Lehdistötiedote
Kadoksissa avaruudessa: erakkoplaneetta havaittu?
Orvoksi jäänyt planeetta saattaa auttaa selittämään kuinka planeetat ja tähdet muodostuvat
14. marraskuuta 2012
ESO:n VLT-teleskooppia ja Canada-France-Hawaii -teleskooppia käyttäneet tähtitieteilijät ovat tunnistaneet kappaleen, joka on hyvin todennäköisesti avaruudessa ilman tähteä ajelehtiva planeetta. Tämä on kiehtovin vapaasti ajelehtiva planeettaehdokas tähän mennessä ja noin 100 valovuoden etäisyydellä aurinkokuntaa lähin tällainen kohde. Sen suhteellinen läheisyys ja kirkkaan tähden puute sen lähistöltä ovat mahdollistaneet sen kaasukehän tutkimukset suurella tarkkuudella. Tämä kohde antaa tähtitieteilijöille myös ennakkomakua aurinkokunnan ulkopuolisia tähtiä kiertävistä eksoplaneetoista, joita tulevaisuuden havaintolaitteilla aiotaan havaita.
Vapaasti vaeltavat planeetat ovat planeettojen massaisia kohteita, jotka vaeltavat avaruuden halki ilman siteitä tähteen. Mahdollisia esimerkkejä tällaisista kohteista on havaittu ennenkin [1], mutta tuntematta niiden ikiä tähtitieteilijöiden on ollut mahdotonta tietää ovatko ne todella planeettoja vai ruskeita kääpiöitä eli "epäonnistuneita" tähtiä, joilta puuttuu massaa käynnistää ydinreaktiot, jotka saavat tähden loistamaan.
Tähtitieteilijät ovat kuitenkin nyt havainneet nimellä CFBDSIR2149 [2] varustetun kohteen, joka näyttäisi olevan osa lähellä sijaitsevaa nuorten tähtien virtausta, joka tunnetaan nimellä AB Doradus Moving Group. Tutkijat löysivät kohteen Canada-France-Hawaii -teleskoopilla tehdyistä havainnoista ja valjastivat ESO:n VLT-teleskoopin tehon tutkiakseen sen ominaisuuksia [3].
AB Doradus Moving Group on aurinkokuntaa lähin tällainen kohde. Sen tähdet ajelehtivat avaruuden halki yhdessä ja niiden ajatellaan muodostuneen samaan aikaan. Jos kohde assosioidaan tähän liikkuvaan ryhmään, ja siten se on nuori kohde, on mahdollista päätellä siitä paljon lisää, kuten sen lämpötila, massa ja mistä sen kaasukehä on tehty [4]. On myös olemassa pieni mahdollisuus, että assosiaatio liikkuvaan ryhmään on pelkkä sattuma.
Uuden kohteen ja liikkuvan ryhmän välinen linkki on ratkaiseva vihje, joka mahdollistaa tähtitieteilijöiden selvittää hiljattain havaitun kohteen ikä [5]. Tämä on ensimmäinen yksittäinen planeetanmassainen kohde, joka on milloinkaan havaittu liikkuvassa ryhmässä ja assosiaatio tähän ryhmään tekee siitä kiinnostavimman vapaasti ajelehtivan planeettakandidaatin, joka on tähän mennessä havaittu.
"Planeettojen etsiminen tähtiensä ympäriltä on kuin tutkisi tulikärpästä istumassa senttimetrin etäisyydellä etäisen auton tehokkaasta ajovalosta," sanoo Philippe Delorme (Institut de planétologie et d’astrophysique de Grenoble, CNRS/Université Joseph Fourier, Ranska), uuden tutkimuksen pääkirjoittaja. "Tämä läheinen vapaasti vaeltava kohde tarjosi mahdollisuuden tutkia tulikärpästä suurella tarkkuudella ilman, että auton häikäisevät valot sekoittaisivat kaiken."
