Tiedote

Uusi planetaario-ohjelma: The Sun, Our Living Star

Näe planeettamme voimalan vaikutus Maapallon elämään

6. syyskuuta 2018

ESO:lle on kunnia ilmoittaa upouudesta lisäyksestä kokoelmaansa tunnettujen tähtivalokuvaajien, taiteilijoiden, teknikkojen ja muusikkojen tuottamaa korkealaatuista planetaariomateriaalia. The Sun, Our Living Star (Aurinko, meidän elävä tähtemme) kertoo tarinan meitä lähimmästä tähdestä — planeettamme voimalasta, Maapallon tuulia ja ilmastoa hallinnoivasta energianlähteestä ja valopallosta, joka mahdollistaa elämän olemassaolon. The Sun, Our Living Star on ESO Supernovan planetaarion ohjelmistossa 7.9. alkaen ja ladattavissa maksutta ESO:n WWW-sivuilta.

The Sun, Our Living Star paljastaa kuinka meidän tähtemme vaikuttaa täällä Maapallolla elämämme jokaiseen osa-alueeseen. Tutki Auringon elämän mahdollistajana ja ylläpitäjänä fotosynteesistä ihmiskuntaan. Näe kuinka Aurinko säätelee päiviämme, vuodenaikojamme ja vuosiamme. Kaivaudu syvälle Auringon vaikutukseen ihmisten uskontoihin ja kulttuuriin. Opi Auringon dynaamisesta luonteesta — mitä tapahtuu, kun taivaan litteä kiekko on itse asiassa raju ja kehittyvä taivaallinen kappale, joka polttaa 600 miljoonaa tonnia vetyä joka sekunti. The Sun, Our Living Star tarjoaa katsojille mahdollisuuden kokea Aurinko aivan uudella tavalla ennennäkemättömin kuvin sen levottomasta pinnasta mukaansatempaavassa täyden kuvun formaatissa, paljastaen sen voiman ja vaihtelevuuden henkeäsalpaavin yksityiskohdin.

Tämän upouuden planetaarioelokuvan tuottivat yhdessä ESO ja lahjakas kreikkalainen elokuvien tekijä Theofanis Matsopoulos, joka myös ohjasi elokuvan. Sitä esitetään säännöllisesti ESO Supernova -planetaarion ja -vierailijakeskuksen planetaariossa perjantaista 7.9.2018 lähtien. Esitykset, joista osa on saksaksi ja osa englanniksi, ovat maksuttomia vuoden 2018 aikana ja ne on suunnattu suurelle yleisölle sekä kouluryhmille, käsittäen yli 10-vuotiaat lapset. Lisätietoja elokuvasta sekä linkki esitysten lippujen varaamiseksi löytyvät täältä. Istuinpaikat suositellaan varattavaksi etukäteen ja pääsyliput voi sitten tulostaa paikanpäällä.

Elokuvaa tarjotaan maksutta myös planetaarioyhteisölle ESO:n jäsenmaissa sekä laajemmin osana ESO Supernovan kutsumusta maailman ensimmäisenä avoimen lähdekoodin planetaariona. Kuka tahansa kiinnostunut voi ladata elokuvan sitä varten varatulta WWW-sivulta 4k-resoluutiossa. Saatavilla on ääniraita englanniksi ja saksaksi sekä muita kieliä on suunnitteilla.

Planetaarion maksuttoman materiaalin koko valikoima on saatavilla ESO Supernovan WWW-sivuilla. Tämä käsittää 20 kokopitkää planetaarioelokuvaa, lähes 500 täyden kuvun videoleikettä ESO:n ja ESA/Hubblen arkistoista, 360 asteen panoraamoja, uuden musiikkiarkiston lähes 500 maksuttomalla musiikkiraidalla, 3D-malleja sekä paljon muuta. Tämä kokoelma tuo osansa maailmanlaajuisen planetaarioyhteisön jatkuvaan menestystarinaan ja ESO:lle on ilo ja kunnia lisätä joukkoon The Sun, Our Living Star.

