Persbericht
Fonds van 17 miljoen euro steunt 170 doorbraakprojecten
EU-gefinancierd ATTRACT-initiatief zet geavanceerde technologie in tegen maatschappelijke problemen
23 mei 2019
ATTRACT, een Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieproject gefinancierd door de Europese Unie en ondersteund door een consortium van negen partners waaronder ESO, heeft 170 baanbrekende ideeën bekendgemaakt die elk 100.000 euro zullen ontvangen om technologieën te ontwikkelen die de potentie hebben om de samenleving te veranderen. Tot de geselecteerde voorstellen behoren onder meer projecten die de maatschappelijke voordelen van ESO’s astronomische expertise belichten.
De voor financiering geselecteerde projecten zijn gekozen uit meer dan 1200 voorstellen van onderzoekers en ondernemers in wetenschappelijke en industriële organisaties uit alle windstreken. Een onafhankelijke onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatiecommissie (O&O&I) heeft met behulp van een rigoureus evaluatieproces bepaald welke van deze voorstellen 100.000 euro aan financiering mogen ontvangen.
‘De 170 baanbrekende ideeën zijn geselecteerd op basis van een combinatie van wetenschappelijke waarde, innovatiegereedheid en potentiële maatschappelijke impact’, legt Sergio Bertolucci, voorzitter van de O&O&I-commissie van ATTRACT uit. ‘Het idee is om het proces van het ontwikkelen van baanbrekende technologieën te versnellen en toe te passen op de aanpak van de belangrijkste uitdagingen waar de samenleving voor staat.’
ESO’s rol als partner in het ATTRACT-consortium getuigt van haar voortdurende streven naar de inzet van astronomische technologie bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. De volgende geselecteerde ATTRACT-projecten belichten enkele van de maatschappelijke toepassingen van de astronomische technologie en expertise van ESO:
3D-CANCER-SPEC zet astronomische technologie in bij de strijd tegen kanker, een van de belangrijkste doodsoorzaken. Dit project, gecoördineerd door Martin Roth van innoFSPEC aan het Leibniz-Institut für Astrophysikin Potsdam, combineert de expertise van twee partners die betrokken waren bij de ontwikkeling van het innovatieve MUSE- instrument van ESO’s Very Large Telescope. Zo zal het team een ontwerpstudie uitvoeren voor een afbeeldende spectrograaf die geschikt is voor klinisch kankeronderzoek.
Spectroscopie is een krachtige techniek die kan worden gebruikt om de samenstelling van een object te bepalen aan de hand van het licht dat het afgeeft, of dat lichtnu afkomstig is van een object in de ruimte of van het lichaam van een persoon op aarde. Kankerweefsel verschilt zodanig van gezond weefsel dat het kan worden opgespoord met behulp van ramanspectroscopie, wat een veelbelovende aanpak oplevert om het nemen van invasieve weefselmonsters te voorkomen. Hoewel het principe van deze methode al is aangetoond, nam het beeldweergaveproces uren in beslag – veel te lang voor praktische toepassingen. Om het proces snel genoeg te maken in een klinische omgeving, is het team van plan om een speciale techniek toe te passen uit deintegraalveldspectroscopie, zoals gebruikt door MUSE, die is ontwikkeld om een specifiek probleem bij het maken van astronomische opnamen op te lossen.
Single Photon Visible Light Image Sensors for Science and Technology wil de basis leggen voor een doorbraak bij het maken van opnamen bij weinig licht. Dit project, gecoördineerd door Konstantin Stefanov van de Open University in samenwerking met ESO-detectorspecialist Mark Downing, heeft tot doel om detectoren van zichtbaar licht te ontwikkelen, geschikt voor adaptieve optische systemen en spectroscopische toepassingen, waarmee afzonderlijke fotonen kunnen worden geregistreerd. De afbeeldingsprestaties van dergelijke sensoren zouden alleen worden beperkt door de absorptie van fotonen in de halfgeleider en het kwantumkarakter van licht. Door elk foton te detecteren en te tellen, zonder bijkomende ruis te registreren, zouden dergelijke sensoren ultieme opnamen kunnen maken en ons dingen helpen ontdekken waarvan we het bestaan nog niet kennen.
‘Het is geweldig om te zien hoe de technologie die wordt gebruikt in ESO’s telescoopinstrumenten op een heel ander gebied kan worden toegepast’, aldus Andrew Williams, ESO-vertegenwoordiger bij het managementteam vanATTRACT. ‘Dit is een van de hoofddoelen van het ATTRACT-project, dat startkapitaal ter beschikking stelt om dergelijke ideeën te verwezenlijkeneneen vervolg geeft aan de lange traditie dat fundamenteel onderzoek tot innovatieve technologieën leidt die de maatschappij ten goede komen.’
