Lehdistötiedote

Suojaisa tähtitarha

1. helmikuuta 2012

Tämä uusi kuva esittää NGC 3324:ksi kutsuttua tähtien lastentarhaa. Se otettiin Chilessä sijaitsevn La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -kameralla. Useista NGC 3324:n kuumista, nuorista tähdistä tuleva intensiivinen ultraviolettisäteily saa kaasupilven hohtamaan kirkkain värein ja on kaivertanut onkalon ympäröivään kaasuun ja tomuun.

NGC 3324 sijaitseen eteläisen taivaan Kölin tähdistössä (Carina), joka on osa aikaisempaa Argo-laivan tähdistöä, noin 7500 valovuoden etäisyydellä Maasta. Se on monen tähtienmuodostusalueen muovaaman Avaimenreikäsumun (NGC 3372) kaoottisen ympäristön pohjoislaitamilla (eso0905). Runsas esiintymä kaasua ja tomua NGC 3324:n alueella synnytti tähtienmuodostusryöpyn joitakin miljoonia vuosia sitten ja johti usean massiivisen ja hyvin kuuman tähden muodostumiseen. Nämä tähdet ovat hyvin esillä tässä kuvassa.

Näiden nuorten tähtien tähtituulet ja voimakas säteily ovat puhaltaneet onkalon ympäröivään kaasuun ja tomuun. Tämä on parhaiten nähtävillä materiaaliseinämänä kuvan oikean puoliskon keskellä. Kuumien, nuorten tähtien ultraviolettisäteily irrottaa vetyatomeista elektroneja, jotka sitten palaavat takaisin, mikä johtaa paikallisen hajanaisen kaasun ulottuvuuden osoittavaan tyypilliseen verenpunaiseen hohteeseen elektronien pomppiessa energiatasojen välillä. Muut värit tulevat muista alkuaineista: kahdesti ionisoituneen hapen tyypillinen hohde saa keskiosat näyttämään viherkeltaisilta.

Samoin kuin Maapallon pilvissä, kaasusumujen tarkkailijat voivat nähdä tuttuja piirteitä näissä kosmisissa pilvissä. Yksi NGC 3324:n lempinimi on Gabriela Mistral -sumu, kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen chileläisen runoilijan mukaan [1]. Kaasun ja tomun seinämän reuna kuvassa oikealla muistuttaa vahvasti ihmisen kasvoja sivulta katsottuna; keskellä olevan "möykyn" vastatessa nenää.

ESO:n La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -kameran tehokkuus paljastaa myös NGC 3324:n monet pimeät puolet. Näiden alueiden tomuhiukkaset estävät valon näkymisen taustan hohtavasta kaasusta, saaden aikaan varjoisia filigraanimuodostelmia, jotka lisäävät uuden kerroksen mielikuvia herättäviä rakenteita eloisaan näkymään.

Myös Hubblen avaruusteleskoopin tarkka katse on aikaisemmin suunnattu NGC 3324:ään. Hubble erottaa hienompia yksityiskohtia kuin Wide Field Imagerin laaja näkymä, mutta paljon pienemmällä näkökentällä. Yhdessä käytettynä nämä kaksi havaintolaitetta voivat tarjota sekä laajan että tarkennetun näkymän.

Lisähuomiot

[1] Lisätietoja ja vertailukuvia löytyy tähtitieteen harrastaja Daniel Verschatse'n WWW-sivulta: http://www.verschatse.cl/nebulae/ngc3324/medium.htm.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1207.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1207fi
Nimi:Eta Carinae, NGC 3324
Tyyppi:Milky Way : Nebula
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

The star formation region NGC 3324
The star formation region NGC 3324
Englanniksi
The star formation region NGC 3324 in the constellation of Carina (The Keel)
The star formation region NGC 3324 in the constellation of Carina (The Keel)
Englanniksi
Digitized Sky Survey -kartoituksen kuva Eta Carinae -sumusta
Digitized Sky Survey -kartoituksen kuva Eta Carinae -sumusta

Videot

Zooming in on the star formation region NGC 3324
Zooming in on the star formation region NGC 3324
Englanniksi