Lehdistötiedote

VLT Survey Telescope ottaa ensimmäiset kuvat

VST ja 268 megapikselin OmegaCAM aloittavat työt

8. kesäkuuta 2011

VLT Survey Telescope (VST), viimeisin lisäys ESO:n Paranal observatorioon, on julkaissut ensimmäiset vaikkuttavat kuvat eteläisestä taivaasta. VST on viimeisintä tekniikkaa edustava 2.6-metrin kaukoputki jonka ytimenä on valtaisa 268 megapikselin kamera OmegaCAM. Yhdessä ne ovat suunniteltu kartoittamaan taivasta nopeasti ja ottamaan erittäin hyvä laatuisia kuvia. VST on optisella alueella toimiva kaukoputki jonka kyvyt täydentävät erinomaisesti ESO:n VISTA infrapunakartoituskaukoputkea. Uudet kuvat Omegasumusta ja pallomaisesta Omega Centauri tähtijoukosta osoittavat VST:n kyvyt.

Uusi kaukoputki ja kamera

VLT Survey Telescope (VST, suomennettuna VLT kartoituskaukoputki) on viimeisin kaukoputki joka on lisätty ESO:n Paranal observatorioon Atacaman autiomaahan Pohjois-Chileen. Sen rakennus sijaitsee aivan neljän VLT:n pääkaukoputken vieressä Cerro Paranalin huipulla, yhden maailman parhaan havaintopaikan turmeltumattoman taivaan alla. VST on laaja kuvakenttäinen kartoituskaukoputki, jonka kuvakenttä on kaksi kertaa niin leveä kuin täysikuu. Se on maailman suurin kaukoputki joka on suunniteltu yksinomaan kartoittamaan taivasta näkyvässä valossa. Seuraavan muutaman vuoden aikana VST ja sen kamera OmegaCAM tulevat tekemään useita erittäin tarkkoja kartoituksia eteläisestä taivaasta. Kaikki kartoitusdata tulee olemaan julkista.

"Olen erittäin tyytyväinen nähdessäni vaikuttavat ensimmäiset VST:n ja OmegaCAM:n ottamat kuvat. Ainutkertainen mahdollisuus yhdistää VST:n ja VISTA infrapunakartoituskaukoputken havainnot mahdollistaa useiden mielenkiintoisten kohteiden tunnistamisen tehokkailla VLT -kaukoputkilla tehtäviä tarkempia havaintoja varten," sanoo ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw.

"VST projekti on selviytynyt useista vaikeuksista mutta nyt se maksaa takaisin suurenmoisella kuvanlaadullaan tiedeyhteisön odotukset ja useiden INAF:lla töissä olevien ihmisten ponnistelut. Olen erittäin iloinen nähdessäni VST:n toiminnassa," lisää Tommaso Maccacaro, INAF:n (Instituto Nazionale di Astrofisica, Italia) presidentti.

VST on INAF-Observatorio Astronomico de Capodimonten, Napoli, Italia [1] ja ESO:n yhteisyritys. INAF on suunnitellut ja rakentanut kaukoputken yhdessä Italian johtavien yritysten kanssa ja ESO on vastuussa suojarakennuksesta ja yleisestä rakennustekniikasta sijoituspaikalla. OmegaCAM:n, VST:n kameran, on suunnitellut ja rakentanut konsortio, jossa on mukana instituutteja Alankomaista, Saksasta ja Italiasta [2] ja mittava myötävaikutus on myös ESO:lta. ESO käyttää tätä uutta laitteistoa, ja myös arkistoi ja jakaa kaukoputkella otetun datan.

VST on viimeisintä tekniikkaa edustava 2.6-metrin läpimittainen kaukoputki jossa on aktiivinen optiikka -laitteisto, joka pitää peilit aina täydellisesti suunnattuina. Sen ytimessä, parhaan kuvanlaadun takaavien suurten linssien takana [3], sijaitsee 770kg painava OmegaCAM kamera, joka on rakennettu tyhjiöön suljettujen 32 CCD ilmaisimen ympärille. Nämä detektorit yhdessä luovat 268 megapikselin kuvan [5].

Ensimmäiset kuvat

Molemmat, sekä kaukoputki että kamera, on suunniteltu täysin hyödyntämään Paranalin korkealuokkaisen taivaan.

"VST:n ja OmegaCAM:n tuottamat suurenmoiset kuvat ovat kunnianosoitus useiden eri puolilla Erooppaa olevien työryhmien vuosia kestäneelle kovalle työlle. Me odotamme nyt innolla tieteen sadonkorjuuta ja yllättäviä löytöjä VST kartoituksista," lisää Massimo Cappaccioli, VST projektin päätutkija.

Ensimmäisessä julkaistussa kuvassa näkyy henkeäsalpaava tähtiensyntyalue Messier 17, joka tunnetaan myös nimellä Omegasumu tai Hevosenkenkäsumu, semmoisena kuin sitä ei ole vielä koskaan nähty. Tämä dramaattinen alue jossa on kaasua, pölyä ja nuoria tähtiä sijaitsee Linnunradan sydämessä Jousimiehen tähdistössä. VST:n kuvakenttä on niin laaja, että koko sumu, mukaan lukien sen himmeämmät ulko-osat, mahtuvat mukaan - ja terävyys säilyy silti uskomattomana koko laajan kuvan halki.

