Tiedote
ELT:n esifokusaseman sopimus allekirjoitettu
21. maaliskuuta 2018
ESO on allekirjoittanut sopimuksen espanjalaisen IDOM Consulting, Engineering, Architecture SAU -yrityksen kanssa ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) ensimmäisen suuren, uuden komponentin valmistamisesta. Esifokusasema ohjaa teleskoopin valtavan optisen järjestelmän keräämän valon tieteellisiin havaintolaitteisiin ja muihin testijärjestelmiin. Se käsittää myös osia teleskoopin aktiivisen optiikan järjestelmästä [1].
Sopimuksen allekirjoittivat IDOM:n pääjohtaja Luis Rodríguez ja ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons ESO:n päämajassa Garchingissa, Saksassa 21.3.2018. Yrityksen edustajien ja ESO:n henkilökunnan lisäksi Espanjan pääkonsuli Münchenissä, Francisco Pascual de la Parte oli myös kutsuttu juhlallisuuksiin.
Esifokusasema on massiivinen rakennelma, joka ulottuu 12 metrin korkeudelle ja seisoo toisella kahdesta ELT-teleskoopin jättimäisen putkirakennelman molemmin puolin sijaitsevaa lavaa. Se on viimeinen optomekaaninen komponentti ennen kuin teleskoopin keräämä valo tulee fokukseen, mistä sen nimi on johdettu.
Esifokusasema käsittää kolme liikuteltavaa mekaanista käsivartta, jotka voivat poimia tähtien valon. Nämä käsittävät sensorit, jotka auttavat ohjaamaan teleskoopin suuntausta taivaalla olevaan kohteeseen. Ne myös syöttävät tietoa aktiivisen optiikan järjestelmään, joka pitää teleskoopin optiikan kohdistettuna ja tuottaa parhaan mahdollisen kuvanlaadun huolimatta jatkuvasti muuttuvista tuulen vaikutuksista ja muista teleskooppiin vaikuttavista häiriöistä.
Esofokusasema käsittää myös suuren siirrettävän tasopeilin, joka heijastaa valon valtaviin tieteellisiin havaintolaitteisiin, jotka asennetaan kummallekin puolelle esifokusasemaa (HARMONI ja METIS) sekä sen taakse (MAORY ja MICADO). Toinen sijoitettava peili on myös käytettävissä valon syöttämiseksi tulevaisuuden tieteellisiin havaintolaitteisiin sekä testi- ja diagnostiikkajärjestelmään.
Lisätietoja
[1] Sopimus kattaa virallisesti Prefocal Station A Main System -esifokusjärjestelmän. Se käsittää myös mahdollisuuden samanlaisen aseman valmistamiseksi ELT:n toiselle lavalle teleskooppiputken vastakkaisella puolella. Pääjärjestelmä on osa suurempaa järjestelmää, joka käsittää sellaisia lisäkomponentteja kuin järjestelmätestilaitteiston, säätieteellisen laitteiston ja ilmaisimia.
Yhteystiedot
Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi
Steffan Lewis
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6931
Sähköposti: slewis@eso.org
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann18017 |