Meddelelse
Medieinformation: Grundstensnedlæggelse ved Extremely Large Telescope
5. april 2017
Repræsentanter for medierne inviteres til at deltage i grundstensnedlæggelsen for Extremely Large Telescope (ELT) fredag den 26. maj 2017 på Cerro Armazones, som er en 3046 m høj bjergtop i det nordlige Chile. Ceremonien begynder klokken 13:30 lokaltid, og vi forventer, at være færdige omkring klokken 15:30. På samme tidspunkt bliver stedet koblet på elnettet. Grundstenen bliver lagt af Chiles president Michelle Bachelet Jeria.
Repræsentanter fra medierne, også de danske får mulighed for ikke blot at besøge dette særlige sted, men også for at få interviews med repræsentanter for de chilenske myndigheder, industripartnerne og de forskere og ingeniører, som er i færd med at bygge det enorme teleskop.
ELT er et revolutionerende nye jordbaseret teleskop, som får et hovedspejl med en diameter på 39 meter. Det vil gøre det til det største teleskop, som kan observere i synligt og i infrarødt lys. Nogle af de største astronomisek udfordringer i vor tid vil være hovedtemaer. Det omfatter blandt andet eftersøgning efter exoplaneter, observationer af de allerførste stjerner of galakser i Universets historie og dermed vores, og at udforske det mørke stof og den mørke energi.
For et år siden underskrev ESO en kontrakt med ACe Consortium, som består af Astaldi, Cimolai underleverandøren EIE Group om bygningen af ELT-kuplen og teleskopets strukturelementer. Det var den største kontrakt, som ESO nogensinde har underskrevet, og det er den største kontrakt som har at gøre med jordbaseret astronomi overhovedet.
ELT er det seneste af mange ESO projekter, som har haft stort udbytte af støtten fra værtslandet Chiles regering i mere end et halvt århundrede. Senest har den kraftige støtte fra ministeriet for energi (Minenenergia) og den nationale energikommission (CNE) været altafgørende for, at det er lykkedes at koble lokaliteten til strømnettet i området. Stedet, hvor ELT bygges er en donation fra Chiles regering, og omkring selve bjergtoppen er der lagt servituttet ind i et større område for at beskytte den fremtidige brug af teleskopet imod alle former for forstyrrelser.
Arbejdet med at tilpasse bjergtoppen startede i juni 2014, og nu, hvor adgangsvejen og planeringen er tilendebragt, kan arbejdet med selve kuplen begynde. Det er meningen at teleskopet skal være operationsklart i 2024 til det, som astronomerne fejrer som 'first light'.
Bona fide medlemmer af medierne kan tilmelde her, og man skal så selv foretage egne rejsearrangementer, så man er fremme i lufthavnen i Antofagasta om morgenen den 26. maj.
Mere Information
ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges E-ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje".
Links
Links
- Læs mere om ELT på ESOs website
- De seneste nyheder og pressemeddelelser om ELT
- ELT FAQ webside
- Billeder og videos af ELT
Kontakter
Ole J. Knudsen
ESON-Danmark
Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet
telefon 8715 5597, mobil 4059 4520
e-mail eson-denmark@eso.org
Om meddelelsen
Id: | ann17017 |