Pressmeddelande
Stjärntillverkning i liten skala
1 februari 2012
Den här nya bilden på stjärnbarnkammaren NGC 3324 är tagen med kameran WFI på MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop vid ESO:s La Silla-observatorium. Gasmolnets vackra färger uppstår då det träffas av strålning som sänts ut från unga och heta stjärnor i NGC 3324. Strålningen har också snidat ut en hålighet i den omgivande gasen och stoftet.
NGC 3324 ligger ungefär 7500 ljusår från jorden i stjärnbilden Kölen, på latin Carina, som föreställer en del av Jasons skepp Argo. Den befinner sig i utkanten av det kaotiska området Carina-nebulosan, där många liknande fickor av småskalig stjärnbildning tillsammans fått bestämma nebulosans form (eso0905). Rika tillgångar av gas och stoft i NGC 3324 gav för flera miljoner år sedan upphov till ett häftigt utbrott av stjärnbildning vilket ledde till att många tunga och heta stjärnor bildades. Det är dessa stjärnor som nu framträder tydligt i bilden.
Stjärnvindar samt den intensiva strålningen från de unga stjärnorna har blåst ut en hålighet i den omgivande gasen och stoftet. Detta syns bäst i “väggen” av material till höger i bilden. Den ultravioletta strålningen från de unga och heta stjärnorna stöter bort elektronerna från väteatomer. När elektronerna sedan återfångas skapas den karakteristiska blodröda glöden då elektronerna faller i en kaskad genom väteatomernas energinivåer, och den röda färgen pekar ut var den tunna gasen finns. Andra färger härrör från andra grundämnen. Till exempel ligger dubbeljoniserat syre bakom det gröngula skenet i nebulosans mitt..
Precis som molnen på vår himmel, hittar astronomer som observerar nebulosor skepnader i de kosmiska molnen. Ett av smeknamnen för NGC 3324 är Gabriela Mistral-nebulosan, efter den chilenska poeten som vann Nobelpriset 1945 [1]. Den skarpa silhuetten hos gas- och stoftväggen till höger liknar ett människoansikte i profil, där “bulan” i mitten motsvarar en näsa.
Den kraftfulla vidvinkelkameran WFI (Wide Field Imager) på MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop vid ESO:s observatorium La Silla avslöjar dessutom flera mörka stråk i bilden av NGC 3324. Här skymmer stoftkornen ljuset från gasmolnen bakom och skapar de skugglika trådformiga strukturer som ger en extra dimension till den stämningsfulla scenen.
Hubbleteleskopets skarpa syn har tidigare använts för att observera NGC 3324. Till skillnad från WFI:s panoramasyn har Hubble en större detaljrikedom men i ett mycket mindre område. Tillsammans ger de båda instrumenten oss både ett inzoomat och ett utzoomat perspektiv.
Noter
[1] Jämförelsebilder med förklaringar finns på amatörastronomen Daniel Veschatses hemsida: http://www.verschatse.cl/nebulae/ngc3324/medium.htm.
Mer information
År 2012 är det 50 år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) grundades. ESO är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett europeiskt extremt stort teleskop i 40-metersklass för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
Kontakter
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1207sv |
Namn: | Eta Carinae, NGC 3324 |
Typ: | Milky Way : Nebula |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |