Persbericht
Australië gaat strategisch partnerschap aan met ESO
11 juli 2017
Tijdens een ceremonie vandaag in Canberra, Australië, is een overeenkomst getekend om een tienjarig strategisch partnerschap tussen ESO en Australië te beginnen. Het partnerschap zal het programma van ESO verder versterken, zowel wetenschappelijk als technisch, en de Australische astronomen en industrie toegang geven tot de La Silla/Paranal-sterrenwacht. Het kan ook de eerste stap zijn om van Australië een ESO-lidstaat te maken.
In mei 2017 heeft de Australische regering haar intentie uitgesproken om te onderhandelen over een strategische samenwerking met ESO om Australische astronomen toegang te geven tot de geavanceerde onderzoeksinfrastructuur van ESO. Deze samenwerking is nu geformaliseerd en zal met onmiddellijke ingang van start gaan. Het betekent dat Australië tien jaar lang financieel bijdraagt aan ESO, met de mogelijkheid om vervolgens het volledige lidmaatschap te verkrijgen. De voorgestelde samenwerking is unaniem goedgekeurd door de ESO-raad.
De ondertekeningsceremonie werd gehouden in de Australian National University (ANU) in Canberra, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Astronomical Society of Australia. Inleidingen werden gegeven door Nobelprijswinnaar en ANU vice-kanselier Brian Schmidt, en werden gevolgd door toespraken van ESO's directeur-generaal, Tim de Zeeuw, en de Australische minister van Industrie, Innovatie en Wetenschap, Arthur Sinodinos, die vervolgens samen de overeenkomst ondertekenden. De ceremonie werd bijgewoond door belangrijke ESO-vertegenwoordigers, leden van het departement van Industrie, Innovatie en Wetenschap en vooraanstaande gasten.
Senator Arthur Sinodinos zei: ‘Deze belangrijke samenwerking met een organisatie van wereldklasse als de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, zal Australië in staat stellen om zijn uitstekende positie binnen de mondiale astronomie te behouden, biedt cruciale kansen voor Australische invloed en technische en wetenschappelijke inbreng, zal internationaal onderzoek en industriële samenwerking stimuleren.’
‘Vandaag ondertekenen we een strategische regeling die Australische astronomen – evenals technische instituten en industrieën – toegang geeft tot de La Silla/Paranal-sterrenwacht’, voegt ESO’s directeur-generaal Tim de Zeeuw daaraan toe. ‘Een associatie tussen Australië en ESO was al meer dan twintig jaar een doel van mij, en ik ben erg blij dat het nu werkelijkheid wordt.’
Deze samenwerking stelt Australische astronomen in staat deel te nemen aan alle activiteiten met betrekking tot de ESO-faciliteiten op La Silla en Paranal Observatory, met name de Very Large Telescope, de Very Large Telescope Interferometer, VISTA, VST, de 3,6-meter ESO-telescoop, en de New Technology Telescope. Het partnerschap biedt ook kansen voor Australische wetenschappers en het bedrijfsleven om samen met instellingen van de ESO-lidstaten aan toekomstige instrumenten voor deze sterrenwachten te werken.
Australië’s expertise op het gebied van instrumentatie, zoals geavanceerde adaptieve optica en glasvezeltechnologie, sluit uitstekend aan op het instrumentatieprogramma van ESO. Australië zal op zijn beurt toegang krijgen tot industriële, instrumentatie- en wetenschappelijke mogelijkheden van de La Silla/Paranal sterrewacht, en voor alle zaken met betrekking tot deze faciliteiten in wezen als lidstaat worden beschouwd. De ESO-gemeenschap kijkt met groot enthousiasme uit naar de resultaten van zulke samenwerkingsverbanden.
Tim de Zeeuw zegt verder: ‘De bijdragen van Australië aan de samenwerking zullen ESO versterken, en de faciliteiten van ESO zullen Australische astronomen in staat stellen vele ontdekkingen te doen en de volgende generatie van geavanceerde instrumenten te ontwikkelen ten behoeve van wetenschap en technologie overal ter wereld. Ik geloof dat dit op termijn ook een belangrijke stap is naar een volledig lidmaatschap van ESO.’
Australië heeft een lange en rijke geschiedenis van internationaal hooggewaardeerd astronomisch onderzoek. Zijn nu al zeer actieve en succesvolle astronomische gemeenschap zal ongetwijfeld profijt hebben van een langdurige toegang tot de geavanceerde faciliteiten van ESO. Deze Europees-Australische samenwerking zal leiden tot fundamentele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en technologie, die zij afzonderlijk niet zouden kunnen bereiken.
Meer informatie
ESO is de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie in Europa en verreweg de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Zij wordt ondersteund door zestien lidstaten: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland, en door gastland Chili. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van grote sterrenwachten die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. Ook speelt ESO een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op astronomisch gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen. VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die specifiek is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. ESO speelt ook een belangrijke partnerrol bij ALMA, het grootste astronomische project van dit moment. En op Cerro Armazones, nabij Paranal, bouwt ESO de 39-meter Extremely Large Telescope, de ELT, die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.
Links
Tim de Zeeuws toespraak tijdens de ondertekeningsceremonie
Veelgestelde vragen over de samenwerking tussen ESO en Australië: ESO & Australia
Contact
Randal Markey
Office of the Minister for Industry, Innovation and Science
Parliament House, Canberra ACT, Australia
Tel: +61 2 6277 7070
E-mail: randal.markey@industry.gov.au
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobiel: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org
Marieke Baan (Perscontact Nederland)
ESO Science Outreach Network
en NOVA Informatie Centrum
Tel: +31(0)20-5257480
E-mail: eson-netherlands@eso.org
Over dit bericht
Persberichten nr.: | eso1721nl |
Naam: | ESO Director General |
Type: | Unspecified |
Facility: | Other |