Tiedote

Uusi perusaikataulu ESO:n ELT-teleskoopille

20. joulukuuta 2018

ESO:n johtokunnan näytettyä vuonna 2014 "vihreää valoa" ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) rakentamiselle ohjelma on edistynyt nopeasti. Tähän mennessä lähes 90% (rahalliselta arvoltaan) ulkoistetuista sopimuksista on myönnetty teleskoopin, optiikan, komponenttien ja havaintolaitteiden suunnitteluun ja valmistamiseen.

ESO seuraa jatkuvasti meneillään olevien sopimusten edistymistä ja ohjelman aikataulua. Tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella ESO on arvioinut meneillään olevan työn tilanteen ja yhä hankkimattomien tuotteiden ja toimintojen tiukat aikataulut. Tämän perusteella ESO on päättänyt korjata ELT:n perusaikataulua. Sen seurauksena aikaisemmin vuoden 2024 loppuun ajoitettua ensivaloa suunnitellaan nyt vuoden 2025 lopulle.

Ensivalon lykkäyksestä huolimatta kaikille ELT:n teollisille alihankkijoille ja tutkimuslaitoskumppaneille asetetut aikataulut kaikista meneillään olevista hankkeista ja sopimuksista pysyvät ennallaan. ESO jatkaa läheistä työtä alihankkijoidensa ja kumppaniensa kanssa varmistaakseen, että kaikissa olemassaolevissa urakka-aikatauluissa pysytään ja että ELT valmistuu niin pian kuin mahdollista.

ELT:n tieteellinen vahvuus ja ainutkertaisuus eivät muutu tämän kehityksen myötä. Vaikka uusi aikataulu lykkää ensivalon päivämäärää, teleskoopin havainto-ominaisuudet pysyvät ennennäkemättöminä. Kun maailman suurin optinen teleskooppi aloittaa toimintansa, se tarjoaa tähtitieteilijöille ainutkertaisen mahdollisuuden käydä käsiksi joihinkin astrofysiikan suurimmista haasteista ja se tulee viemään suuresti eteenpäin tieteellistä tietämystämme maailmankaikkeudesta.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Calum Turner
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18093

Kuvat

Construction site of the Extremely Large Telescope
Construction site of the Extremely Large Telescope
Englanniksi