Lehdistötiedote

ESO:n La Sillassa sijaitseva uusi teleskooppi aloittaa Maan suojaamisen sitä uhkaavilta asteroideilta

27. huhtikuuta 2021

Osana maailmanlaajuista pyrkimystä Maan läheisten kohteiden kartoittamiseksi ja tunnistamiseksi Euroopan avaruusjärjestön Test-Bed Telescope 2 (TBT2) on nyt aloittanut toimintansa. TBT2 on ESO:n La Sillan observatoriossa Chilessä sijaitseva kokeilevan teknologian hanke. Pohjoisen pallonpuoliskon kumppaniteleskoopin rinnalla toimiva TBT2 pitää silmällä asteroideja, jotka voivat aiheuttaa törmäysriskin Maapallon kanssa. TBT2:n avulla testataan laitteistoja ja ohjelmistoja tulevaa kaukoputkien verkostoa varten.

”Voidaksemme laskea aurinkokunnassa olevien mahdollisesti vaarallisten kohteiden aiheuttaman törmäysriskin, tarvitsemme ensin näiden kohteiden kartoitusta. TBT-hanke on tärkeä askel siihen suuntaan", ESO:n Chilessä sijaitsevan La Silla -observatorion laitosjohtaja Ivo Saviane kertoi.

Euroopan eteläisen observatorion (ESO) ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) välinen yhteistyöhanke, ”on kokeiluhanke, jolla osoitetaan valmiudet havaita ja seurata Maan läheisiä kohteita samanlaisten kaukoputkien järjestelmällä”, projektia johtava ESA:n optisen teknologian osaston päällikkö Clemens Heese sanoi.

ESO:n La Sillan ja TBT1:n 56-senttinen teleskooppi on samanlainen kuin teleskooppi, joka sijaitsee ESA:n syvän avaruuden tutkimuksen maa-asemalla Cebrerosissa Espanjassa. Järjestelmä toimii esiasteena suunnitellulle ”Flyeye” -teleskooppien verkostolle, joka on erillinen hanke, jota ESA kehittää taivaalla nopeasti liikkuvien kohteiden tutkimiseksi. Tämä tuleva verkosto tulee olemaan täysin robottimainen. Ohjelmisto suorittaa havaintojen reaaliaikaisen aikataulutuksen ja päivän päätteeksi se ilmoittaa havaituista kohteista sijainnit ja muut tiedot. TBT-hanke on suunniteltu osoittamaan, että ohjelmisto ja laitteisto toimivat odotetulla tavalla.

”TBT2:n havaintojen aloittaminen La Sillalla mahdollistaa havainnointijärjestelmän toiminnan käynnistämisen suunnitellussa kahden teleskoopin konfiguraatiossa saavuttaen lopulta hankkeen tavoitteet”, Heese sanoi.

Vaikka vakavasti haitalliset asteroidien vaikutukset maapallolla ovat erittäin harvinaisia, ne eivät ole mahdottomia. Sekä suuret, että pienet asteroidit ovat pommittaneet Maata miljardien vuosien aikana. Vuoden 2013 Tšeljabinskin meteoriititapahtuma nosti entisestään yleisön tietoisuutta Maan läheisten kohteiden aiheuttamasta uhasta. Tapahtuma aiheutti noin 1600 loukkaantumista, mikä johtui enimmäkseen lentävistä kappaleista ja lasinsirpaleista. Suuremmat kohteet tekevät enemmän vahinkoa, mutta ovat onneksi helpommin löydettävissä ja tunnettujen suurten asteroidien kiertoradat tunnetaan jo perusteellisesti. On kuitenkin arvioitu, että on olemassa suuri määrä pienempiä, vielä löytämättömiä esineitä, joista emme ole tietoisia, ja jotka voisivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa, jos ne osuisivat asutulle alueelle.

Juuri tähän TBT ja tuleva Flyyeye-teleskooppien verkosto liittyvät. Kun verkosto on täysin toiminnassa, se tarkkailee yötaivasta ja seuraa nopeasti liikkuvia kohteita, mikä on merkittävä edistysaskel Euroopan kyvyssä havaita mahdollisesti vaarallisia Maan läheisiä kohteita.

TBT on osa organisaatioiden välistä jatkuvaa pyrkimystä saada kokonaisvaltainen kuva näistä kohteista ja niiden mahdollisista riskeistä. Hanke perustuu ESO:n aikaisempiin hankkeisiin maapallon suojelemiseksi mahdollisesti vaarallisilta Maan läheisiltä kohteilta. Sekä ESO että ESA toimivat Yhdistyneiden kansakuntien hyväksymässä kansainvälisessä asteroidivaroitusverkostossa, ja ESO:n kaukoputket ovat tehneet tässä paljon havaintoja. Esimerkiksi ESO:n New Technology Telescope-kaukoputkea La Sillalla on käytetty pienten Maan läheisten asteroidien havaintoihin tukien eurooppalaista NEOShield-2-hanketta.

