Tiedote
Suurimman adaptiivisen optiikan laitteiston ensimmäinen valo
"VLT Unit"-teleskooppi 4 ottaa selkeän harppauksen kohti täysin adaptiivista optiikkaa
28. lokakuuta 2016
ESO:n VLT Unit teleskooppi 4:n (Yepun) muutosprojektissa on saavutettu merkittävä vaihe kohti täysin adaptiivista teleskooppia, kun teleskooppiin on nyt asennettu muotoaan muuttava apupeili.
Adaptiivisen optiikan laitteisto kompensoi maan ilmakehän aiheuttamaa teleskooppien kuvien epätarkkuuta, mitä esiintyy jopa erittäin isoilla ja hienostuneilla teleskoopeilla kuten VLT:llä. Uuden adaptiivisen optiikan laitteiston (AOF) asentaminen osaksi kiinteä UT4:ää mahdollistaa entistä tarkempien kuvien ottamisen.
Muotoaan muuttava apupeili muodostuu 1.96 mm paksusta joustavasta lasista, mikä on kiinnitetty 1170:lla aktuaattorilla, joiden avulla peilin muotoa voidaan muuttaa ja ilmakehän turbelenssin aiheuttamat vääristymät voidaan korjata. Hieman yli 1 metrin halkaisijalla, tämä on isoin muuttuva optinen peili, mitä koskaan on tehty. Muotoutuvan peilin kehitys on vaatinut huipputeknologiaa ja sen kehittäminen alkoi jo monia vuosia sitten. ”Referenssioptiikan” tekeminen, eli olennaiselta osaltaan peilin tukirakenne, oli valmis vuonna 2010 ja ensimmäinen versio ohuesta peilistä toimitettiin ESO:n päämajaan Garchingiin vuoden 2011 loppupuolella, sekä myöhemmin vuonna 2014 siitä lähetettiin paranneltu versio. Hyvin perusteellisen Garchingissa tehdyn testauksen jälkeen muuttuva apupeililaitteisto lähetettiin Chileen ja laitettiin paikoilleen 8.2 metrin halkaisijan omaavaan Yepun-kaukoputkeen.
Peililaitteistoon on juuri tehty optinen suuntaus ja muita testejä kiinnitetyssä moodissa ja se on läpäissyt kaikki testit erittäin hyvin.
Sen lisäksi, että teleskoopin perinteinen apupeili vaihdettiin uudella muuttuvalla peilillä, tämä AOF systeemi sisältää neljän laser aputähden yksikön(4LGSF), mikä näki ensimmäisen valon huhtikuussa vuonna 2016. Mukana ovat myös apupeilin eri fokuksessa olevat adaptiivisen optiikan (AO) modulit. Nämä ovat GRAAL (GRound laser Adaptive optics Assisted by Lasers), mikä lähettää korjatut kuvat HAWK-I:een, ja GALACSI:iin (Ground Atmospheric Layer Adaptive Corrector for Spectroscopic Imaging), mikä esisuodattaa kuvat MUSE spectrografille.
Myös muita keinoja AOF:n toiminnan optimoimiseen on kehitelty. Nämä sisältävät tähtitieteellisen paikan monitorointiohjelman, joka seuraa ilmakehää määrätäkseen korkeuden, jolla turbulenssi esiintyy, sekä laserien toiminnan kontrollisysteemin, mikä estää etteivät 4LGSF:n lasersäteet häiritse lentokoneita tai teleskooppeja avaruudessa.
AOF-systeemin mukaantulon myötä VLT jatkaa maailmanluokan tieteellisten tulosten tuottamista ja tästä Paranalissa olevasta systeemistä saadut kokemukset auttavat ESO:n seuraavan ison projektin haasteiden voittamisessa, kun E-ELT-kaukoputken rakentaminen alkaa.
Linkit
Yhteystiedot
Elise Vernet
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6322
S-posti: evernet@eso.org
Robin Arsenault
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6524
S-posti: rarsenau@eso.org
Peter Grimley
ESO, Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6383
S-posti: pgrimley@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann16078 |