Persbericht

Inzoomen op het centrum van de Melkweg

GigaGalaxy Zoom fase 2

21 september 2009

ESO heeft de tweede van drie fotomozaïeken van de Melkweg online gezet. Het is een 340 miljoen pixels tellende opname van het centrale deel van ons melkwegstelsel, gemaakt met een amateurtelescoop vanaf ESO’s Paranal Sterrenwacht.

Deze opname van 34 bij 20 graden toont ons hoe amateurastronomen wereldwijd de sterrenhemel zien. De ongekende schoonheid en de kwaliteit van de opname is te danken aan de waarneemlocatie en aan het talent van Stéphane Guisard, de wereldberoemde astrofotograaf en technicus bij ESO. De waarneemlocatie van Paranal, waar ESO’s Very Large Telescope staat, is een van de beste ter wereld. Guisard heeft gebruik gemaakt van zijn professionele kwaliteiten als optische technicus gespecialiseerd in telescopen, een zeldzame combinatie in de wereld van de astrofotografen. Als hoofd van het optische technische team van Paranal, zorgt Guisard ervoor dat de VLT de best mogelijke optische prestatie levert.

Om dit schitterende kleurenmozaïek van het centrum van de Melkweg te maken, gebruikte Guisard ongeveer 1200 opnamen, met een totale belichtingstijd van meer dan 200 uur, verzameld gedurende 29 nachten. [1]

De opname toont de sterrenhemel van het sterrenbeeld Boogschutter tot het sterrenbeeld Schorpioen. Het kleurrijke stervorminggebied Rho Ophiuchi en Antares is heel duidelijk zichtbaar rechts in beeld, terwijl de meer donkere gebieden, zoals de Pijpnevel en de Slangnevel ook opvallen. De stofstrook van de Melkweg loopt schuin door het beeld en is bezaaid met heldere, roodachtige nevels, zoals de Lagunenevel en de Trifidnevel en de sterrenstelsels NGC 6357 en NGC 6334. In deze donkere strook bevindt zich ook het centrum van ons melkwegstelsel, waar zich een superzwaar zwart gat schuilhoudt.

“Het gebied dat ik in deze opname heb afgebeeld is een ongelooflijk rijk deel van de sterrenhemel en het deel dat ik het allermooiste vindt,” zegt Guisard.

Dit schitterende sterrenlandschap is de tweede van drie extreem hoge resolutie opnamen van het GigaGalaxy Zoom project. ESO heeft dit project opgezet als onderdeel van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009 (IYA 2009). Het project maakt het mogelijk om het heelal te ontdekken en te ervaren hoe het heelal er met het blote oog uitziet, bekeken vanaf de donkerste en beste waarneemlocatie ter wereld. GigaGalaxy Zoom bestaat uit een webapplicatie waarmee gebruikers een adembenemende duik in de Melkweg kunnen nemen. Door in te zoomen op bijvoorbeeld de gekleurde nevels en exploderende sterren op de foto, kunnen ze meer te weten kunnen komen over deze verschillende objecten. Zo probeert GigaGalaxy Zoom een verband te leggen tussen de sterrenhemel die we allemaal kunnen zien en het ‘verborgen’ heelal dat sterrenkundigen bestuderen. De schitterende kwaliteit van de opnamen is een bewijs van de pracht van de nachtelijke hemel op ESO’s waarneemlocaties, de meest productieve astronomische observatoria ter wereld.

Op 28 september publiceert ESO de derde GigaGalaxy Zoom opname.

Noten

[1] Deze opname is gemaakt vanaf Paranal, thuisbasis van ESO’s VLT, met een 10-cm Takahashi FSQ 106Ed f/3.6 telescoop en een SBIG STL CCD camera, met een NJP 160 montering. Er zijn opnamen gemaakt met drie verschillende filters (B, V en R) die daarna zijn samengevoegd. Dit mozaïek is samengesteld uit 52 verschillende hemelgebieden gemaakt van ongeveer 1200 afzonderlijke foto’s met een totale belichtingstijd van 200 uur. De uiteindelijke mozaïekfoto heeft een afmeting van 24.403 x 13.973 pixels.

Meer informatie

ESO is deelnemer in verschillende outreach activiteiten. ESO is gastheer van het IYA2009 secretariaat voor de Internationale Astronomische Unie, die het jaar wereldwijd coördineert. ESO is een van de organisatoren van IYA2009 en was ook nauw betrokken bij de resolutie voorgedragen aan de Verenigde Naties (VN) door Italië, welke ertoe leidde dat de 62ste Algemene Vergadering van de VN 2009 werd uitgeroepen als Internationaal Jaar van de Sterrenkunde. ESO coördineert drie van de twaalf wereldwijde Cornerstone Projecten, en ook verschillende activiteiten op zowel lokaal als internationaal niveau.

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa en wereldwijd het meest productieve astronomische observatorium. ESO wordt ondersteund door 14 landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit gericht op het ontwerp, de bouw en de exploitatie van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol in het bevorderen en organiseren van samenwerking in het sterrenkundig onderzoek. ESO exploiteert drie observatielocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal exploiteert ESO de Very Large Telescope (VLT), 's werelds meest geavanceerde optische observatorium en ESO is de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA. ESO is momenteel bezig met ontwerpstudies voor de 42-meter Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescoop ( E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

De Fransman Guisard werkt sinds1994 voor ESO in Chili en is hoofd van de afdeling Optics Engineer voor ESO’s Very Large Telescope (VLT). Hij zorgt voor de optische uitlijning van de telescopen op Paranal en voor het onderhoud en verbeteren van de beeldkwaliteit van deze telescopen. Stéphane besteedt een groot deel van zijn vrije tijd aan het fotograferen van de sterrenhemel. Zijn schitterende opnamen en time-lapse films worden vaak gebruikt in boeken en televisieprogramma’s. Stéphane Guisard is ook fotograaf voor The World At Night (TWAN).

Links

Contact

Stéphane Guisard
ESO
Garching, Germany
Tel: +56 55 43 5283
E-mail: sguisard@eso.org

Henri Boffin
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6222
E-mail: hboffin@eso.org

Olivier Hainaut
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6752
E-mail: ohainaut@eso.org

Marieke Baan (Perscontact Nederland)
ESO Science Outreach Network en NOVA Informatie Centrum
Tel: +31(0)20-5257480
E-mail: eson-netherlands@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso0934.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso0934nl
Legacy ID:PR 34/09
Naam:Milky Way
Type:Milky Way : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way
Facility:Other

Afbeeldingen

Een 340 miljoen pixels tellend sterrenlandschap uit Paranal
Een 340 miljoen pixels tellend sterrenlandschap uit Paranal
Astrophotographer Stéphane Guisard
Astrophotographer Stéphane Guisard
Alleen in het Engels
GigagalaxyZoom phase 2
GigagalaxyZoom phase 2
Alleen in het Engels

Video's

Zooming onto Messier 4
Zooming onto Messier 4
Alleen in het Engels
Zooming onto Messier 8
Zooming onto Messier 8
Alleen in het Engels