Mededeling

ESO en SKAO ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

24 juli 2023

ESO en het Square Kilometre Array Observatory (SKAO) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend die gebieden bestrijkt als strategie en governance, communicatie, internationale betrekkingen, wetenschappelijke coördinatie en duurzaamheid, diversiteit en inclusie. De overeenkomst werd vandaag ondertekend in het hoofdkantoor van ESO te Garching, Duitsland, door SKAO’s directeur-generaal Phil Diamond en ESO’s directeur-generaal Xavier Barcons.

SKAO is een intergouvernementele organisatie die zich richt op de bouw en exploitatie van geavanceerde radiotelescopen om ons begrip van het heelal te veranderen. Er bestaat dan ook een aanzienlijke overlap tussen de belangen van SKAO en ESO, die als missie heeft geavanceerde observatoria op de grond te ontwerpen, bouwen en beheren, en internationale samenwerking op het gebied van de astronomie te bevorderen. In feite hebben ESO en SKAO al sinds de oprichting van SKAO nauwe samenwerkingsverbanden, waarbij wetenschappers, ingenieurs en beheerders van beide organisaties regelmatig samenwerken. ESO en SKAO hebben bijvoorbeeld samengewerkt om mensen bewust te maken van de noodzaak om de donkere en stille hemel te beschermen en hebben ook gezamenlijke workshops georganiseerd, waaronder een over het verkennen van de zuidelijke hemel met ESO- en SKAO-faciliteiten eerder dit jaar.

De nieuwe overeenkomst versterkt deze samenwerking door de strategische coördinatie van de langetermijnplannen van ESO en SKAO te bevorderen. De overeenkomst schept een kader voor wederzijdse samenwerking en uitwisseling van informatie tussen ESO en SKAO met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek, onderzoek en ontwikkeling, en zakelijke activiteiten. Meer specifiek bevordert de overeenkomst de uitwisseling van informatie op gebieden die betrekking hebben op technische ontwikkelingen en de brede wetenschappelijke gemeenschap, evenals samenwerking op het gebied van technologie, software, bedrijfsvoering en bestuur.

Links

SKAO-aankondiging

Over de Mededeling

Id:ann23012

Afbeeldingen

Generaal-directeuren van SKAO en ESA tekenen samenwerkingsovereenkomst
Generaal-directeuren van SKAO en ESA tekenen samenwerkingsovereenkomst
Generaal-directeuren van SKAO en ESA na het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst
Generaal-directeuren van SKAO en ESA na het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst
Vertegenwoordigers van ESO en SKO tijdens de samenwerkingsceremonie
Vertegenwoordigers van ESO en SKO tijdens de samenwerkingsceremonie