Lehdistötiedote
Vuoden 2019 täydellisen auringonpimennyksen tapahtuma ESO:n La Sillan observatoriolla Chilessä
4. heinäkuuta 2018
Yksi luonnon vaikuttavimmista ilmiöistä — täydellinen auringonpimennys — on nähtävissä ESO:n La Sillan observatoriolla Chilessä 2.7.2019. Koska nämä ovat hyvin harvinaisia — seuraava La Sillalla nähtävä tapahtuu 212 vuoden kuluttua — ESO järjestää paikalla havainto- ja tiedonvälitysaktiviteetteja, joiden ansiosta suurella yleisöllä on mahdollisuus kokea tämä näyttävä tapahtuma. Liput tapahtumaan ovat saatavilla perjantaina 13.7.2018 kello 14:00 Suomen aikaa lähtien.
Kuu peittää Auringon kiekon 2.7.2019, muuntaen päivän yöksi täydellisen auringonpimennyksen kattaen 150 kilometriä leveän kaistaleen Pohjois-Chileä. Tuhannet vierailijat eri puolilta Maapalloa matkustavat alueelle kokemaan tämän tapahtuman Chilen maisemien dramaattista taustaa vasten.
Auringonpimennys on nähtävillä ESO:n La Sillan observatoriolla Chilessä, samana vuonna, kun observatorio viettää 50-vuotisjuhliaan. Tämän ainutkertaisen yhteensattuman juhlistamiseksi ESO järjestää vuoden 2019 täydellisen auringonpimennyksen tapahtuman La Sillan observatoriolla auringonpimennyksen päivänä. Pimennyksen itsensä tapahtuessa myöhään iltapäivällä, muu osa päivästä on omistettu monille erilaisille toiminnoille, mukaanlukien kierrokset La Sillan teleskoopeille, esitelmät ja työryhmät. Auringonpimennyksen katselu riippuu sääolosuhteista, joita ei voida taata [1].
"Tuona tiistaina heinäkuussa 2019 maailman katse kohdistuu Chileen, sillä Kuu kulkee Maan ja Auringon välistä, peittäen Aurinkomme paisteen," selittää Claudio Melo, ESO:n edustaja Chilessä. "Tähtitiede ja Chilen koskemattomien taivaiden kauneus esittäytyvät koko maailmalle tämän harvinaisen, täydellisen auringonpimennyksen houkutellessa tuhansia ihmisiä sekä Chilestä että etäämpää maan pohjoisosiin."
ESO ja Cerro Tololo Inter-American Observatory, Gemini Observatory, SOAR Observatory, Large Synoptic Survey Telescope, Las Campanas Observatory sekä Giant Magellan Telescope Project työskentelevät läheisesti Coquimbon ja Atacaman paikallishallintojen kanssa. Yhdessä ne pyrkivät tuomaan tieteen ja tähtitieteen Chilen kansalaisten ja laajemman yleisön tietoisuuteen vuoden 2019 pimennyksen aikana sekä toivottaakseen tervetulleeksi oletetun, suuren määrän vierailijoita.
Lisätietoja ESO-tapahtumasta on nyt saatavilla verkossa. ESOshopissa on myytävänä 300 pääsylippua perjantaista 13.7.2018 kello 14:00 Suomen aikaa alkaen. Liput maksavat 200 euroa kappaleelta ja käsittävät kuljetuksen La Sillan vuoren juurelta ylös observatoriolle, auringonpimennyslasit ja pääsyn kaikkiin tapahtumapaikan tapahtumiin ja toimintoihin. Liput myydään ensimmäisille 300 verkkosivuille ehtineelle.
Lippumyynnin tulot kattavat tapahtuman kulut ja auttavat rahoittamaan muita koulutus- ja tiedonvälitystoimintoja, mukanalukien vapaa pääsy ESO:n sijaintipaikoille valikoimalle tuona päivänä vierailevia yleisön edustajia, mukaanlukien chileläisiä koululaisia. Paikallisten chileläisten koulujen vierailijat osallistuvat tapahtumaan erityisen Chilessä järjestettävän kilpailun myötä. Kaikille avoin kilpailu järjestetään myös ESO:n jäsenmaiden kansalaisille. Median edustajat ja muut viestintäryhmät osallistuvat myös tapahtumaan. Lisätietoja toiminnoista ja osallistumiskutsut julkistetaan piakkoin ESO:n WWW-sivuilla.
Yhdessä SOCHIAS:in, CONICYT:in ja chileläisten yliopistojen edustaman tieteellisen yhteisön kanssa observatoriot ovat sitoutuneet tukemaan vuoden 2019 täydellistä auringonpimennystapahtumaa tuoden tieteen ja tähtitieteen lähemmäs Chilen ja koko maailman suurta yleisöä sekä kohottaen tietoisuutta Chilen pimeiden öiden suojelemisen tärkeydestä. Tapahtumien kampanja toteutetaan pimennyshetkeen johtavan vuoden aikana, mukaanlukien julkisia esitelmiä, näyttelyitä, verkkomateriaalia ja jännittäviä sosiaalisen median ja koulujen kilpailuja, joiden voittajat kutsutaan vierailemaan yhdellä observatorioista.
Täydelliset auringonpimennykset ovat harvinaisia tapahtumia, tapahtuen keskimäärin kerran 360 vuodessa kutakin tiettyä paikkaa kohden. Tämä mahdollisuus tapahtuu kerran tähtitieteestä innostuneen tai todella dramaattisen tähtitieteelliseen ilmiön näkemisestä kiinnostuneen elämässä.
Lisähuomiot
[1] On tärkeää huomata, että La Sillan alue tarjoaa erinomaiset havaintokelit, mutta mitään takuuta ei voida tehdä sään yhteistyöhalukkuudesta. Säätilastot löytyvät täältä. Tapahtuma, käsittäen esitelmät, kierrokset ja työryhmät, järjestetään missä tahansa säässä. Mikäli tapahtuma täytyy peruuttaa turvallisuusnäkökohtien vuoksi, pääsyliput korvataan täysimääräisesti.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
Yhteystiedot
Laura Ventura
ESO education and Outreach Department – Group Leader Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 24633258
Sähköposti: contacto@eso.org
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1822fi |
Nimi: | Eclipse |
Tyyppi: | Solar System : Sky Phenomenon : Eclipse : Solar : Total |