Radiogalaksen Centaurus A set af ALMA (”Mouseover”-sammenligning)

The radio galaxy Centaurus A, as seen by ALMA
Centaurus A
Træk i den grønne knap for at se billederne

Dette nye billede af Centaurus A er en kombinerer ALMA-observationer og nærinfrarøde observationer af den tunge elliptiske radiogalakse. De nye ALMA-observationer, der er vist med grønne, gule og orange farver, afslører beliggenheden og bevægelsen af gasskyerne i galaksen. Det er de mest detaljerede og følsomme observationer af denne type, der nogensinde er lavet.

ALMA blev indstillet til at registrere stråling med en bølgelængde på ca. 1,3 mm, som udsendes fra molekyler af kulilte-gas. Bevægelsen af gassen i galaksen er årsag til små ændringer i bølgelængden på grund af dopplereffekten. Bevægelsen er vist i dette billede som ændringer i farven. Grøn betyder at gassen kommer hen imod os, mens orange viser, at gassen på vej væk. Vi kan se, at gassen til venstre for midten bevæger sig hen imod os, mens gassen til højre for midten bevæger sig væk fra os. Det viser, at gassen kredser om galaksen.

ALMA-observationerne er lagt over et nærinfrarødt billede af Centaurus A, der er taget med SOFI-instrumentet på ESO’s New Technology Telescope (NTT).

Kilde

ESO

Om billedsammenligningen

Id:eso1222a
Udgivelsesdato:31. maj 2012 17:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1222

Billeder

Radiogalaksen Centaurus A set af ALMA
Radiogalaksen Centaurus A set af ALMA
Centaurus A
Centaurus A
tekst kun tilgængelig på engelsk