Lehdistötiedote
APEX otti osaa kaikkien aikojen tarkimpiin havaintoihin
Teleskoopit Chilessä, Havaijilla ja Arizonassa saavuttivat kaksi miljoonaa kertaa ihmissilmää paremman tarkkuuden
18. heinäkuuta 2012
Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on havainnut kaukaisen kvasaarin ydintä ennennäkemättömällä tarkkuudella — kaksi miljoonaa kertaa ihmissilmää paremmalla tarkkuudella. Yhdistämällä ensimmäistä kertaa APEX-teleskooppi (Atacama Pathfinder Experiment) [1] kahteen muuhun eri mantereilla olevaan teleskooppiin saatiin tehtyä havaintoja, jotka ovat ratkaiseva askel kohti dramaattista tieteellistä tavoitetta, jota kutsutaan tapahtumahorisonttiteleskooppiprojektiksi [2] eli omamme ja muiden galaksien keskustoissa olevien supermassiivisten mustien aukkojen valokuvaamista.
Tähtitieteilijät yhdistivät Chilessä sijaitsevan APEX:in Yhdysvalloissa, Havaijilla sijaitsevaan SMA-teleskooppiin (Summillimeter Array) [3] ja Yhdysvalloissa, Arizonassa sijaitsevaan SMT-teleskooppiin (Submillimeter Telescope) [4]. He kykenivät ottamaan tarkimman milloinkaan tehdyn suoran havainnon etäisen galaksin keskustasta, kirkkaasta kvasaarista 3C 279, joka on noin miljardin Auringon massainen supermassiivinen musta aukko ja niin kaukana Maasta, että sen valolta on vienyt yli viisi miljardia vuotta saavuttaa meidät. APEX on ESO:n hallinnoima yhteistyöhanke, johon osallistuvat radiotähtitieteen Maz Planck -instituutti (MPIfR), Onsalan avaruusobservatorio (OSO) ja ESO.
Teleskoopit yhdistettiin käyttämällä menetelmää, joka tunnetaan pitkäkantainterferometriana (Very Long Baseline Interferometry, VLBI). Suuremmilla teleskoopeilla voidaan tehdä tarkempia havaintoja ja interferometria mahdollistaa useiden teleskooppien käyttämisen yhtenä teleskooppina, joka on yhtä suuri kuin niiden välimatka eli "perusviiva". Pitkäkantainterferometriaa käyttäen tarkimmat havainnot saadaan tekemällä teleskooppien välimatka niin suureksi kuin mahdollista. Kvasaarihavaintojaan varten tutkimusryhmä käytti kolmea teleskooppia muodostaen interferometrin, jonka mannertenväliset perusviivojen pituudet olivat 9447 km Chilestä Havaijille, 7174 km Chilestä Arizonaan ja 4627 km Arizonasta Havaijille. APEX:in liittäminen verkostoon oli välttämätöntä, sillä se tarjosi pisimmät perusviivat.
Havainnot tehtiin 1.3 millimetrin radioaallonpituuksilla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun havaintoja tehtiin näin pitkillä perusviivoilla käyttäen näin lyhyttä aallonpituutta. Havainnoissa saavutettiin tarkkuus, tai kulmaerotuskyky, joka oli vain 28 mikrokaarisekuntia — noin kahdeksasmiljardisosa astetta. Tämä vastaa kykyä erottaa yksityiskohtia ällistyttävällä kaksi miljoonaa kertaa ihmissilmää paremmalla tarkkuudella. Näin terävillä havainnoilla voidaan luodata kvasaarissa valovuotta pienempiä mittoja — huomattava saavutus kohteessa, joka on miljardien valovuosien etäisyydellä.
Havainnot edustavat uutta virstanpylvästä matkalla kohti supermassiivisten mustien aukkojen ja niitä ympäröivien alueiden kuvaamista. Tulevaisuudessa suunnitellaan yhdistettävän vielä lisää teleskooppeja tällä tavoin niinkutsutun tapahtumahorisonttiteleskoopin muodostamiseksi. Tapahtumahorisonttiteleskooppi kykenee kuvaamaan supermassiivisen mustan aukon varjon Linnunratamme keskustassa, kuten myös muissa lähigalakseissa. Varjo eli pimeä alue, joka näkyy kirkasta taustaa vasten, johtuu valon taipumisesta mustan aukon ympäristössä. Se olisi ensimmäinen suora havaintoihin perustuva todiste mustan aukon tapahtumahorisontista, joka on raja, jonka sisältä edes valo ei kykene karkaamaan.
Koe on ensimmäinen kerta, kun APEX on ottanut osaa VLBI-havaintoihin. Se on kohokohta kaikessa siinä uutterassa työssä, jota on tehty APEX:in sijaintipaikalla Chajnantorin ylätasangolla, 5000 metrin korkeudessa Chilen Andeilla, missä ilmanpaine on vain noin puolet ilmanpaineesta merenpinnan tasolla. Valmistellakseen APEX:in VLBI-mittauksia varten saksalaiset ja ruotsalaiset tiedemiehet asensivat uusia digitaalisia materiaalinkeruujärjestemiä, hyvin tarkan atomikellon ja paineistettuja aineistotallentimia, jotka kykenevät tallentamaan 4 gigabittiä sekunnissa useiden tuntien ajan haastavissa ympäristöolosuhteissa [6]. Aineisto, 4 teratavua jokaiselta teleskoopilta, kuljetettiin Saksaan kiintolevyillä ja käsiteltiin radiotähtitieteen Max Planck -instituutissa Bonnissa.
