Het radiostelsel Centaurus A, gezien door ALMA (mousover-vergelijking)

The radio galaxy Centaurus A, as seen by ALMA
Centaurus A
Verschuif de groene hendel om de afbeeldingen te zien

Deze nieuwe opname van het reusachtige elliptische radiostelsel Centaurus A is een combinatie van ALMA-waarnemingen en waarnemingen in het nabij-infrarood. De nieuwe ALMA-waarnemingen – de gele, groene en oranje tinten – tonen de posities en bewegingen van de gaswolken in het stelsel. Het zijn de scherpste en gevoeligste waarnemingen in hun soort die ooit zijn gedaan.

ALMA was afgestemd op radiostraling met een golflengte van ongeveer 1,3 millimeter, die door koolmonoxidemoleculen wordt uitgezonden. De beweging van het gas in het stelsel veroorzaakt kleine veranderingen in deze golflengte die het gevolg zijn van het dopplereffect. Die beweging komt op deze afbeelding tot uiting in kleurverschillen: groen is gas dat op ons af komt, de gele structuren bestaan uit gas dat van ons af beweegt. Te zien is dat het gas links van het centrum naar ons toe komt, terwijl het gas aan de rechterkant zich van ons verwijdert. Dat wijst erop dat het gas rond het centrum draait.

De ALMA-waarnemingen zijn over een nabij-infraroodopname van Centaurus A, gemaakt met het instrument SOFI van ESO’s New Technology Telescope (NTT), heen gelegd.

Credit

ESO

Over de Fotovergelijking

Id:eso1222a
Publicatiedatum:31 mei 2012 17:00
Gerelateerde berichten:eso1222

Afbeeldingen

Het radiostelsel Centaurus A, gezien door ALMA
Het radiostelsel Centaurus A, gezien door ALMA
Centaurus A
Centaurus A
Alleen in het Engels