ESO:n ja ESAn jatkuva organisaatioiden välinen yhteistyö on erityisen merkittävää Maan läheisiä kohteita tutkittaessa. Vaikka TBT on ensimmäinen kaukoputkihanke, joka toteutuu näiden kahden organisaation yhteistyösopimuksen nojalla, ESO on auttanut ESAa jäljittämään mahdollisesti vaarallisia kohteita vuodesta 2014, käyttämällä Paranalin observatorion Very Large Telescope-kaukoputkea hyvin himmeiden kohteiden havainnoinnissa. Molemmat toiminnat yhdessä ovat merkittävä harppaus eteenpäin maailmanlaajuisessa asteroidien etsinnässä ja kartoituksessa, ja ne ovat jo osoittautuneet hyödyllisiksi sulkemalla pois Maan ja asteroidien potentiaalisten törmäysten mahdollisuuksia.

TBT2:n asennus ja ensimmäiset havainnot ESO:n La Sillan observatoriossa tehtiin tiukkojen terveys- ja turvallisuusvaatimusten mukaisesti. ESO:n observatoriot keskeyttivät toimintansa väliaikaisesti viime vuonna COVID-19-pandemian vuoksi, mutta ovat sittemmin käynnistäneet uudelleen tiedeoperointeja tiukkojen rajoituksien avulla, joilla varmistetaan kaikkien turvallisuus.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Irlanti, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. Paranalilla ESO tulee myös hallinnoimaan ja operoimaan eteläistä Tšerenkov-teleskooppien verkostoa (Cherenkov Telescope Array South), joka on maailman suurin ja herkin gammasäteilyä havainnoiva observatorio. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Euroopan avaruusjärjestö ESA toimii Euroopan porttina avaruuteen. ESA on vuonna 1975 perustettu hallitustenvälinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää Euroopan avaruustoimia  ja varmistaa, että investoinnit avaruuteen hyödyttävät Euroopan ja koko maailman kansalaisia. ESA:lla on 22 jäsenvaltiota: Itävalta, Belgia, Tšekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta. Slovenia on liitännäisjäsen. ESA on aloittanut virallisen yhteistyön seitsemän EU:n jäsenvaltion kanssa. Kanada osallistuu joihinkin ESAn ohjelmiin yhteistyösopimuksen nojalla. Yhteensovittamalla jäsentensä taloudellisia ja henkisiä voimavaroja ESA voi toteuttaa ohjelmia ja toimia, jotka eivät kuulu minkään yksittäisen Euroopan maan toimintaan. Se tekee yhteistyötä erityisesti EU:n kanssa Galileo- ja Kopernikus-ohjelmien toteuttamiseksi sekä Eumetsatin kanssa meteorologisten operaatioiden kehittämiseksi. ESA kehittää kantoraketteja, avaruusaluksia ja maanpäälisiä yksiköitä, joita tarvitaan pitämään Eurooppa maailmanlaajuisen avaruustoiminnan eturintamassa. Nykyään ESA kehittää ja laukaisee satelliitteja Maan havainnointiin, navigointiin, tietoliikenteeseen ja tähtitieteen tarpeisiin, lähettää luotaimia kauas aurinkokunnan eri kohteisiin ja tekee yhteistyötä ihmisten avaruustoiminnoissa. ESA:lla on myös tehokas soveltavien toimien ohjelma, joka kehittää palveluita maapallon havainnointiin, navigointiin ja tietoliikenteeseen.

Linkit

Yhteystiedot

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
Sähköposti: press@eso.org

ESA Newsroom & Media Relations Office
Sähköposti: media@esa.int

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso2107.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso2107fi
Nimi:Test-Bed Telescope
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
Facility:Test-Bed Telescope

Kuvat

Test-Bed Telescope 2 at ESO’s La Silla Observatory
Test-Bed Telescope 2 at ESO’s La Silla Observatory
Englanniksi
Structure of Test-Bed Telescope 2 is lowered into its dome
Structure of Test-Bed Telescope 2 is lowered into its dome
Englanniksi
Guiding the structure of the Test-Bed Telescope 2 into place
Guiding the structure of the Test-Bed Telescope 2 into place
Englanniksi
The Test-Bed Telescope 2 inside its dome during assembly
The Test-Bed Telescope 2 inside its dome during assembly
Englanniksi
The open dome of the Test-Bed Telescope 2 at La Silla
The open dome of the Test-Bed Telescope 2 at La Silla
Englanniksi
The Test-Bed Telescope 2 with other La Silla telescopes in the background
The Test-Bed Telescope 2 with other La Silla telescopes in the background
Englanniksi
The Test-Bed Telescope 2 at sunset
The Test-Bed Telescope 2 at sunset
Englanniksi
The Test-Bed Telescope 2 dome at night
The Test-Bed Telescope 2 dome at night
Englanniksi
Location of the Test-Bed Telescope 2 at La Silla
Location of the Test-Bed Telescope 2 at La Silla
Englanniksi
Image of the Centaurus A galaxy taken during the Test-Bed Telescope first light tests
Image of the Centaurus A galaxy taken during the Test-Bed Telescope first light tests
Englanniksi

Videot

Testbed Asteroid Hunter Sees First Light (ESOcast 237 Light)
Testbed Asteroid Hunter Sees First Light (ESOcast 237 Light)
Englanniksi
ESOcast 168: NEOs — Near Earth Objects
ESOcast 168: NEOs — Near Earth Objects
Englanniksi
Artist's animation of incoming asteroid
Artist's animation of incoming asteroid
Englanniksi