Tiedote

Mitä ESO Supernovaan on tulossa

Katso mitä vuoden 2020 ensimmäiselle puolikkaalle on luvassa

12. marraskuuta 2019

Varauksia on nyt mahdollista tehdä ESO Supernova planetariumin näytöksiin, jotka pidetään vuoden 2020 ensimmäisellä puolikkaalla

Jos aikeissasi on käydä ESO Supernova Planetarium & Visitor Centressä vuoden 2020 ensimmäisen puolikkaan aikana, voit tehdä varauksesi nyt netistä kaikkiin normaaleihin planetaarionäytöksiin, joita pidetään aina helmikuusta kesäkuuhun. Uusia planetaarionäytöksiä tullaan näyttämään vuonna 2020, mutta niistä ilmoitetaan erikseen, kun ne lisätään ohjelmistoon. Liput planetaarioon maksavat 5€ per henkilö ja opastettujen kierrosten hinta on 8€ per henkilö. Julkisille ilta tapahtumille suosittelemme katsomaan ohjelmaamme, sillä niissä hinnat vaihtelevat.

Tammikuussa keskuksemme tulee olemaan kiinni huoltotöiden vuoksi, jotta olemme valmiita tulevalle vuodelle. Olemme kiinni 23. Joulukuuta 2019 – 31. Tammikuuta 2020 välillä ja avaamme ovemme lauantaina 1. Helmikuuta 2020.

Avautuessamme kutsumme sinut katsomaan pysyvissä näyttelyissämme uutta näyttelyä The Living Universe. Näyttelyssä on kameroita, joilla pääset katsomaan miltä näytät eri valon aallonpituuksilla ja meidän suhteellisuus pyörämme on uudistettu, jotta pystyisit nyt kilpailemaan kaveriesi kanssa ja katsomaan kumpi teistä saavuttaa nopeammin valonnopeuden! Sisäänpääsy näyttelyn kiertämiseen on ilmaista ja se vaadi varausta etukäteen.

Vuonna 2020 maailma juhlii laserin 60-vuotis juhlavuotta. Lasereita suunniteltiin pitkään ja ensimmäistä toimivaa laseria käytettiin 16. toukokuuta 1960 Theodore H. Maimanin toimesta. Vierailijat keskuksessamme saavat viimeisen mahdollisuuden käydä tutustumassa väliaikaisnäyttelyyn nimeltä Laser, Light, Life — From science fiction to high-tech photonics. Tämän näyttelyn suunnitteli Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) Münchenin Fysiikan laitos ja se tarjoaa hyvän näkymän laserin teknologiaan sen alkuvaiheista aina tähän päivään saakka.

Järjestäytyneet kouluryhmät pääsevät edelleen nauttimaan keskuksen opetus ohjelmasta ilmaiseksi. Opettajien tulisi lukea lisäinfo, jossa kerrotaan miten kouluryhmien vierailut tulisi järjestää.

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre

The ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre on maailmanhuippu yleisö ja opintokeskus tähtitieteelle, joka sijaitsee ESOn päämajassa Garching Bei Münchenissä. Keskuksesta löytyy Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurin kallistettu planetaario ja interaktiivinen näyttely, jakaakseen lumoavan tähtitieteen maailman ja ESOn inspiroidakseen tulevia sukupolvia arvostamaan ja ymmärtämään universumiamme ympärillämme. Kaikki materiaali keskuksessa on käännetty englanniksi ja saksaksi. Sisäänpääsy keskukseen on ilmaista, mutta se vaatii varauksen. Lisää tietoja löydät osoitteesta: supernova.eso.org

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre toimii Euroopan Eteläisen Observatorion (ESO) ja  Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS) yhteistyönä. Rakennus on saksalaisen Klaus Tschira Stiftun (KTS) säätiön lahjoittama ja ESO operoi laitosta.

ESO Supernova nauttii seuraavien toimijoiden tukea: LOR Foundation, Evans & Sutherland, Sky-Skan and Energie-Wende-Garching.

KTS

Klaus Tschira Stiftung (KTS) perustettiin vuonna 1995 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. Kyseessä on yksi suurimmista eurooppalaisista säätiöistä, jotka on rahoitettu yksityisesti. Säätiö edistää luonnontieteiden, matematiikan ja tietokonetieteiden kehitystä, sekä pyrkii kehittämään näiden tieteiden arvostusta. Säätiön sitoumus alkaa jo esikoulusta ja jatkaa, niin kouluissa, yliopistoissa, kuin myös tutkimus laitoksissa. Säätiö tukee tutkimusta uusien toimintatapojen löytämiseen tieteellisen tiedon levittämisessä ja tukee sekä sen kehitystä, että myös sen toteuttamista.

HITS

The Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS gGmbH) perustettiin vuonna 2010 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. HITS on voittoa tavoittelematon tutkimuslaitos, joka toteuttaa perustutkimusta luonnontieteissä, matematiikassa ja tietojenkäsittelytieteissä, erikoistuen valtavien tietomäärien jalostamiseen, järjestämiseen ja analysoimiseen. Tutkimusalat vaihtelevat aina molekyyli biologiasta astrofysiikkaan. HITSn omistajana toimii Heidelberg University and the Karlsruhe Institute of Technology (KIT) ja HITS Stiftung, mikä on Klaus Tschira säätiön tytärsäätiö. HITS tekee yhteistyötä myös muiden yliopistojen, tutkimuslaitosten ja teollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Perusrahoituksen HITSlle hoitaa HITS Stiftung, joka saa rahoituksensa Klaus Tschira säätiöltä. Tärkeimmät ulkopuoliset rahoittajat ovat Federal Ministry of Education and Research (BMBF), the German Research Foundation (DFG), ja Euroopan Unioni.

ESO

ESO on johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio Euroopassa ja selvästi maailman tuottavin maanpäälle sijoitettu tähtitieteenlaitos. ESO koostuu 16 jäsenmaasta: Itävalta, Belgia, Tšekin tasavalta, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta, sekä isäntävaltiosta Chilestä, sekä Australiasta strategisena yhteistyökumppanina. ESO vie eteenpäin kunnianhimoista tavoitettaan keskittyen tehokkaiden maanpäällisten kaukoputkien suunnitteluun, rakentamiseen ja operoimiseen, mahdollistaen tähtitieteilijöiden tekevän tärkeitä tieteellisiä löytöjä. ESO on myös pääroolissa tähtitieteen tutkimisen edistämisessä, sekä organisoinnissa. ESO käyttää kolmea uniikkia maailmanluokan havaintopaikkaa Chilessä, joihin kuuluu La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi the Very Large Telescopea ja sen maailmanluokan Very Large Telescope Interferometeria, sekä VISTA working in the infrared and the visible-light VLT Survey Telescopea. Lisäksi Paranalissa ESO isännöi ja operoi Cherenkov Telescope Array Southia, joka on maailman suurin ja herkin gammasäteilyn havaintoasema. ESO on myös tärkeä kumppani kahdessa tutkimusasemassa Chajnantorissa: APEX ja ALMA tutkimusasemissa, jotka ovat suurimmat tähtitieteen projektit mitä on koskaan toteutettu. ESO on myös rakentamassa lähelle Paranalia uutta 39-metristä Extremely Large Telescopea (ELT), mikä on tulevaisuudessa ”maailman suurin silmä tähtitaivaalle”

Linkit

Yhteystiedot

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Email: tjohnsto@eso.org

 

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer
ESO Department of Communication
Tel: +49 89 320 069 65
Email: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19058

Kuvat

Path to the Supernova
Path to the Supernova
Englanniksi