APEX:in onnistunut lisääminen oli tärkeää myös toisesta syystä. Samassa paikassa sijaitsee monin tavoin teknologialtaan samankaltainen, uusi ALMA-teleskooppi (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) [7]. ALMA on tällä hetkellä rakenteilla ja koostuu lopulta 54 radioantennista, joilla on APEX:in kanssa sama 12 metrin läpimitta, ynnä 12 pienemmästä antennista, joiden läpimitta on 7 metriä. Mahdollisuutta yhdistää ALMA verkostoon tutkitaan par'aikaa. ALMA:n antennien valtavasti suuremmalla valonkeruupinta-alalla havainnot saavuttaisivat 10 kertaa paremman herkkyyden kuin näissä alustavissa testeissä. Tämä saisi Linnunradan supermassiivisen mustan aukon varjon tulevaisuuden havaintojen ulottuville.
Lisähuomiot
[1] APEX on radiotähtitieteen Max Planck -instituutin (MPIfR), Onsalan avaruusobservatorion (OSO) ja ESO:n yhteistyöhanke. APEX:in hallinnointi Chajnantorissa on uskottu ESO:lle. APEX toimii tunnustelijana seuraavan sukupolven alimillimetrialueen ALMA-teleskoopille (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array), jota rakennetaan ja käytetään samalla ylätasangolla.
[2] Tapahtumahorisonttiteleskoopiprojekti on kansainvälinen yhteystyöhanke, jota koordinoi MIT Haystack Observatory (USA).
[3] Mauna Kealla, Havaijilla sijaitseva SMA-teleskooppi (Submillimeter Array) koostuu 8 kappaleesta 6 metrin läpimittaisia radioantenneja. Sitä hallinnoi Smithsonian Astrophysical Observatory (USA) ja Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics (Taiwan).
[4] Mount Grahamilla, Arizonassa sijaitsevaa 10 metrin läpimittaista SMT-teleskooppia (Submillimeter Telescope) hallinnoi Arizona Radio Observatory (ARO) Tucsonissa, Arizonassa (USA).
[5] Joitakin epäsuoria tekniikoita on käytetty luotaamaan pienempiä mittakaavoja, käyttäen esimerkiksi mikrolinssejä (ks. heic1116) tai tähtienvälistä skintillaatiota, mutta tämä on suorien havaintojen ennätys.
[6] Nämä järjestelmät kehitettiin rinnakkain Yhdysvalloissav (MIT-Haystack observatory) ja Euroopassa (MPIfR, INAF — Istituto di Radioastronomia Noto VLBI Station ja HAT-Lab). Vetymaser-aikastandardi (T4Science) asennettiin hyvin tarkaksi atomikelloksi. SMT ja SMA on jo aikaisemmin varustettu vastaavasti VLBI:tä varten.
[7] ALMA (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array), kansainvälinen tähtitieteellinen tutkimuslaitos, on Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian kumppanuushanke yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa. ESO on ALMA:n eurooppalainen kumppani.
Lisätietoa
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Tietoja APEX-teleskoopista
- APEX-teleskooppi
- Max-Planck-Institute für Radioastronomie (MPIfR), Bonn, Saksa
- SMA-teleskooppi, Havaiji
- SMT-teleskooppi, Arizona Radio Observatory
- Tapahtumahorisonttiteleskooppi
- MIT Haystack Observatory, USA
- INAF/Noto Digital BaseBand Converter Project
- ESO:n ALMA-sivut
- Yhteinen ALMA-observatorio
Yhteystiedot
Alan Roy
APEX VLBI Project Lead, Max-Planck-Institut für Radioastronomie
Bonn, Germany
Puh.: +49 228 525 191
Sähköposti: aroy@mpifr-bonn.mpg.de
Thomas Krichbaum
APEX VLBI Project Scientist, Max-Planck-Institut für Radioastronomie
Bonn, Germany
Puh.: +49 228 525 295
Sähköposti: tkrichbaum@mpifr-bonn.mpg.de
Shep Doeleman
MIT Haystack Observatory
Westford, USA
Puh.: +1 781 981 5400 x5904
Sähköposti: dole@haystack.mit.edu
Michael Lindqvist
Onsala Space Observatory
Onsala, Sweden
Puh.: +46 31 772 5508
Sähköposti: michael.lindqvist@chalmers.se
Lucy Ziurys
Director, Arizona Radio Observatory
Tucson, USA
Puh.: +1 520 621-6525
Sähköposti: lziurys@as.arizona.edu
Jonathan Weintroub
Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Cambridge, USA
Puh.: +1 617 495 7319
Sähköposti: jweintroub@cfa.harvard.edu
Douglas Pierce-Price
APEX Public Information Officer, ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6759
Sähköposti: dpiercep@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1229fi |
Nimi: | 3C 279 |
Tyyppi: | Early Universe : Galaxy : Activity : AGN : Quasar |
Facility: | Atacama Pathfinder Experiment |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.