Lisätietoja

ESO Supernova -planetaario ja -vierailijakeskus

ESO Supernova -planetaario ja -vierailijakeskus on suurelle yleisölle tarkoitettu huippuluokan tähtitiedekeskus sekä koulutuslaitos, joka sijaitsee ESO:n päämajan yhteydessä Garchingissa, Münchenin lähellä. Keskuksessa on Saksan, Itävallan ja Sveitsin alueen suurin kallistettu planetaario ja interaktiivinen näyttely, joka jakaa tähtitieteen ja ESO:n ihmeellistä maailmaa innostaakseen tulevia sukupolvia arvostamaan ja ymmärtämään maailmankaikkeutta ympärillämme. Kaikki sisältö on tarjolla englanniksi ja saksaksi ja sisäänpääsy on maksuton, mutta edellyttää ennakkovarauksen. Lisätietoja saat osoitteesta: supernova.eso.org.

ESO Supernova -planetaario ja -vierailijakeskus on Euroopan eteläisen observatorion (ESO) ja Heidelbergin teoreettisen tutkimuksen instituutin (HITS) yhteistyöhanke. Rakennuksen on lahjoittanut saksalainen Klaus Tschiran säätiö (KTS) ja ESO huolehtii sen toiminnasta.

ESO Supernovaa ylpeänä tukevat LOR-säätiö, Evans & Sutherland, Sky-Skan ja Energie-Wende-Garching.

KTS

Fyysikko ja yksi SAP:n perustajista Klaus Tschira (1940–2015) loi säätiön Klaus Tschira Stiftung (KTS) vuonna 1995. Se on yksi Euroopan suurimmista yksityisesti rahoitetuista voittoa tavoittelemattomista säätiöistä. Säätiö tukee luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteiden edistämistä sekä pyrkii kohottamaan näiden alojen arvostusta. Säätiön tukitoiminta alkaa lastentarhoista ja jatkuu kouluihin, yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin. Säätiö taistelee uusien tieteellisen tiedon siirtomenetelmien puolesta ja tukee tieteen tulosten sekä kehittämistä että ymmärrettävää julkistamista. ESO Supernova on KTS:n lahjoitus ja ESO vastaa sen toiminnasta.

HITS

Fyysikko ja yksi SAP:n perustajista Klaus Tschira (1940–2015) sekä Klaus Tschira -säätiö perustivat yksityisen ja voittoa tavoittelemattoman tutkimuslaitoksen Heidelberger Institut für Theoretische Studien (HITS gGmbH) vuonna 2010. HITS tekee luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelytieteiden perustutkimusta keskittyen suurten tietomäärien käsittelyyn, luokitteluun ja analysointiin. Tutkimusalueet ulottuvat molekyylibiologiasta astrofysiikkaan. HITS:n osakkaat ovat Klaus Tschira -säätiön alainen HITS-säätiö, Heidelbergin yliopisto ja Karlsruhen teknologinen korkeakoulu. HITS tekee myös yhteistyötä muiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä teollisuuskumppanien kanssa. HITS:n perusrahoitus tulee HITS-säätiöltä, jota rahoittaa Klaus Tschira -säätiö. Pääasialliset ulkoiset rahoitustahot ovat Saksan opetus- ja tutkimusministeriö, Saksan tutkimussäätiö ja Euroopan unioni.

ESO

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 320 061 30
Matkapuhelin: +49 170 867 5293
Sähköposti: tjohnsto@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator & Strategy Officer
ePOD
Puh.: +49 89 320 069 65
Sähköposti: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18064

Kuvat

Poster for The Sun, Our Living Star
Poster for The Sun, Our Living Star
Englanniksi
Sunrise as you have never seen it
Sunrise as you have never seen it
Englanniksi
Image from The Sun, Our Living Star
Image from The Sun, Our Living Star
Englanniksi
Image from The Sun, Our Living Star
Image from The Sun, Our Living Star
Englanniksi