Lehdistötiedote

Zoomaus Linnunradan keskukseen

GigaGalaxy Zoom -projektin vaihe 2

21. syyskuuta 2009

Toinen kuva ESOn GigaGalaxy Zoom -projektin kolmen kuvan sarjasta julkaistiin hiljattain internetissä. Suurenmoinen 340 megapikselin näkymä avautuu kotigalaksimme keskukseen, ESOn Paranalin observatoriosta harrastajateleskoopilla tarkasteltuna.

Kuvan näkymä kattaa 680 neliöastetta, ja se vastaa harrastajatähtitieteilijöiden eri puolilla maapalloa saamaa kuvaa avaruudesta. Uskomattoman kaunis ja tunteisiin vetoava kuva on toisaalta havaintopaikan laadun, toisaalta kuvaaja Stéphane Guisardin taitojen ansiota. Guisard on maailmankuulu tähtivalokuvaaja ja ESOn insinööri. Kuvasarjan toinen kuva on otettu ESOn VLT-teleskoopin sijaintipaikalta, Paranalin observatoriosta, joka on eräs maapallon hienoimmista alueista tarkkailla taivasta.  Teleskooppeihin perehtynyt Guisard on hyödyntänyt kuvaamisessa optiikkainsinöörin ammattitaitoaan. Maailmassa ei ole montaakaan tähtivalokuvaajaa, jotka pystyvät yhdistämään nämä kaksi taitoa. Paranalin observatorion optiikkainsinööriryhmän johtajana Guisard on vastuussa VLT-teleskoopin optiikan toimintakunnosta.

Guisard yhdisti panoraamakuvaan noin 1200 erillistä kuvaa, jotka hän oli ottanut vapaa-aikanaan. Työskenneltyään päivät Paranalin observatoriossa [1] Guisard kuvasi 29 yön aikana yhteensä yli 200 tuntia. Hän loi kuvista häikäisevän ja väreiltään todellista näkymää vastaavan kuvamosaiikin galaksimme keskuksesta.

Kuvassa nähdään Jousimiehen tähdistöstä (Sagittarius) Skorpionin (Scorpius) tähdistöön ulottuva osa taivasta. Värikäs Rho Ophiuchi- ja Antares-tähtien alue näkyy hallitsevana oikealla. Myös tummemmat alueet, esimerkiksi pimeät sumut Piippusumu ja Käärmesumu, erottuvat selvästi. Oma Linnunratamme näkyy kuvan poikki kulkevana harsoisena tummana kaistaleena, jossa erottuu huomattavan kirkkaita punertavia sumuja, esimerkiksi Laguuni- ja Trifidisumut sekä NGC 6357- ja NGC 6334-sumut. Tämä tumma kaistale kätkee sisäänsä myös oman galaksimme keskuksen, jossa vaanii massiivinen musta aukko.

Tästä alueesta ottamani kuva esittää uskomattoman rikasta taivaan osaa, jota itse pidän kaikkein kauneimpana”, Guisard kertoo.

Upea taivasmaisema on toinen kuva kolmen huippuresoluutiokuvan sarjasta, jotka kuuluvat GigaGalaxy Zoom -projektiin. ESOn käynnistämä projekti on osa kansainvälistä tähtitieteen vuotta 2009 (IYA2009). Projektin kautta tähtitieteen harrastajat voivat tutkia maailmankaikkeutta sellaisena kuin se nähdään paljaalla silmällä maailman parhailta tarkkailualueilta, joissa on vähiten valosaastetta. GigaGalaxy Zoom -projektiin kuuluu myös internetissä julkaistu web-työkalu, jonka avulla katselijat voivat sukeltaa Linnunradan ytimeen. Työkalun avulla käyttäjät voivat opiskella lisää kuvan kiinnostavista kohteista, esimerkiksi monivärisistä tähtisumuista ja räjähtävistä tähdistä, yksinkertaisesti napsauttamalla vastaavaa kuvan kohtaa. Projekti pyrkii tällä tavoin yhdistämään taivaan, jota me kaikki voimme katsella, siihen piilotettuun kosmokseen, jonka parissa tähtitieteilijät päivittäin työskentelevät. Laadukkaat kuvat ovat kunnianosoitus yötaivaan loistolle, joka nähdään Chilessä sijaitsevilta ESOn asemapaikoilta. ESOn observatoriot ovat tuotettavuudella mitattuna maailman johtavat tähtitieteelliset observatoriot.