Toinen julkaistu kuva voi olla paras koskaan otettu muotokuva pallomaisesta tähtijoukosta Omega Centauri. Se on suurin taivaan pallomaisista tähtijouokoista, mutta VST:n ja OmegaCAM:n valtaisa kuvakenttä kattaa myös tämän vaikuttavan kohteen himmeät ulkoreunat. Tämä otos joka sisältää noin 300 000 tähteä havainnollistaa hyvin VST:n mahtavan erotuskyvyn.

Kartoitukset

VST tekee kolme julkista kartoitusta seuraavan viiden vuoden aikana [6]. KIDS -kartoitus kuvaa useita taivaanalueita pois päin Linnunradasta. Sen avulla tutkitaan pimeää ainetta, pimeää energiaa ja galaksien kehitystä, sekä etsitään uusia galaksijoukkoja ja korkean punasiirtymän kvasaareja. VST ATLAS -kartoitus kattaa suuren osan taivasta ja keskittyy pimeän energian ymmärtämiseen, ja se myös tukee VLT -kaukoputkella ja muilla kaukoputkilla tehtäviä yksityiskohtaisempia tutkimuksia. Kolmas kartoitus, VPHAS+, kuvaa Linnunradan keskitason kartoittaakseen Linnunradan kiekon rakenteita ja sen tähtiensyntyhistoriaa. VPHAS+ tuottaa noin 500 miljoonan kohteen luettelon ja löytää useita uusia esimerkkejä epätavallisista tähdistä niiden kaikissa kehistysvaiheissa.

OmegaCAM:n tuottaman data määrä tulee olemaan valtaisa. Noin 30 teratavua raakadataa tuotetaan vuosittain ja siirretään Euroopan datakeskuksiin käsiteltäviksi [7]. Groningenissa ja Napolissa on kehitetty uusi ja hienostunut ohjelmisto käsittelemään tätä valtaisaa datavirtaa. Käsittelyn lopputuotteet sisältävät sekä laajoja luetteloita löydetyistä kohteista että kuvia, ja ne annetaan maailmanlaajuisesti tähtitieteilijöiden käyttöön ja tieteellisesti analysoitaviksi.

"Laaja kuvakenttä yhdistettynä huikeaan kuvan laatuun ja VST:n tehokkaseen toimintamalliin tulevat tuottamaan uskomattoman suuren määrän tietoa joka edistää useita astrofysiikan osa-alueita," päättää Konrad Kuijken, OmegaCAM konsortion johtaja. 

Lisähuomiot

[1] VST on suunniteltu INAF:n tähtitieteellisessä observatoriossa Capodimontessa Napolissa. Kaikki komponentit paitsi pääoptikka, jonka tuotti venäläinen yritys LZOS, ovat italialaisten yritysten tekemiä. INAF on hallinnoinut rakentamista ja taannut kokoamisen Paranalin observatoriossa. Tämä työ suoritettiin projektipäälikön G. De Parisin ja AIV päälikön D. Fierron myötävaikutuksella, jotka ovat jäseniä INAF:n Department of National Projects, Monte Mario, Rooma, Itaia. Tämän hetkisen käyttöönottovaiheen projektipäälikkö on P. Schipani INAF-Capodimonte observatoriosta. Hän on entinen VST projekti-insinööri ja johtaa ryhmää lähinnä Napolin ja Padovan observatorioista. Datan hallintaan Napolissa tarkoitetun VST-Tube -ohjelmistosysteemin on kehittänyt A. Grado.

[2] OmegaCAM konsortio koostuu instituuteista Alankomaissa (NOVA, erityisesti Kapteyn instituutti / OmegaCEN Groningen ja Leiden observatorio), Saksassa (erityisesti yliopistojen observatoriot Münchenissä, Göttingenissä ja Bonnissa) ja Italiassa (INAF, erityisesti Padovan ja Napolin observatoriot). ESO optinendetektoriryhmä toimittaa detektotisysteemin. OmegaCAM projektia johtaa (PI) K. Kuijken (Groningenin ja Leidenin yliopistot) ja (co-PI:t) R. Bender (München USM/MPE) ja E. Cappellaro (INAF, Osservatorio Astronomico di Padova), projektinhallinnan hoitavat B. Muschielok ja R. Häfner (University Observatory of the Ludwig-Maximilians University München) ja datan hallintasysteemi, Astro-WISE, on kehitetty OmegaCEN-NOVA:ssa, johtajana E.A. Valentijn (Groningen).

[3] Kaukoputken optiikka sisältää myös korjauksen Maan ilmakehän aiheuttamaan dispersioon.

[4] Kamera sisältää myös ylimääräisiä CCD:itä jotka toimivat kaukoputken seurantaa ja aktiivista optikkaa ohjaavien systeemien kanssa.