Van augmented realitytot slimme sensoren en apparaten – veel van de 170 geselecteerde ideeën zullen doorbraaktechnologieën ontwikkelen die klinische diagnoses, gezondheidsmonitoring en gepersonaliseerde behandelingen van ziekten zoals kanker, alzheimer of malaria, evenals hart- en neurologische aandoeningen kunnen helpen verbeteren.
Interdisciplinaire teams van onderzoekers, ondernemers en bedrijven uit de hele wereld zullen ook nieuwe sensoren en apparaten ontwikkelen die radicale innovaties moeten opleveren in tal van andere sectoren met een hoog marktpotentieel. Daartoe behoren slimme apparaten voor het monitoren van het milieu, duurzame oplossingen voor de bestrijding van de klimaatverandering, geavanceerde applicaties voor burgers, slimme systemen voor productieprocessen en doorbraaktechnologieën die onze wetenschappelijke kennis vergroten.
Details van de 170 gefinancierde projecten worden vandaag vrijgegeven en zijn gegroepeerd in vier globalecategorieën: data-acquisitiesystemen en computergebruik, front-end en back-end elektronica,sensoren, en software en integratie.
De meeste van de baanbrekende ideeën – 64% – hebben betrekking op de ontwikkeling van geavanceerde sensoren, 16% zal zich richten op systemen voor gegevensverwerving en computergebruik, 12% op software en integratieprojecten, en 8% zal de elektronica ontwikkelen die nodig is voor de interfaces van sensoren en beeldweergave-technologieën.
De 170 baanbrekende projecten die door ATTRACT [1] worden gefinancierd, hebben een jaar om aan te tonen dat hun disruptieve ideeën verdere investeringen waard zijn en zullen hun resultaten presenteren op een conferentie die in het najaar van 2020 in Brussel wordt gehouden. Tijdens de eenjarige ontwikkelingsfase zullen handels- en innovatiedeskundigen van de Aalto Universiteit van het ATTRACT-projectconsortium, EIRMA en ESADE Business School de projectteams helpen verkennen hoe hun baanbrekende technologieën kunnen worden omgezet in innovaties met een sterk marktpotentieel.
Noten
[1] Aan hetATTRACT-initiatief doen mee: de European Organization for Nuclear Research (CERN), het European Molecular Biology Laboratory (EMBL), het European Southern Observatory (ESO), de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), de European XFEL, het Institut Laue-Langevin (ILL), de Aalto University, de European Industrial Research Management Association (EIRMA) en ESADE. Het initiatief staat onder leiding van CERN en wordt gefinancierd door het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.
Meer informatie
ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en verreweg de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door zestien lidstaten: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland, en door gastland Chili en strategisch partner Australië. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT) en haar toonaangevende Very Large Telescope Interferometer, evenals twee surveytelescopen – VISTA, die in het infrarood werkt, en de op zichtbare golflengten opererende VLT Survey Telescope. ESO speelt tevens een belangrijke partnerrol bij twee faciliteiten op Chajnantor, APEX en ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. En op Cerro Armazones, nabij Paranal, bouwt ESO de 39-meter Extremely Large Telescope, de ELT, die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.
ATTRACT is een baanbrekend initiatief dat de Europese fundamentele onderzoeks- en industriële gemeenschappen bijeenbrengt om de volgende generatie van detectie- en beeldweergave-technologieën voor te bereiden. Het project wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 777222, en heeft tot doel de Europese economie nieuw leven in te blazen en het leven van mensen te verbeteren door producten, diensten, bedrijven en banen te creëren. Meer informatie op www.attract-eu.com
Links
Contact
Lars Lindberg Christensen
ESO Head of Outreach Initiatives
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobiel: +49 173 38 72 621
E-mail: lars@eso.org
Virginia Mercouri
Media Adviser, Science|Business
Tel: +32 489 095 044
E-mail: virginia.mercouri@sciencebusiness.net
Anna Alsina Bardagí
Content Director, ESADE Business School
Tel: +34 690 957 506
E-mail: anna.alsina@esade.edu
Marieke Baan (Perscontact Nederland)
ESO Science Outreach Network
en NOVA Informatie Centrum
Tel: +31(0)20-5257480
E-mail: eson-netherlands@eso.org
Over dit bericht
Persberichten nr.: | eso1909nl |
Type: | Unspecified : Technology |