Kolmas GigaGalaxy Zoom -projektin kuva julkaistaan 28.9.2009.

Lisähuomiot

[1] Kuva on otettu Cerro Paranalissa, ESOn VTL-teleskoopin (Very Large Telescope) sijaintipaikassa,  10 cm:n Takahashi FSQ106Ed f/3.6 -kaukoputkella, SBIG STL CCD-kameralla ja NJP160-jalustalla. Kuvat otettiin kolmen suodattimen (B-, V- ja R-suodattimien) läpi, minkä jälkeen ne yhdistettiin. Kuvamosaiikki koottiin 52 erillisestä taivaan kentästä,  jotka muodostettiin noin 1 200 kuvasta. Kuvien yhteenlaskettu valotusaika oli 200 tuntia. Lopullinen kuvakoko on 24 403 x 13 973 pikseliä.

Lisätietoa

Johtavana tähtitieteen alan organisaationa ESO osallistuu kansainvälisenä tähtitieteen vuonna 2009 (IYA2009) useisiin merkittäviin suurelle yleisölle suunnattuihin hankkeisiin. ESO isännöi kansainvälisen tähtitieteen unionin IYA2009-sihteeristöä, joka koordinoi vuoden tapahtumia maailmanlaajuisesti. ESO on yksi IYA2009-järjestäjäorganisaatioista. Se vaikutti myös aktiivisesti Italian Yhdistyneille Kansakunnille jättämään julkilauselmaan, jonka tuloksena YK:n 62. yleiskokous julisti vuoden 2009 kansainväliseksi tähtitieteen vuodeksi. Monien paikallisen tason ja kansainvälisen hankkeiden lisäksi ESO on vetovastuussa kolmesta maailmanlaajuisesta Cornerstone-hankkeesta, joita on yhteensä kaksitoista.

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuotettavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Itävalta, Belgia, Tšekin tasavalta, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Italia, Alankomaat, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme ainoalaatuista maailmanluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope). Se on maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Syntyperältään ranskalainen Stéphane Guisard on työskennellyt ESOn projekteissa Chilessä vuodesta 1994 alkaen. Tällä hetkellä hän on ESOn VLT-teleskoopin toiminnasta vastaavan työryhmän johtava optiikkainsinööri. Hän vastaa Paranalin teleskooppien optiikan suuntaamisesta, teleskooppien kuvalaadun ja aktiivisen optiikan ylläpidosta ja kehittämisestä. Stéphane käyttää valtaosan vapaa-ajastaan yötaivaan kuvaamiseen. Hän tarkkailee samaa kristallinkirkasta taivasta kuin VLT-teleskooppi. Hänen kuvaamiaan loistokkaita tähtikuvia ja intervallikuvausleikkeitä (time-lapse movies) on käytetty useissa kirjoissa ja televisio-ohjelmissa. Stéphane Guisard toimii myös valokuvaajana The World At Night -ohjelmassa (TWAN). [link to www.twanight.org].

Linkit

Yhteystiedot

Katri Koskela
Viestintharjoittelija Suomen Akatemian viestint
Vilhonvuorenkatu 6 PL 99 00501 Helsinki Sähköposti: etunimi.sukunimi@aka.fi

Stéphane Guisard
ESO
Garching, Germany
Puh.: +56 55 43 5283
Sähköposti: sguisard@eso.org

Henri Boffin
ESO
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6222
Sähköposti: hboffin@eso.org

Olivier Hainaut
ESO
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6752
Sähköposti: ohainaut@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso0934.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso0934fi
Legacy ID:PR 34/09
Nimi:Milky Way
Tyyppi:Milky Way : Sky Phenomenon : Night Sky : Milky Way
Facility:Other

Kuvat

A 340-million pixel starscape from Paranal
A 340-million pixel starscape from Paranal
Englanniksi
Astrophotographer Stéphane Guisard
Astrophotographer Stéphane Guisard
Englanniksi
GigagalaxyZoom phase 2
GigagalaxyZoom phase 2
Englanniksi

Videot

Zooming onto Messier 4
Zooming onto Messier 4
Englanniksi
Zooming onto Messier 8
Zooming onto Messier 8
Englanniksi