eso1807nl — Organisatiepersbericht

ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma

16 februari 2018

ESO-astronoom Suzanna Randall is een stapje dichter bij haar droom om de eerste Duitse vrouw te worden die de ruimte in gaat. Ze is gekozen als nieuwe trainee van het initiatief Astronautin, dat tot doel heeft de eerste vrouwelijke Duitse astronaut te trainen en haar voor een onderzoeksmissie naar het internationale ruimtestation ISS te sturen. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van ESO in Garching, Duitsland.

Het initiatief Astronautin werd in 2016 opgezet om jonge vrouwen te inspireren om beroepen te kiezen in de ruimtevaart, wetenschap, wiskunde en technologie, en om de eerste vrouwelijke Duitse astronaut de ruimte in te sturen. Ook zal het de microzwaartekrachtomgeving van het internationale ruimtestation ISS gebruiken om te onderzoeken hoe het vrouwelijk lichaam op gewichtloosheid reageert [1].

Dankzij haar wetenschappelijke achtergrond en sportieve talenten is Suzanna Randall geselecteerd als een van de twee Astronautin-trainees. De 38-jarige in Keulen geboren Randall studeerde astronomie in het Verenigd Koninkrijk voordat zij aan de Universiteit van Montreal in Canada afstudeerde en promoveerde in de astrofysica. Ze werkt momenteel als astronoom bij ESO.

Randall begon haar ESO-carrière als ESO Fellow en is nu betrokken bij het ALMA-project, een internationaal samenwerkingsverband dat ’s werelds grootste radiotelescoop in de Chileense Atacama-woestijn exploiteert. ALMA bestaat uit 66 reusachtige antennes die millimeter- en submillimeterstraling opvangen en is het krachtigste astronomische instrument voor het onderzoek van het koele en verre heelal [2]. Randall bestudeert ook de evolutie van pulserende, blauwe, subdwergsterren. Ze is al jaren een fervent paraglider, is een getraind yoga-instructeur en geniet van wintersport.

De kandidaat-astronauten worden in het Astronautin-trainingsprogramma vertrouwd gemaakt met de omgeving van het ISS, en leren meer over de systemen en procedures aan boord. Het programma omvat ook deelname aan allerlei activiteiten die hoge eisen stellen aan de kandidaten, zoals paraboolvluchten, survivaltraining, vliegtraining en robottraining.

Randall legt uit wat haar motiveerde om bij Astronautin te solliciteren: ‘Ik wil laten zien dat het voor gewone vrouwen mogelijk is om de nodige kennis en vaardigheden te ontwikkelen om astronaut te worden. En ik denk dat het belangrijk is dat vrouwen op alle niveaus van de samenleving vertegenwoordigd zijn. Het moet vanzelfsprekend zijn dat vrouwen in de ruimte werken.’

De komende twee jaar zal Randall het voor de enige beschikbare ruimtemissiefunctie opnemen tegen de 34-jarige meteoroloog Insa Thiele-Eich, die in april 2017, samen met Eurofighter-piloot Nicola Baumann, uit 400 kandidaten voor het programma werd geselecteerd. Nadat Baumann het project had verlaten, besloot de selectiecommissie unaniem om Suzanna Randall als plaatsvervanger aan te wijzen.

‘We zijn blij dat Suzanna Randall met haar expertise als astrofysicus direct in de training kan stappen,’ zegt Claudia Kessler, initiator van Astronautin.

Randall en Thiele-Eich worden bij hun training ondersteund door luchtvaartbedrijf Airbus. Het innovatiebedrijf HYVE werkt met Astronautin aan een uitdagende crowdsourcingcampagne. Samen ontwikkelen ze ideeën en oplossingen om de ruimtemissie van de eerste vrouwelijke Duitse astronaut te financieren. Het persconferentie-evenement werd ondersteund door IWG Isolier Wendt GmbH uit Berlijn.

Noten

[1] Het internationale ruimtestation ISS is een bemande satelliet die mogelijk is gemaakt door een samenwerking tussen Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Canada. Het 360-ton zware ruimtestation omvat meer dan 820 kubieke meter aan drukcabines die ruimte bieden aan een bemanning van zes astronauten en een breed scala aan wetenschappelijke experimenten. De bouw van het ruimtestation ging in november 1998 van start.

[2] Met een resolutie die tien keer beter is dan die van de Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA, richt ALMA zich op enkele van de meest diepgaande vragen over onze kosmische oorsprong. De ALMA-sterrenwacht wordt gebruikt om de bouwstenen van sterren, planetenstelsels, sterrenstelsels en het leven zelf te onderzoeken. De enorme opstelling van reusachtige antennes, die onder de uitdagende omstandigheden van de hoge Andes opereert, maakt gebruik van geavanceerde technologie om zijn wetenschappelijke doelen te bereiken.

Meer informatie

ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en verreweg de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door zestien lidstaten: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland, en door gastland Chili. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen. VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die specifiek is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO speelt ook een belangrijke partnerrol bij ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. En op Cerro Armazones, nabij Paranal, bouwt ESO de 39-meter Extremely Large Telescope, de ELT, die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Marieke Baan
Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)
Amsterdam, Nederland
Tel: +31205257480
E-mail: h.m.baan@uva.nl

Claudia Kessler
Stiftung erste deutsche Astronautin gGmbH
E-mail: claudia.kessler@dieastronautin.de

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mob: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1807.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1807nl
Type:Unspecified : People : Astronaut

Afbeeldingen

ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO-astronoom geselecteerd voor astronautentrainingsprogramma
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
Alleen in het Engels
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
ESO Astronomer Selected for Astronaut Training Programme
Alleen in het Engels