Lehdistötiedote

ALMA selvittää planeettoja muodostavia kaasuvirtauksia

Houkuttelevia merkkejä kaasua ahmivia jättiläisplaneettoja ruokkivista virtauksista

2. tammikuuta 2013

ALMA-teleskoopia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttäneet tähtitieteilijät ovat nähneet jättiläisplaneettojen syntymän avainvaiheen ensimmäistä kertaa. Valtavat kaasuvirtaukset virtaavat nuorta tähteä ympäröivässä materiakiekossa olevan aukon halki. Nämä ovat ensimmäiset suorat havainnot tällaisista virtauksista, joiden oletetaan muodostuvan jättiläisplaneettojen ahmiessa kaasua kasvaessaan. Tulos julkaistiin tiedejulkaisu Naturessa 2. tammikuuta 2013.

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä tutki Maasta yli 450 valovuoden etäisyydellä sijaitsevaa nuorta tähteä HD 142527, jota ympäröi kaasun ja kosmisen tomun kiekko — tähden muodostaneen pilven jäänteet. Tomukiekon jakaa sisempään ja ulompaan osaan aukko, jonka ajatellaan olevan par'aikaa muodostuvien kaasujättiläisplaneettojen kovertama niiden raivatessa kiertorataansa kiertäessään tähteään. Sisempi kiekko ulottuu tähdestä aurinkokunnan Saturnusta vastaavalle etäisyydelle, kun taas ulompi kiekko alkaa 14 kertaa kauempaa. Ulompi kiekko ei ympäröi tähteä yhtenäisesti. Sen sijaan se muistuttaa hevosenkenkää, mahdollisesti johtuen tähteä kiertävien jättiläisplaneettojen painovoimavaikutuksista.

Teorian mukaan jättiläisplaneetat kasvavat kaappaamalla kaasua ulommasta kiekosta virtauksissa, jotka muodostavat siltoja kiekossa olevan aukon halki.

"Tähtitieteilijät ovat ennustaneet, että tällaisia virtauksia täytyy olla olemassa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme kyenneet näkemään niitä suoraan," sanoo Simon Casassus (Universidad de Chile, Chile), joka johti uutta tutkimusta. "Kiitos uuden ALMA-teleskoopin olemme kyenneet saamaan suoria havaintoja selventämään nykyisiä planeettojen muodostusteorioita!"

Casassus ja hänen tutkimusryhmänsä käyttivät ALMA:a tutkiakseen tähteä ympäröivää kaasua ja kosmista tomua nähdäkseen tarkempia yksityiskohtia lähempänä tähteä kuin oli milloinkaan aikaisemmin nähty tällaisilla teleskoopeilla. ALMA:n havainnot alimillimetriaallonpituuksilla ovat myös sokeita tähden loisteelle, joka häiritsee infrapuna- ja näkyvän valon teleskooppeja. Tomukiekon aukko tunnettiin jo, mutta he havaitsivat myös aukosta hajanaista kaasua ja kaksi tiheämpää kaasuvirtausta, jotka virtasivat ulommasta kiekosta aukon halki sisempään aukkoon.

"Ajattelemme, että virtauksissa on piilossa jättiläisplaneetta, joka ne aiheuttaa. Planeetat kasvavat kaappaamalla osan ulomman kiekon kaasusta, mutta ne ovat hyvin sotkuisia ruokailijoita: ylijäämä sinkoaa ohi ja syöttää tähteä ympäröivää sisempää kiekkoa," sanoo Sebastián Pérez, tutkimusryhmän jäsen, jonka toimipaikka on myös Universidad de Chile.

Havainnot vastaavat toiseen kysymykseen kiekosta HD 142527:n ympärillä. Keskustähden yhä muodostuessa kaappaamalla materiaa sisemmästä kiekosta, sisäkiekko olisi jo tullut syödyksi, jos se ei jotenkin täyttyisi uudelleen. Tutkimusryhmä havaitsi, että jäännöskaasun virtausnopeus sisempään kiekkoon on juuri oikea pitämään sisäkiekon täytenä ja syöttämään kasvavaa tähteä.

Toinen ensikertalainen on havainto aukon hajanaisesta kaasusta. "Tähtitieteilijät ovat etsineet tätä kaasua pitkän aikaa, mutta tähän mennessä meillä on ollut vain epäsuoria todisteita siitä. Nyt voimme nähdä sen suoraan ALMA:n avulla," selittää Gerrit van der Plas, tutkimusryhmän jäsen myöskin Universidad de Chilestä.

Tämä jäännöskaasu on lisätodiste siitä, että jättiläisplaneetat aiheuttavat virtaukset sen sijaan, että kyseessä olisi vieläkin suurempi kohde kuten seuralaistähti. "Toinen tähti olisi tyhjentänyt aukon eikä siellä olisi jäännöskaasua. Tutkimalla jäljellä olevan kaasun määrää voimme määrittää aukkoa muodostaneiden kohteiden massat," lisää Pérez.