[5] Taivaan kohteiden värien mittaamiseksi erilaisia suuria lasisia suotimia voidaan automaattisesti liu'uttaa ilmaisimien eteen. Jokainen suodin on yli 30 cm sivultaan ja suurimassa osassa on erityinen pinnoitus, joka varmistaa, että hyvin vähän valoa kadotetaan. Havaintolaitteessa on myös suuri kahdesta terästä koostuva suljin, jolla voidaan estää valon pääsy detektoreihin silloin kun niitä luetaan.

[6] Lisää tietoa VST:n julkisista kartoituksista löytyy http://www.eso.org/sci/observing/policies/PublicSurveys/sciencePublicSurveys.html.

[7] VST/OmegaCAM kartoitukset käyttävät uutta niille varattua nopeaa mannertenvälistä datalinkkiä Paranalin ja Euroopan välillä. Tämä datalinkki luotiin Europaan Unionin avustuksella (eso1043). 

Lisätietoa

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoitusteleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 42-metristä optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Prof. Massimo Capaccioli
University of Naples Federico II and INAF-Capodimonte Astronomical Observatory
Naples, Italy
Puh.: +39 081 557 5601
Matkapuhelin: +39 335 677 6940
Sähköposti: capaccioli@na.infn.it

Prof. Koen Kuijken
Leiden Observatory
The Netherlands
Puh.: +31 71 527 5848
Sähköposti: kuijken@strw.leidenuniv.nl

Prof. Edwin A. Valentijn
University of Groningen
The Netherlands
Puh.: +31 50 363 4011/4036 (secretary)
Matkapuhelin: +31 6 482 76416
Sähköposti: valentyn@astro.rug.nl

Prof. Ralf Bender
University Observatory of the Ludwig-Maximilians-University Munich, and Max-Planck-Institute for Extraterrestrial Physics
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 2180 5999
Sähköposti: bender@usm.lmu.de

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1119.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1119fi
Nimi:Messier 17, Omega Nebula
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Kuvat

VST image of the star-forming region Messier 17
VST image of the star-forming region Messier 17
Englanniksi
VST image of the giant globular cluster Omega Centauri*
VST image of the giant globular cluster Omega Centauri*
Englanniksi
The VLT Survey Telescope: the largest telescope in the world designed for visible light sky surveys
The VLT Survey Telescope: the largest telescope in the world designed for visible light sky surveys
Englanniksi
OmegaCAM, the monster camera of the VLT Survey Telescope
OmegaCAM, the monster camera of the VLT Survey Telescope
Englanniksi
Highlights from the VST image of Messier 17
Highlights from the VST image of Messier 17
Englanniksi
Highlights from the VST image of Omega Centauri
Highlights from the VST image of Omega Centauri
Englanniksi
The star-forming region Messier 17 in the constellation of Sagittarius
The star-forming region Messier 17 in the constellation of Sagittarius
Englanniksi
The globular star cluster Omega Centauri in the constellation of Centaurus
The globular star cluster Omega Centauri in the constellation of Centaurus
Englanniksi
Comparison of the field of view of VST/OmegaCAM and other telescopes
Comparison of the field of view of VST/OmegaCAM and other telescopes
Englanniksi
The detectors of OmegaCAM
The detectors of OmegaCAM
Englanniksi
The VLT Survey Telescope observing on a moonlit night
The VLT Survey Telescope observing on a moonlit night
Englanniksi
The VLT Survey Telescope observing on a moonlit night
The VLT Survey Telescope observing on a moonlit night
Englanniksi

Videot

ESOcast 30: First Images from the VLT Survey Telescope -- VST and 268 megapixel OmegaCAM start work
ESOcast 30: First Images from the VLT Survey Telescope -- VST and 268 megapixel OmegaCAM start work
Englanniksi
Video News Release 33: First Images from the VLT Survey Telescope  – VST and 268 megapixel OmegaCAM start work (eso1119b)
Video News Release 33: First Images from the VLT Survey Telescope – VST and 268 megapixel OmegaCAM start work (eso1119b)
Englanniksi
Zooming in on the star-forming region Messier 17
Zooming in on the star-forming region Messier 17
Englanniksi
Zooming in on the globular cluster Omega Centauri
Zooming in on the globular cluster Omega Centauri
Englanniksi
Panning across the VST image of the star-forming region Messier 17
Panning across the VST image of the star-forming region Messier 17
Englanniksi
Panning across the VST image of the globular cluster Omega Centauri
Panning across the VST image of the globular cluster Omega Centauri
Englanniksi
Time-lapse Sequences of the VST Enclosure at Night
Time-lapse Sequences of the VST Enclosure at Night
Englanniksi
Time-lapse sequences of the VST enclosure at night
Time-lapse sequences of the VST enclosure at night
Englanniksi
Time-lapse sequences of the VST enclosure at night
Time-lapse sequences of the VST enclosure at night
Englanniksi
Time-lapse sequences of the VST enclosure at night
Time-lapse sequences of the VST enclosure at night
Englanniksi