CFBDSIR2149:n kaltaisten vapaasti vaeltavien kohteiden uskotaan muodostuvan joko normaaleiksi planeetoiksi, jotka singotaan ulos tähtijärjestelmistään, tai yksinäisiksi kohteiksi kuten pienimmät tähdet tai ruskeat kääpiöt. Kummassakin tapauksessa nämä kohteet ovat kiehtovia — joko planeettoina ilman tähtiään tai pikkuruisimpina mahdollisina kohteina sarjassa massiivisimmista tähdistä pienimpiin ruskeisiin kääpiöihin.
"Nämä kohteet ovat tärkeitä, sillä ne voivat joko auttaa meitä ymmärtämään lisää siitä kuinka planeetat saattavat sinkoutua planeettajärjestelmistään, tai kuinka hyvin kevyet kohteet voivat muodostua tähtienmuodostusprosessista," sanoo Philippe Delorme. "Jos tämä pieni kohde on planeetta, joka on singottu syntyjärjestelmästään, se loihtii mieleen hätkähdyttävän kuvan orvoista maailmoista, jotka ajelehtivat avaruuden tyhjyydessä."
Nämä maailmat saattavat olla yleisiä — ehkä yhtä lukuisia kuin normaalit tähdet [6]. Jos CFBDSIR2149 ei ole assosioitu ryhmään AB Doradus Moving Group, on ongelmallisempaa olla varma sen luonteesta ja ominaisuuksista ja se saattaa sittenkin luokittua pieneksi ruskeaksi kääpiöksi. Molemmat vaihtoehdot edustavat tärkeitä kysymyksiä planeettojen ja tähtien muodostumisesta ja käyttäytymisestä.
"Jatkotutkimusten pitäisi vahvistaa CFBDSIR2149 vapaasti vaeltavaksi planeetaksi," päättää Philippe Delorme. "Tätä kohdetta voisi käyttää mittapuuna VLT:lle asenettavan SPHERE-havaintolaitteen kaltaisten tulevaisuuden erityisten, suuren kontrastin kuvantamisjärjestelmien havaitsemien, vastaavankaltaisten eksoplaneettojen fysiikan ymmärtämisessä."
Lisähuomiot
[1] Lukuisia näiden planeettojen kaltaisia ehdokkaita on löytynyt ennenkin (vastaavine lehdistötiedotteineen ja julkaisuineen, kuten julkaisusarjoissa Science Magazine, Nature, Royal Astronomical Society). Näitä kohteita alettiin tuntea 1990-luvulta, kun tähtitieteilijät huomasivat, että oli vaikea määrittää missä oli ruskeiden kääpiöiden ja planeettojen massojen raja. Useat tuoreet tutkimukset ovat ehdottaneet, että näitä pieniä kappaleita saattaa olla galaksissamme suunnattomia määriä ja niiden määrä saattaa olla jopa kaksinkertainen pääsarjan tähtien lukumäärään nähden.
[2] Kohde tunnistettiin Canada-France Brown Dwarfs Survey (CFBDS) -kartoituksen infrapuna-alueen lisäosasta, joka on viileitä, ruskeita kääpiötähtiä etsivä projekti. Sitä kutsutaan myös nimellä CFBDSIR J214947.2-040308.9.
[3] Tutkimusryhmä havaitsi kohdetta CFBDSIR2149 sekä Havaijilla sijaitsevan Canada-France-Hawaii -teleskoopin WIRC-kameralla että ESO:n, Chilessä sijaitsevan NTT-teleskoopin SOFI-kameralla. Eri aikoina otetuista kuvista oli mahdollista mitata kohteen ominaisliike taivaalla ja sitä voitiin verrata AB Doradus Moving Group -ryhmän jäseniin. Kohteen kaasukehän yksityiskohtainen tutkimus tehtiin ESO:n Paranalin observatoriolla sijaitsevan VLT-teleskoopin X-shooter -spektrograafilla.
[4] Assosiaatio AB Doradus Moving Group -ryhmään rajaisi planeetan massan noin 4-7 Jupiterin massaan ja teholliseksi lämpötilaksi noin 430 astetta Celsiusta. Planeetan ikä olisi sama kuin liikkuvan ryhmän eli 50-120 miljoonaa vuotta.
