Tiedote

Lehdistökutsu: ELT-kaukoputken rakentamisen aloittamistilaisuuden seremonia

5. huhtikuuta 2017

Median edustajia kutsutaan osallistumaan "Extremely Large Telescope"-teleskoopin, eli ELT:n rakentamisen aloitusseremoniaan perjantaina 26. toukokuuta 2017 Cerro Armazonesille, mikä on 3046 metrin korkeudella oleva huippu Pohjois-Chilessä noin 20 kilometriä ESO:n Paranalin observatoriolta. Seremonia alkaa kello 13:30 paikallista aikaa ja sen odotetaan päättyvän noin kello 15:30. Samalla yhteys observatoriolta sähköverkkoon avataan. Perustamiskiven asettaa paikalleen Chilen tasavallan presidentti hänen korkea-arvoisuutensa Michelle Bachelet Jeria.

Sen lisäksi että media pääsee tutustumaan tähän hämmästyttävään paikkaan se voi järjestää haastatteluita Chilen korkean tason viranomaisten, ELT:n rakentajien, sekä tämän valtavan kaukoputken rakentamisessa mukana olevien tutkijoiden ja insinöörien kanssa.

ELT on mullistava maanpäälinen kaukoputki, missä on 39 metrin pääpeili, mikä tekee siitä maailman suurimman optisen lähi-infrapunan kaukoputken. Se tulee tutkimaan maailman haastavimpia tähtitieteen ongelmia, mitkä käsittävät Maan kaltaisten eksoplaneettojen löytämisen ja tutkimisen. ELT tulee havaitsemaan maailmankaikkeuden ensimmäisiä tähtiä ja galakseja, sekä se selvittää pimeän aineen ja pimeän energian salaisuuksia.

ESO allekirjoitti sopimuksen vuosi sitten ACe konsortion (koostuu yhtiöistä Astaldi, Cimolai, sekä nimetty alihankkija EIE Group) kanssa ELT:n kupolin ja teleskoopin rakentamisesta. Tämä oli suurin sopimus, mitä ESO on koskaan tehnyt ja samalla suurin sopimus maanpäälisessä tähtitieteessä.

ELT on viimeisin ESO:n monista projekteista, mitkä ovat suuresti hyötyneet Chilen hallituksen jatkuvasta tuesta yli puolen vuosisadan aikana. Ulkomaanasioiden ministeriön, energiaministeriön (Minenenergia) ja kansallisen energiakomission tuki (CNE) on viimeaikoina ollut elintärkeä ELT:n sijaintipaikan liittämiseksi sähköverkkoon. Chilen hallitus lahjoitti ELT:n sijaintipaikan ja sitä ympäröi laaja suojelualue, jotta teleskoopin operointi voi jatkua ilman minkäänlaisia häriöitä myös tulevaisuudessa.

ELT:n sijaintipaikan rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2014 ja nyt tie perille on saatu rakennettua, sekä paikan tasoitustyöt on saatu päätökseen ja kuvun rakennustyöt voivat alkaa. ELT:n tavoitteellinen valmistumisaikataulu on vuonna 2024.

Osallistuaksesi seremoniaan uusien median edustajien tulee ensin rekisteröityä täällä, sekä heidän tulee hoitaa omat matkajärjestelynsä saapuakseen Antofagastan lentokentälle 26. toukokuuta aamulla.

Lisätietoja

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17017

Kuvat

Artist's rendering of the Extremely Large Telescope
Artist's rendering of the Extremely Large Telescope
Englanniksi