Volle maan kleurt rood
Deze spookachtige Foto van de Week laat onze eigen maan zien tijdens een totale maansverduistering. De opname werd in de nacht van 15 op 16 mei 2022 gemaakt vanaf het Paranal-Observatorium van ESO in Chili. Tijdens een maansverduistering bevindt de aarde zich precies tussen de zon en de maan en houdt een deel van het zonlicht tegen. Daardoor valt de schaduw van de aarde op het oppervlak van de maan.
De rode kleur wordt veroorzaakt doordat slechts een deel van de zonnestralen door de atmosfeer van de aarde wordt doorgelaten. Licht van de zon bevat een heel spectrum aan kleuren. Blauw licht wordt door de atmosfeer verspreid via een proces dat Rayleigh-verstrooiing (die ook de lucht blauw kleurt) heet, terwijl rood licht beter door de atmosfeer wordt doorgelaten en slechts enigszins wordt afgebogen. Dit rode licht bereikt het oppervlak van de maan en veroorzaakt deze dramatische karmozijnrode tint.
Deze foto is gemaakt tijdens de totale fase van de verduistering, het moment waarop de aarde het grootste deel van het zonlicht tegenhoudt. De foto is gemaakt door twee ESO-collega's van het Paranal Observatorium met behulp van een amateurtelescoop met de bijnaam "UT5" als knipoog naar zijn veel grotere broers en zussen, de vier 8-m Unit Telescopes van ESO's Very Large Telescope. Leuk weetje: astronomen nemen vaak spectra van maansverduisteringen om de signatuur te begrijpen die het leven in de atmosfeer van de aarde kan achterlaten, wat een zeer nuttige referentie is bij het zoeken naar soortgelijke signaturen bij exoplaneten.
Credit:F. Aedo, F. Durán/ESO