Lehdistötiedote

Kosmista hummeria tomuttamassa

Uusi VISTA-teleskoopin infrapunakuva NGC 6357:sta

20. helmikuuta 2013

ESO:n VISTA-teleskoopin uusi kuva taltioi kuumia, nuoria tähtiä ympäröivän hohtavan kaasun ja tomusuortuvien muodostaman taivaallisen maiseman. Tämä infrapunanäkymä paljastaa nimellä NGC 6357 tunnetun tähtien lastentarhan yllättävässä uudessa valossa. Se otettiin osana VISTA-kartoitusta, joka par'aikaa käy läpi Linnunrataa tarkoituksenaan kartoittaa galaksimme rakennetta ja selvittää kuinka se muodostui.

Noin 8000 valovuoden etäisyydellä Skorpionin tähdistössä (Scorpius) näkyvän valon kuvissa esiintyvän ulkomuotonsa johdosta joskus Hummerisumuksikin [1] kutsuttu NGC 6357 on valtavien kaasupilvien ja tumman tomun suortuvien täyttämä alue. Nämä pilvet muodostavat tähtiä, mukaanlukien massiivisia, kuumia tähtiä, jotka hohtavat kirkkaan sinivalkoisina näkyvässä valossa.

Tässä kuvassa on käytetty infrapuna-aineistoa ESO:n Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion VISTA-teleskoopilta (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy). Kyseessä on vain pieni osa Linnunradan keskiosia kuvantavaa valtavaa kartoitusta, jota kutsutaan nimellä VVV (VISTA Variables in the Vía Láctea) (eso1242). Uusi kuva esittää äärimmäisen erilaista näkymää kuin La Sillalla sijaitsevalla 1.5-metrin tanskalaisella teleskoopilla otetun kaltaisissa näkyvän valon kuvissa, koska infrapunavalo tunkeutuu läpi suuren osan kohdetta verhoavaa tomupeitettä [2].

Nimellä Pismis 24-1 tunnetun NGC 6357:n kirkkaan, nuoren tähden uskottiin olevan massiivisin tunnettu tähti, kunnes sen huomattiin koostuvan ainakin kolmesta valtavasta, kirkkaasta tähdestä, joista jokaisen massa on alle 100 kertaa Aurinkomme massa. Siltikin nämä tähdet ovat raskassarjalaisia — massiivisimpia Linnunradassamme. Pismis 24-1 on kirkkain kohde tähtijoukossa Pismis 24, jonka ajatellaan muodostuneen samanaikaisesti NGC 6357:ssa.

VISTA on suurin ja tehokkain koskaan rakennettu kartoitusteleskooppi ja se on omistettu taivaan kartoittamiseen infrapunavalossa. VVV-kartoitus käy läpi galaksimme keskuspullistumaa ja osaa kiekosta muodostaakseen valtavan tietokannan, joka auttaa tähtitieteilijöitä ymmärtämään enemmän Linnunradan alkuperästä, varhaisesta elämästä ja rakenteesta.

Osia NGC 6357:sta on myös havaittu NASA:n ja ESA:n Hubblen avaruusteleskoopilla (heic0619a) ja ESO:n VLT-teleskoopilla (eso1226a). Molemmat teleskoopit ovat tuottaneete näkyvän valon kuvia tämän alueen eri osista. Vertaamalla näitä kuvia tähän uuteen infrapunakuvaan osoittaa joitakin silmiinpistäviä eroavuuksia. Infrapunassa punasävyisen materian suuret töyhdöt ovat paljon pienempiä ja näkyvissä on kalpean violetteja kaasusuortuvia, jotka ojentautuvat ulos kaasusumusta sen eri osissa.

Lisähuomiot

[1] Hummerisumun epävirallinen nimi on joskus myös annettu näyttävälle tähtienmuodostusalueelle Messier 17 (eso0925), vaikka tätä kohdetta kutsutaankin useammin Omegasumuksi.

[2] Infrapunahavainnot voivat paljastaa piirteitä, joita ei voi nähdä näkyvän valon kuvissa esimerkiksi siksi, että kohde on liian kylmä, paksun tomun peittämä tai hyvin kaukana, mikä merkitsee sitä, että sen valo on venynyt kohti spektrin punaista päätä maailmankaikkeuden laajenemisen johdosta.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1309.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1309fi
Nimi:NGC 6357
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Kuvat

Hummerisumu ESO:n VISTA-teleskoopin näkemänä
Hummerisumu ESO:n VISTA-teleskoopin näkemänä
Tähtien syntyalue NGC 6357 Skorpionin tähdistössä
Tähtien syntyalue NGC 6357 Skorpionin tähdistössä
Laajakulmakuva NGC 6357:n alueesta
Laajakulmakuva NGC 6357:n alueesta
Vertailu VISTA:n NGC 6357 -kuvan ja näkyvän valon kuvan välillä
Vertailu VISTA:n NGC 6357 -kuvan ja näkyvän valon kuvan välillä

Videot

Zoomaten VISTA:n kuvaan NGC 6357:sta
Zoomaten VISTA:n kuvaan NGC 6357:sta
Vertailu VISTA:n NGC 6357 -kuvan ja näkyvän valon kuvan välillä
Vertailu VISTA:n NGC 6357 -kuvan ja näkyvän valon kuvan välillä