Lehdistötiedote
ESO allekirjoitti sopimuksen ELT-teleskoopin jättimäisestä pääpeilistä
30. toukokuuta 2017
Sopimukset ESO:n ELT-teleskoopin 39-metrisen pääpeilin valmistamisesta allekirjoitettiin tänään lähellä Müncheniä sijaitsevassa ESO:n päämajassa järjestetyssä seremoniassa. Saksalainen yritys SCHOTT valmistaa peilin osien aihiot ja ranskalainen yritys Safran Reosc hioo, kiinnittää ja testaa osat. Sopimus peiliaihioiden kiillottamisesta on ELT-teleskoopin valmistamisen toiseksi suurin sopimus ja kolmanneksi suurin ESO:n milloinkaan myöntämä sopimus.
ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) ainutlaatuinen optinen järjestelmä koostuu viidestä peilistä, joista kukin edustaa omaa, merkittävää insinööritaidon haastettaan. Kaikkiaan 798 yksittäisestä, halkaisijaltaan 1.4 metrin kuusikulmaisesta osasta koostuva 39 metriä halkaisijaltaan oleva pääpeili tulee olemaan selvästi suurin milloinkaan optiseen teleskooppiin valmistettu. Yhdessä osat kokoavat kymmeniä miljoonia kertoja enemmän valoa kuin ihmissilmä [1].
ELT-teleskoopin pääpeilin osien valmistamisen ja hiomisen sopimukset allekirjoittivat tänään ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw sekä SCHOTT:in ja Safran Electronics & Defenseä edustavan Safran Reoscin johtavat edustajat ESO:n avaintyöntekijöiden läsnäollessa. Ensimmäisen sopimuksen SCHOTT:in kanssa allekirjoittivat Christoph Fark (Executive Vice President Advanced Optics) ja Thomas Westerhoff (Director Strategic Marketing Zerodur). Toisen sopimuksen Safran Reoscin kanssa allekirjoitti Philippe Rioufreyt (Chief Executive Officer).
Tim de Zeeuw ilmaisi ilonsa ELT:n tämänhetkisestä kehityksestä: "Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet perin tavattomat! Näimme ELT-teleskoopin sekundääripeilin valamisen ja viime perjantaina meillä oli kunnia saada Chilen presidentti, Michelle Bachelet, vieraaksemme ELT:n peruskiviseremoniaan. Nyt kaksi maailman johtavaa eurooppalaista yritystä alkavat työt teleskoopin suunnattoman pääpeilin kanssa, mikä saattaa olla kaikkein suurin haaste."
SCHOTT valmistaa ELT:n pääpeilin koostavat 798 kuusikulmaista osaa vähäisen lämpölaajenemisen keraamisesta Zerodur®-materiaalista [2]. Aikaisemmin SCHOTT:ille myönnettiin myös sopimukset teleskoopin jättimäisten sekundääripeilin ja tertiääripeilin valmistamisesta ja materiaalia käytetään myös ELT:n muovattavaan kvaternääripeiliin, joka on par'aikaa tekeillä.
Kun peilin aihiot ovat valmiit, ne siirretään Safran Reosc:lle, joka suunnittelee kiinnityksen, hioo ja kiillottaa osat, sovittaa ne tukijärjestelmäänsä ja suorittaa optiset testit ennen toimittamista. Hiontaprosessin aikana jokainen osa kiillotetaan tarkkuuteen, joka on parempi kuin 10 nanometriä — vastaten leppäkerttua Ranskan kokoisella alueella!
Vastatakseen haasteeseen tällaisen suuren määrän hiottuja osia toimittamisesta seitsemän vuoden aikana Safran Reosc laajentaa tuotantotahtinsa yhteen peiliin päivässä. Se ottaa Poitiersin tehtaallaan käyttöön uuden vartavasten suunnitellun tuotanto-osaston, joka erikoistuu korkean teknologian optisten ja elektro-optisten laitteiden valmistamiseen [3].
Uusi sopimus Safran Reoscin kanssa on ELT:n valmistamisen toiseksi suurin sopimus ja kolmanneksi suurin sopimus, jonka ESO on milloinkaan allekirjoittanut [4]. Safran Reosc suunnittelee, hioo ja testaa myös ELT:n sekundääri- ja tertiääripeilit, ja valmistaa par'aikaa ELT:n neljännen peilin muodostavia 2 millimetriä paksuja, muovattavia kehikkopeilejä.
Sekä SCHOTT että Safran Reosc ovat pitkään ja menestyksekkäästi olleet yhteistyössä ESO:n kanssa. Yhdessä ne ovat valmistaneet monia optisia komponentteja, mukaanlukien ESO:n VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) neljän yksikköteleskoopin 8.2-metrin pääpeilit.
Par'aikaa ELT on rakenteilla Cerro Armazones -vuorella lähellä ESO:n Paranalin observatoriota Pohjois-Chilessä ja sen on suunniteltu ottavan ensivalohavaintonsa vuonna 2024.
Lisähuomiot
[1] ELT:n pääpeilin osat asennetaan yhteiseen tukirakenteeseen ja varustetaan reunasensoreilla, jotka ovat tarkimmat milloinkaan teleskoopissa käytetyt. Ne mittaavat tauotta ELT:n pääpeilin osien suhteellista sijaintia toisiinsa nähden ja niiden ansiosta osat voivat toimia yhdessä muodostaen täydellisen kuvantamisjärjestelmän.
[2] Zerodur® on pitkälle kehitetty materiaali, joka on lähes täysin vapaa lämpölaajenemisesta jopa suurien lämpötilanvaihteluiden vallitessa. Se on kemiallisesti hyvin vastustuskykyinen ja se voidaan hioa erittäin tarkasti. Alumiinista tai hopeasta valmistettu heijastava kerros höyrystetään äärimmäisen sileälle pinnalle juuri ennen teleskoopin käyttöönottoa. Monissa teleskoopeissa Zerodur® -peilit ovat toimineet luotettavasti vuosikymmeniä, mukaanlukien ESO:n VLT-teleskooppi Chilessä.
[3] Kaikkiaan 931 peiliosaa tullaan valmistamaan ja hiomaan, mukaanlukien 133 osan ylläpitoerä, jonka ansiosta osia voidaan irrottaa, korvata ja päällystää uudelleen jatkuvassa kierrossa ELT:n ollessa toiminnassa.
[4] Kaksi muuta sopimusta ovat ELT:n kuvun ja päärakenteen sekä Euroopan ALMA-antennien sopimukset.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Lisätietoja aiheesta ELT-teleskooppi
- Lisätietoja aiheesta SCHOTT
- Lisätietoja aiheesta Safran Electronics & Defense
- ESO:n pääjohtajan puhe
- Uusimmat uutiset ja lehdistötiedotteet ELT-teleskoopista
- ELT-teleskoopin usein kysytyt kysymykset (englanniksi)
- Kuvia ja videoita ELT-teleskoopista
Yhteystiedot
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1717fi |
Nimi: | Extremely Large Telescope |
Tyyppi: | Unspecified : Technology |
Facility: | Extremely Large Telescope |