Lehdistötiedote
ESO juhlii 50 vuotta yhteistyötä Chilen kanssa
6. marraskuuta 2013
Tänään on ESOn ja Chilen hyvin tuottoisan suhteen alkamisen 50. vuosipäivä. Tämän suhteen ansiosta sekä Euroopan että Chilen tähtitiede ovat työntäneet tieteen, teknologian ja kulttuurin rajoja kohti tulevaisuutta.
Alkuperäinen sopimus Euroopan eteläisen observatorion (ESO) ja Chilen hallituksen välillä, Convenio, allekirjoitettiin 6. marraskuuta 1963. Sopimuksen perusteella ESO saattoi sijoittaa teleskooppinsa poikkeuksellisen kirkkaan Chilen taivaan alle.
"Yhteistyö Chilen kanssa on osoittautunut kestäväksi ja pitkäkestoiseksi. ESO on Chilen ja Euroopan välinen tieteellinen ja kulttuurinen silta; se avaa tietä tulevaisuuteen ja tarjoaa mahtavia etuja Chilelle, ESOn jäsenmaille ja tietenkin tieteelle ja teknologialle yleisesti," sanoo Tim de Zeeuw, ESOn pääjohtaja.
ESOn ensimmäinen teleskooppi, jonka pääpeilin halkaisija oli yksi metri, asennettiin vuonna 1966 La Sillan observatoriolle, ESOn ensimmäiselle observatoriolle. Sen vihki käyttöön Chilen presidentti 25. maaliskuuta 1969. Ajan myötä 3.6-metrin teleskooppi ja uuden teknologian teleskooppi NTT, useiden muiden, pienempien teleskooppien myötä, rakennettiin tälle oivalliselle paikalle. Nämä teknologiset kehitysaskeleet viitoittivat tietä ESOn seuraavalle laitokselle Chilessä, Paranalin observatoriolle.
Paranalin observatorio vihittiin käyttöön 5. maaliskuuta 1999. Täällä sijaitsee VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein optisen ja infrapuna-alueen observatorio sekä joidenkin, maailman tärkeimpien tähtitieteellisten saavutusten havaintolaite. Paranalilla sijaitsee myös kaksi maailman tehokkainta kartoitusteleskooppia, VISTA ja VST.
Yhteistyössä Pohjois-Amerikkalaisten ja Itä-Aasialaisten kumppanien sekä Chilen kanssa ESO on hiljattain rakentanut ALMA-teleskoopin (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array), joka on maailman suurin tähtitieteellinen hanke. Se sijaitsee Chajnantorin ylätasangolla ja koostuu 66 millimetri- ja alimillimetrialueen antennista. Chilen presidentti Sebastián Piñera vihki sen käyttöön 13. maaliskuuta 2013.
"ESOsta on tullut uusien chileläisten ja eurooppalaisten tiedemiessukupolvien koulutuksen aktiivinen toimija. Tämä on tarjonnut meille mahdollisuuden luoda vahvat siteet ja rakentaa suhteita yhteisöjemme välillä. Erilaiset ESOn ja Chilen välillä toimivat yhteistyökomiteat ovat selvä esimerkki siitä. Ei vain tieteellisellä tasolla vaan myös kulttuurisella ja koulutuksellisella," sanoo Fernando Comerón, ESOn edustaja Chilessä.
Isäntämaana Chile hyötyy etusijaisesta pääsystä ESOn teleskooppien havaintoaikaan, minkä ansiosta Chilen tähtitieteilijöillä on pääsy joihinkin maailman edistyneimmistä havaintolaitteista.
Tulevaisuudessa ESO ja Chile jatkavat suhteensa vahvistamista. Viikko sitten presidentti Piñera luovutti viralliset asiakirjat, joilla Cerro Armazonesin ympärillä olevat maa-alueet siirretään ESOlle (ks. eso1345). Cerro Armazonesista tulee ESOn seuraavan projektin, Euroopan erittäin suuren teleskoopin, “maailman suurimman tähtitaivasta havainnoivan silmän” sijaintipaikka.
Yhdessä jäsenmaidensa suurlähetystöjen kanssa ESO on suunnitellut chileläisyleisölle sarjan kulttuuritapahtumia juhlistamaan tätä vuosijuhlaa. Lisätietoja löytyy täältä.
Lisäksi ESO järjestää erityisen vastaanoton 8. marraskuuta 2013. Useita chileläisiä viranomaisia, suurlähettiläitä ja jäsenmaiden edustajia sekä maassa toimiva tieteellinen yhteisö on kutsuttu juhlimaan tätä päivää.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
Yhteystiedot
Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org
Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1346fi |
Nimi: | ESO 50th anniversary |
Tyyppi: | Unspecified : Technology : Observatory |
Facility: | Other |