Lehdistötiedote

Anarkistinen tähtienmuodostusalue

2. toukokuuta 2013

Chilessä sijaitsevan, ESO:n La Sillan observatorion tanskalainen 1.54-metrin teleskooppi on taltioinut hätkähdyttävän kuvan kohteesta NGC 6559, joka esittelee tähtienvälisessä pilvessä muodostuvien tähtien anarkiaa.

NGC 6559 on kaasu- ja tomupilvi, joka sijaitsee noin 5000 valovuoden etäisyydellä Maasta Jousimiehen tähdistössä (Sagittarius). Hohtava alue on jokseenkin pieni kohde, halkaisijaltaan vain muutaman valovuoden, verrattuna yli sadan valovuoden alueelle ulottuvaan kuuluisaan naapuriinsa, Laguunisumuun (Messier 8, eso0936). Vaikka se yleensä jätetään huomiotta erottuvamman naapurinsa hyväksi, NGC 6559:llä on pääosa tässä uudessa kuvassa.

Pääasiassa vedystä koostuva kaasu NGC 6559:n pilvissä on tähtienmuodostuksen raaka-ainetta. Kun tämän sumun sisältämä alue kerää tarpeeksi ainetta, se alkaa luhistua oman painovoimansa vaikutuksesta. Pilven keskusta tulee yhä tiheämmäksi ja kuumemmaksi kunnes lämpöydinfuusio käynnistyy ja tähti on syntynyt. Vetyatomit yhdistyvät muuttuakseen heliumatomeiksi vapauttaen energiaa, joka saa tähden loistamaan.

Nämä pilvestä syntyvät kirkkaat ja kuumat nuoret tähdet luovuttavat energiaa niiden ympärillä pilvessä yhä olevaan vetykaasuun [1]. Kaasu säteilee sitten tämän energian, tuottaen hohtavan, rihmamaisen punaisen pilven, joka näkyy kuvan keskustan lähellä. Tällainen kohde tunnetaan emissiosumuna.

NGC 6559 ei kuitenkaan koostu vain vetykaasusta. Se sisältää myös kiinteitä tomuhiukkasia, jotka koostuvat hiilen, raudan ja piin kaltaisista raskaammista alkuaineista. Sinisehkö läiskä punaisen emissiosumun vieressä ilmaisee hiljattain muodostuneista tähdistä kaasusumun mikroskooppisen pienten hiukkasten johdosta sironneen (eli useaan eri suuntaan heijastuneen) valon. Tällaiset tähtitieteilijöiden heijastussumuiksi kutsumat kohteet näyttävät yleensä sinisiltä, koska sironta on tehokkainta näillä valon lyhyemmillä aallonpituuksilla.

Hyvin tiheillä alueilla tomu peittää täysin takanaan olevan valon, kuten kuvan vasemmassa alalaidassa ja oikeassa laidassa olevissa irrallisissa, tummissa läiskissä ja kiemurtelevissa reiteissä. Katsoakseen mitä piilottelee pilvien takana tähtitieteilijöiden tulee tehdä havaintoja kaasusumusta pitemmillä aallonpituuksilla, jotka eivät absorboidu.

Linnunrata täyttää kuvan taustan lukemattomilla, keltaisehkoilla vanhoilla tähdillä. Jotkin niistä vaikuttavat himmeämmiltä ja punaisemmilta NGC 6559:n tomun johdosta.

Tämän katseen vangitsevan kuvan tähtienmuodostuksesta taltioi Chilessä sijaitsevan La Sillan tanskalainen 1.54-metrin teleskooppi käyttäen DFOSC-havaintolaitetta (Danish Faint Object Spectrograph and Camera). Tämä kansallinen teleskooppi on ollut käytössä La Sillalla vuodesta 1979 ja kunnostettiin hiljattain etäkäyttöiseksi huipputeleskoopiksi.

Lisähuomiot

[1] Nämä nuoret tähdet ovat yleensä spektriluokan O ja B tähtiä, joiden lämpötila on 10 000 ja 60 000 Kelvinin välillä. Ne säteilevät suunnattomia määriä suurienergiaista ultraviolettivaloa, joka ionisoi vetyatomeja.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1320.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1320fi
Nimi:NGC 6559
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:Danish 1.54-metre telescope
Instruments:DFOSC

Kuvat

Tähtienmuodostusalue NGC 6559
Tähtienmuodostusalue NGC 6559
Tähtienmuodostusalue NGC 6559 Jousimiehen tähdistössä
Tähtienmuodostusalue NGC 6559 Jousimiehen tähdistössä

Videot

Zoomaten tähtienmuodostusalueeseen NGC 6559
Zoomaten tähtienmuodostusalueeseen NGC 6559
Panoroiden halki tähtienmuodostusalueen NGC 6559
Panoroiden halki tähtienmuodostusalueen NGC 6559