Entä itse planeetat? Casassus selittää, että vaikka tutkimusryhmä ei havainnut niitä suoraan, hän ei ole hämmästynyt. "Me etsimme itse planeettoja huippuluokan muiden teleskooppien infrapunahavaintolaitteilla. Oletamme kuitenkin, että nämä muodostumassa olevat planeetat ovat yhä syvällä lähes läpinäkymättömien kaasuvirtausten sisällä. Siten mahdollisuudet havaita planeetat suoraan ovat hyvin pienet."

Tähtitieteilijät aikovat kuitenkin selvittää lisää epäillyistä planeetoista tutkimalla sekä kaasuvirtauksia että hajanaista kaasua. ALMA-teleskooppi on yhä rakenteilla eikä ole vielä saavuttanut täyttä toimintakykyään. Kun se on valmis, sen näkö on vieläkin tarkempi ja uudet havainnot virtauksista saattavat mahdollistaa tutkimusryhmän määrittää planeettojen ominaisuudet, mukaanlukien niiden massat.

Lisätietoa

Tämä tutkimus esitettiin tieteellisessä artikkelissa “Flows of gas through a protoplanetary gap”, joka ilmestyi julkaisusarjassa Nature 2. tammikuuta 2013.

Tutkimusryhmään kuuluvat S. Casassus (Universidad de Chile, Chile; Millennium Nucleus for Protoplanetary Disks — Valtionvarainministeriö, Chilen hallitus), G. van der Plas (Universidad de Chile, Chile), S. Pérez M. (Universidad de Chile, Chile), W. R. F. Dent (Joint ALMA Observatory, Chile; European Southern Observatory, Chile), E. Fomalont (NRAO, USA), J. Hagelberg (Observatoire de Genève, Sveitsi), A. Hales (Joint ALMA Observatory, Chile; NRAO, USA), A. Jordán (Pontificia Universidad Católica de Chile, Chile), D. Mawet (European Southern Observatory, Chile), F. Ménard (CNRS / INSU, Ranska; Universidad de Chile, Chile; CNRS / UJF Grenoble, Ranska), A. Wootten (NRAO, USA), D. Wilner (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, USA), A. M. Hughes (U. C. Berkeley, USA), M. R. Schreiber (Universidad Valparaiso, Chile), J. H. Girard (European Southern Observatory, Chile), B. Ercolano (Ludwig-Maximillians-Universität, Saksa), H. Canovas (Universidad Valparaiso, Chile), P. E. Román (University of Chile, Chile), V, Salinas (Universidad de Chile, Chile).

Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) on yhteistyöhanke johon osallistuvat Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Itä-Aasia yhteistyössä Chilen kanssa. ALMA:a rahoittavat Euroopassa Euroopan eteläinen observatorio (ESO), Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö (NSF) yhteistyössä Kanadan kansallisen tutkimusneuvoston (NRC) ja Taiwanin kansallisen tiedeneuvoston (NSC) kanssa, ja Itä-Aasiassa Japanin kansalliset luonnontieteelliset instituutit (NINS) yhteistyössä Taiwanin Academia Sinican (AS) kanssa. ALMA:n rakentamista ja toimintaa ohjaa Euroopan osalta ESO, Pohjois-Amerikan osalta Kansallinen radiotähtitieteen observatorio (NRAO), jota hallinnoi Associated Universities, Inc. (AUI), ja Itä-Aasian osalta Japanin Kansallinen tähtitieteellinen observatorio (NAOJ). Yhteinen ALMA-observatorio (JAO) huolehtii ALMA:n rakentamisen, kokoonpanon ja operaation yhtenäisestä johdosta ja hallinnoinnista.

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Simon Casassus
Universidad de Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 9771137
Sähköposti: scasassus@u.uchile.cl

Douglas Pierce-Price
ESO Public Information Officer
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6759
Sähköposti: dpiercep@eso.org

John Stoke
National Radio Astronomy Observatory (NRAO)
Charlottesville, USA
Puh.: +1 434 244 6816
Sähköposti: jstoke@nrao.edu

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1301.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1301fi
Nimi:HD 142527
Tyyppi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Disk : Protoplanetary
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Science data:2013Natur.493..191C

Kuvat

Taiteilijan näkemys tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
Taiteilijan näkemys tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
ALMA:n havaintoja tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
ALMA:n havaintoja tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
Vertaus vierekkäin olevista ALMA:n havainnoista ja taiteilijan näkemyksestä tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
Vertaus vierekkäin olevista ALMA:n havainnoista ja taiteilijan näkemyksestä tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
Nuoren tähden HD 142527 sijainti Suden tähdistössä
Nuoren tähden HD 142527 sijainti Suden tähdistössä

Videot

Taiteilijan näkemys tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
Taiteilijan näkemys tähteä HD 142527 ympäröivistä kiekosta ja kaasuvirtauksista
Nuori tähti HD 142527 (zoom)
Nuori tähti HD 142527 (zoom)

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.