Lehdistötiedote

Tähdet vastaan tomu Kölin sumussa

VISTA katsoo yhteen Linnunradan suurimmista sumuista infrapuna-aallonpituuksilla

29. elokuuta 2018

ESO:n VISTA-teleskooppi Paranalin observatoriolla Chilessä on ottanut kauniin kuvan Kölin sumusta, joka on yksi yötaivaan suurimmista ja kirkkaimmista kaasusumuista. Havaitsemalla infrapuna-aallonpituuksilla VISTA on kurkistanut sumua peittävän kuuman kaasun ja tumman tomun läpi näyttääkseen meille lukemattomia tähtiä, sekä vastasyntyneitä että kuoleman kielissä olevia.

Noin 7500 valovuoden etäisyydellä Kölin tähdistössä sijaitsee kaasusumu, jossa tähdet muodostuvat ja menehtyvät rinnakkain. Näiden dramaattisten tapahtumien muovaama Kölin sumu on dynaaminen, kehittyvä ohuelti levittäytyneen tähtienvälisen kaasun ja tomun pilvi.

Tämän kosmisen kuplan sisällä olevat massiiviset tähdet säteilevät voimakasta säteilyä, joka saa ympäröivän kaasun hohtamaan. Sitä vastoin sumun muut alueet käsittävät vastasyntyneitä tähtiä piilottelevia pimeän tomun pilareita. Kölin sumussa raivoaa tähtien ja tomun välinen taistelu ja hiljattain syntyneet tähdet ovat voitolla. Ne tuottavat suurienergiaista säteilyä ja tähtituulia, jotka haihduttavat ja hajottavat ne muodostaneita tomuisia tähtien lastentarhoja.

Yli 300 valovuoden alueelle ulottuva Kölin sumu on yksi Linnunradan suurimmista tähtiä muodostavista alueista ja se on helposti nähtävissä paljaalla silmällä pimeissä olosuhteissa. Valitettavasti meille pohjoisessa asuville se sijaitsee 60 astetta taivaanekvaattorin alapuolella ja on siten näkyvillä vain eteläisellä pallonpuoliskolla.

Tämän kiehtovat sumun sisällä Eta Carinae on kunniapaikalla kaikkein oudoimpana tähtijärjestelmänä. Tämä tähtien suurpeto, kaksoistähtijärjestelmän omituinen muoto, on tämän alueen kaikkein suurienergiaisin tähtijärjestelmä ja oli yksi taivaan kirkkaimmista kohteista 1830-luvulla. Se on sittemmin himmentynyt dramaattisesti ja on saavuttamassa elämänsä loppua, mutta on yhä yksi Linnunradan massiivisimmista ja kirkkaimmista tähtijärjestelmistä.

Eta Carinaen voi nähdä tässä kuvassa osana kirkasta valoläiskää aivan tomupilvien muodostaman V-kuvion yläpuolella. Heti oikealla Eta Carinaesta on suhteellisen pieni Avaimenreikäsumu, Kölin sumussa sijaitseva pieni ja tiheä kylmien molekyylien ja kaasun pilvi, jossa on useita massiivisia tähtiä ja jonka ulkonäkö on myös muuttunut rajusti viimeisten vuosisatojen aikana.

Kölin sumun havaitsi Nicolas Louis de Lacaille Hyväntoivonniemellä 1750-luvulla ja siitä lähtien siitä on otettu valtava määrä kuvia. VISTA-teleskooppi (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) lisää joukkoon ennennäkemättömän yksityiskohtaisen näkymän laajalta alueelta. Sen infrapunanäkö on täydellinen paljastamaan Kölin sumun halki kiemurtelevassa tomumateriassa piilottelevat nuorten tähtien kasaumat. Vuonna 2014 VISTA:a käytettiin paikantamaan tässä kaasusumussa lähes viisi miljoonaa yksittäistä infrapunavalon lähdettä paljastaen tämän tähtien kasvualustan valtavan laajuuden. VISTA on maailman suurin infrapunateleskooppi, joka on omistettu kartoituksille ja sen suuren peilin, laajan näkökentän sekä valtavan herkkien ilmaisimien ansiosta tähtitieteilijät [1] voivat paljastaa täysin uuden näkymän eteläisen pallonpuoliskon taivaasta.

Lisähuomiot

[1] Tähän näyttävään kuvaan johtaneen havaintoaikahakemuksen vastuullinen tutkija oli Jim Emerson (School of Physics & Astronomy, Queen Mary University of London, Iso-Britannia). Hänen yhteistyökumppaninsa olivat Simon Hodgkin ja Mike Irwin (Cambridge Astronomical Survey Unit, Cambridge University, Iso-Britannia). Havainnot käsittelivät Mike Irwin ja Jim Lewis (Cambridge Astronomical Survey Unit, Cambridge University, Iso-Britannia).

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Sähköposti: rareko@utu.fi

Pasi Nurmi
Tuorlan Observatorio
Piikkiö, Finland
Matkapuhelin: +358 440 121 971

Jim Emerson
School of Physics & Astronomy, Queen Mary University of London
London, UK
Sähköposti: j.p.emerson@qmul.ac.uk

Calum Turner
Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6670
Sähköposti: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1828.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1828fi
Nimi:Carina Nebula
Tyyppi:Milky Way : Nebula
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Kuvat

The Carina Nebula in infrared light
The Carina Nebula in infrared light
Englanniksi
A wider view of the Carina Nebula
A wider view of the Carina Nebula
Englanniksi
Digitized Sky Survey image of Eta Carinae Nebula
Digitized Sky Survey image of Eta Carinae Nebula
Englanniksi
The Carina Nebula in the constellation of Carina
The Carina Nebula in the constellation of Carina
Englanniksi

Videot

ESOcast 175 Light: Stars and Dust in the Carina Nebula (4K UHD)
ESOcast 175 Light: Stars and Dust in the Carina Nebula (4K UHD)
Englanniksi
3D view of the Carina Nebula
3D view of the Carina Nebula
Englanniksi
Zoom into the Carina Nebula
Zoom into the Carina Nebula
Englanniksi
Pan across the Carina Nebula
Pan across the Carina Nebula
Englanniksi