[5] Ryhmän tilastollinen analyysi kohteen ominaisliikkeestä — sen sijainnin kulmamuutos taivaalla vuodessa — osoittaa 87% todennäköisyyttä sille, että kohde on assosioitu AB Doradus Moving Group -ryhmään, ja yli 95% todennäköisyyttä, että se on riittävän nuori ollakseen planeetanmassainen, mikä tekee siitä paljon todennäköisemmin erakkoplaneetan kuin pienen, "epäonnistuneen" tähden. Paljon etäisempiä vapaasti vaeltavia planeettakandidaatteja on löydetty aikaisemmin hyvin nuorissa tähtijoukoissa, mutta niitä ei ole voitu tutkia yksityiskohtaisesti.
[6] Nämä vapaasti vaeltavat kohteet voivat myös paljastaa läsnäolonsa kulkiessaan tähden editse. Taustan tähdestä meitä kohti tuleva valo taipuu ja vääristyy kohteen painovoiman vaikutuksesta saaden tähden yht'äkkiä ja hetkellisesti kirkastumaan prosessissa, jota kutsutaan mikrolinssi-ilmiöksi. OGLE:n kaltaiset Linnunradan mikrolinssikartoitukset ovat saattaneet havaita vapaasti vaeltavia planeettoja tällä tavoin (esimerkiksi tiedelehti Naturessa vuonna 2011 julkaistu Microlensing Experiment).
Lisätietoa
Tämän tutkimuksen tulokset esitettiin tutkimusjulkaisussa “CFBDSIR2149-0403: a 4-7 Jupiter-mass free-floating planet in the young moving group AB Doradus?”, joka ilmestyy julkaisusarjassa Astronomy & Astrophysics 14. marraskuuta 2012.
Tutkimusryhmään kuuluvat P. Delorme (Institut de planétologie et d’astrophysique de Grenoble, CNRS/Université Joseph Fourier, Ranska [IPAG]), J. Gagné (Université de Montréal, Kanada), L. Malo (Université de Montréal, Kanada), C. Reylé (Université de Franche Comté, Ranska), E. Artigau (Université de Montréal, Kanada), L. Albert (Université de Montréal, Kanada), T. Forveille (Institut de planétologie et d’astrophysique de Grenoble, CNRS/Université Joseph Fourier, Ranska [IPAG]), X. Delfosse (Institut de planétologie et d’astrophysique de Grenoble, CNRS/Université Joseph Fourier, Ranska [IPAG]), F. Allard (Université Claude Bernard Lyon 1, Ranska), D. Homeier (Université Claude Bernard Lyon 1, Ranska).
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Tutkimusjulkaisu
- Valokuvia VLT-teleskoopista
- CFHT-teleskoopin lehdistötiedote
- Lisätietoja SPHERE:stä
Yhteystiedot
Philippe Delorme
IPAG-OSUG (Observatoire des Sciences de l'Univers de Grenoble)
Grenoble, France
Puh.: +33 4 76 51 49 42
Sähköposti: philippe.delorme@obs.ujf-grenoble.fr
Jonathan Gagné
Université de Montréal
Montréal, Canada
Puh.: +1 514 343 6111 #3219
Sähköposti: jonathan.gagne@astro.umontreal.ca
Xavier Delfosse
IPAG-OSUG (Observatoire des Sciences de l'Univers de Grenoble)
Grenoble, France
Puh.: +33 4 76 63 55 10
Sähköposti: xavier.delfosse@obs.ujf-grenoble.fr
Olivier Hernandez
Université de Montréal
Montréal, Canada
Puh.: +1 514 343 6111 #4681
Sähköposti: olivier@astro.umontreal.ca
Céline Reylé
Observatoire de Besançon
Besançon, France
Puh.: +33 3 81 66 69 01
Sähköposti: celine.reyle@obs-besancon.fr
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Christian Veillet
Canada-France-Hawaii Telescope
Kamuela, Hawaii, USA
Puh.: +1 808 938 3905
Sähköposti: veillet@cfht.hawaii.edu
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1245fi |
Nimi: | CFBDSIR J214947.2-040308.9 |
Tyyppi: | Milky Way : Planet |
Facility: | CFHT, New Technology Telescope, Very Large Telescope |
Instruments: | SOFI, X-shooter |
Science data: | 2012A&A...548A..26D |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.