Pressmeddelande

Tjeckiens president besöker ESO:s Paranalobservatorium

7 april 2011

Den 6 april 2011 fick ESO:s Paranalobservatorium äran av att ta emot besök från Tjeckiens president Václav Klaus och hans fru Livia Klausová. De tog även tillfället i akt att beundra berget Cerro Armazones, där det planerade E-ELT ska placeras.

Observatoriets tekniska utrustning visades upp för den framstående besökaren. Han närvarade dessutom när kupolen för ett av de fyra 8,2-meter stora enhetsteleskopen, som ingår i  ESO:s VLT (Very Large Telescope), öppnade inför nattens observationer uppe på Cerro Paranal – världens mest avancerade observatorium för synligt ljus.

ESO:s generaldirektör är Tim de Zeeuw.

- Jag är mycket glad att få välkomna presidenten till Paranalobservatoriet och att få visa upp för honom den forskningsanläggning i världsklass som ESO har konstruerat, byggt och driver för den europeiska astronomiforskningen, säger han.

Presidenten svarade:
- Jag är mycket imponerad av den tekniska utrustningen som ESO har byggt upp här i öknens hjärta. Tjeckiska astronomer utnyttjar redan observatoriets möjligheter och vi ser fram emot att tjeckisk industri och landets forskare kommer att bidra även till framtidens E-ELT.

Från VLT-plattformen kunde presidenten beundra både Cerro Armazones och resten av den spektakulära utsikten över Chiles Atacamaöken som omger Paranal. Armazones, som ligger i närheten av Cerro Paranal, har valts ut som platsen för det framtida E-ELT (se eso1018). ESO söker godkännande från dess styrande organ innan slutet av 2011 för att få grönt ljus för E-ELT, med en beräknad kostnad på en miljard euro. Bygget förväntas påbörjas år 2012 med driftstart planerad i början av nästa årtionde.

Tillsammans med presidenten fanns Tjeckiens utrikesminister Karel Schwarzenberg, den tjeckiska ambassadören i Chile, Zdenek Kubánek, samt framstående regeringsmedlemmar och en delegation från tjeckisk industri. Värdar för gruppen på Paranal var ESO:s generaldirektör Tim de Zeeuw, ESO:s representant i Chile Massimo Tarenghi, driftchefen Andreas Kaufer samt Jan Palouš, tjeckisk representant i ESO:s råd.

Efter teleskopöppnandet kunde presidenten avnjuta den mäktiga solnedgången över Stilla havet från VLT-plattformen. Han besökte sedan kontrollrummet för VLT därifrån de fyra enhetsteleskopen och VLT-interferometern (VLTI) styrs. Här deltog presidenten vid kontrollpanelen till ett av VLT:s enhetsteleskop när kvällens observationer började.

Noter

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och VISTA, det största kartläggningsteleskopet. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett 42-meters europeiskt extremt stort teleskop för synligt och infrarött ljus, E-ELT, som kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Robert Cumming
Onsala rymdobservatorium
Sweden
Tel: +46 31 772 5500
Mobil: +46 704933114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

Gonzalo Argandoña
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3258
Mobil: +56 9 9 829 4202
E-post: gargando@eso.org

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
E-post: dpiercep@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1112 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1112sv
Namn:ESO Director General, Paranal, President, Very Large Telescope
Facility:Very Large Telescope

Bilder

President of the Czech Republic, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
President of the Czech Republic, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
text på engelska
President of the Czech Republic, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
President of the Czech Republic, Václav Klaus, visiting ESO's Paranal Observatory
text på engelska