Pressmeddelande
Orionnebulosan överraskar fortfarande
19 januari 2011
Det är en nästan overkligt skimrande Orionnebulosa som möter betraktaren i den här nya bilden, tagen med kameran WFI på 2,2-meters MPG/ESO-teleskopet vid La Silla-observatoriet i Chile. Nebulosan är inte bara snygg – för astronomer är det ett ställe i rymden där tunga stjärnor bildas och som är tillräckligt nära för att studeras i detalj. Därmed kan vi utöka vår förståelse om hur stjärnor föds och utvecklas. Bilden skapades av data som valdes ut av Igor Chekalin (Ryssland), en av deltagarna i ESO:s astrofototävling Hidden Treasures 2010. Igors egen bild av Orionnebulosan kom på sjunde plats i tävlingen, men en av hans andra bilder vann hela tävlingen.
Orionnebulosan, även kallad Messier 42, är en av de mest välstuderade och lättigenkännliga himlakropparna. I detta stora komplexa moln av gas och stoft håller massiva stjärnor på att födas, och nebulosan är det mest närbelägna området av denna typ. Glöden från gasen är så stark att den kan ses med blotta ögat. I teleskop är den en fängslande syn. Trots att den är så välkänd och ligger nära oss finns det fortfarande mycket att lära om denna stora stjärnfabrik. Så sent som 2007 upptäcktes det att nebulosan ligger närmare oss än vad man tidigare trott: på ett avstånd av 1350 ljusår snarare än 1500 ljusår.
Astronomer har använt vidvinkelkameran WFI (Wide Field Imager) på 2,2-meters MPG/ESO-teleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile för att observera stjärnorna inuti Messier 42. De fann att de ljussvaga röda dvärgstjärnorna i den stjärnhop som hör ihop med den glödande gasen utstrålar mycket mer ljus än vad man tidigare trott. Därmed kunde observationerna bidra till kunskapen om den berömda nebulosan och de stjärnor den innehåller. De bilder som togs i det här vetenskapliga projektet var inte från början tänkta att bli färgbilder, men de har nu återanvänts för att skapa den detaljrika bilden av Messier 42 som visas här.
Bilden är en sammanslagning av flera exponeringar tagna med fem olika färgfilter. Rött i bilden är en kombination av ljus som passerade genom ett filter för rött ljus samt ett specialfilter för ljus från glödande vätgas. Ljus med gulgrön färg motsvaras av grönt i bilden, medan blått i bilden representerar blått ljus och ultraviolett ljus representeras av lila. Den totala exponeringstiden i varje filter var ungefär 52 minuter.
Exponeringarna som bilden skapades av hittades av Igor Chekalin (Ryssland)[1] och bearbetades sedan av ESO. Igor deltog i ESO:s astrofototävling Hidden Treasures 2010 [2], som anordnades under oktober-november år 2010 för alla som gillar att framställa vackra bilder av natthimlen från äkta astronomiska data.
Noter
[1] Igor sökte igenom ESO:s arkiv och identifierade data som han sedan använde för att skapa sin bild av Messier 42. Hans bild kom på sjunde plats av nästan 100 inskickade bidrag; den kan ses i sin ursprungliga version här på Flickr. Igor Chekalin vann förstapriset i tävlingen för sin bild av Messier 78. Han skickade även in en bild som visade galaxerna NGC 3169, NGC 3166 samt supernovan 2003cg, och med den knep han tävlingens andraplats.
[2] Tävlingen ESO’s Hidden Treasures 2010 gav amatörastronomer chansen att i ESO:s väldiga arkiv av astronomidata leta fram en väl gömd pärla som väntade på att poleras. Deltagarna skickade in nästan 100 bidrag och tio mycket skickliga personer tilldelades fina priser. Vinnaren vann en resa med alla omkostnader betalda till ESO:s jätteteleskop VLT på Cerro Paranal i Chile, världens mest avancerade teleskop för synligt ljus. De tio vinnarna skickade in de 20 högst rankade bilderna av alla bilder i tävlingen.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och VISTA, det största kartläggningsteleskopet. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett 42-meters europeiskt extremt stort teleskop för synligt och infrarött ljus, E-ELT, som kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
- Tävlingen ESO’s Hidden Treasures 2010
- Forskningsartiklarna bakom bilden:
- Foton av La Silla-observatoriet: http://www.eso.org/public/images/archive/category/lasilla/
Kontakter
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1103sv |
Namn: | M 42, Messier 42 |
Typ: | Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |
Science data: | 2010ApJ...722.1092D 2009ApJS..183..261D |