Bilder av regionen kring Flamnebulosan tagna med DSS2, VISTA och APEX

Denna video visar Flamnebulosan och dess omgivning i flera olika våglängdsområden. 

 

Den första bilden skapades med fotografier tagna i synligt ljusa inom ramen för Digitized Sky Survey 2 (DSS2). Den andra bilden togs med ESO:s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) på Paranalobservatoriet i Chile. Slutligen visas en bild baserad på observationer i radiovåglängder med SuperCaminstrumentet på Atacama Pathfinder Experiment (APEX) på Chajnantorplatån i Chile. 

 

Flamnebulosan är det stora ljusa objektet till vänster i den infällda rektangeln. Det mindre objektet till höger är reflektionsnebulosan NGC 2023. Strax ovanför till höger om NGC 2023 reser sig den ikoniska Hästhuvudnebulosan. Dessa tre objekt är en del av Orionmolnet, ett enormt gasmoln på mellan 1300 och 1600 ljusårs avstånd.

 

Radioobservationerna gjordes inom ramen för kartläggningsprojektet APEX Large CO Heterodyne Orion Legacy Survey (ALCOHOLS) som undersöker radiovågor utsända av kolmonoxidmolekylen (CO) i Orions molekylmoln. Färgvariationerna avspeglar gas med olika hastigheter. Flamnebulosan och dess omgivning rör sig bort från oss, och de röda molnen i bakgrunden rör sig snabbare bort från oss än de gula molnen i förgrunden.

Källa:

ESO; Th. Stanke; J. Emerson/VISTA. Acknowledgement: Cambridge Astronomical Survey Unit; Digitized Sky Survey 2. Acknowledgment: Davide De Martin

Om videon

ID:eso2201a
Språk:sv
Publiceringsdatum:4 januari 2022 17:00
Relaterade pressmeddelanden:eso2201
Speltid:25 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Namn:Flame Nebula, Horsehead Nebula, NGC 2023
Typ:Milky Way : Nebula : Appearance : Emission

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters