Lehdistötiedote
Planeettapopulaatio on yltäkylläinen
— Tähtiä kiertävät planeetat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus
11. tammikuuta 2012
Kansainvälinen tutkijaryhmä, mukanaan kolme ESO:n tähtitieteilijää, on käyttänyt gravitaatiomikrolinssitekniikkaa mitatakseen kuinka yleisiä planeetat ovat Linnunradassa. Miljoonia tähtiä kartoittaneen kuuden vuoden etsinnän jälkeen ryhmä päätteli, että tähtiä kiertävät planeetat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturen numerossa 12. tammikuuta 2012.
Viimeisen 16 vuoden aikana tähtitieteilijät ovat löytäneet yli 700 vahvistettua eksoplaneettaa [1] ja alkaneet tutkia näiden maailmojen spektrejä (eso1002) ja kaasukehiä (eso1047). Siinä missä yksittäisten eksoplaneettojen ominaisuuksien tutkiminen on epäilemättä arvokasta, paljon perustavanlaatuisempi kysymys kuuluu: kuinka yleisiä ovat planeetat Linnunradassa?
Useimmat nykyään tunnetuista eksoplaneetoista on löydetty havaitsemalla planeetan painovoiman vetovaikutus isäntätähteensä tai taltioimalla planeetta pienoinen himmentävä vaikutus sen kulkiessa tähtensä editse. Molemmat näistä tekniikoista ovat paljon herkempiä löytämään planeettoja, jotka ovat joko massiivisia tai lähellä tähteään - tai molempia - ja siten monet planeetat jäävät huomaamatta.
Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on etsinyt eksoplaneettoja käyttäen täysin erilaista menetelmää - gravitaatiomikrolinssejä, joiden avulla voidaan löytää hyvin suuren massajakauman planeettoja sekä sellaisia, jotka ovat paljon kauempana tähdestään.
Arnaud Cassan (Institut dʼAstrophysique de Paris), Nature-julkaisun pääkirjoittaja selittää: "Olemme etsineet todisteita eksoplaneetoista kuuden vuoden ajan mikrolinssihavainnoista. Yllättäen nämä havainnot osoittavat planeettojen olevan galaksissamme yleisempiä kuin tähtien. Havaitsimme myös, että supermaapallojen tai kylmien neptunusten kaltaisten kevyempien planeettojen täytyy olla raskaampia yleisempiä."
Tähtitieteilijät käyttivät PLANET [2] ja OGLE [3] -ryhmien tuottamia havaintoja, joissa eksoplaneetat löydetään siten, että isäntätähtien ja niiden mahdollisten planeettojen yhteiset gravitaatiokentät toimivat linsseinä kirkastaen taustan tähden valoa. Jos linssinä toimivalla tähdellä on planeettakiertolainen, planeetta saa aikaan havaittavan panoksen taustan tähden kirkastumisessa.
Jean-Philippe Beaulieu (Institut d'Astrophysique de Paris), PLANET-yhteistyöhankkeen johtaja lisää: "PLANET-hanke perustettiin seuraamaan lupaavia mikrolinssihavaintoja eteläistä pallonpuoliskoa kiertävällä teleskooppiverkostolla, joka kattaa Australian, Etelä-Afrikan ja Chilen. ESO:n teleskoopit tuottivat huomattavasti materiaalia näihin kartoituksiin."
Mikrolinssit ovat hyvin tehokkaita työkaluja, joilla voidaan havaita eksoplaneettoja, joita ei milloinkaan olisi voitu havaita muilla menetelmillä. Tosin vaaditaan erittäin harvinainen taustan tähden ja linssin suoraan linjaan asettautuminen, jotta mikrolinssi-ilmiö voidaan ensinkään havaita. Lisäksi vaaditaan planeetan asettautuminen sattumalta samalle linjalle, jotta se voidaan havaita ilmiön aikana.
Vaikkakaan planeetan löytäminen mikrolinssi-ilmiön aikana ei ole näistä syistä helppo tehtävä, tässä analyysissä käytetyn kuuden vuoden aineiston avulla löydettiin PLANET- ja OGLE-tutkimuksissa kolme eksoplaneettaa: supermaapallo [4] ja Neptunuksen sekä Jupiterin massaiset planeetat. Mikrolinssimittapuun puitteissa tämä on vaikuttava saalis. Havaitsemalla kolme planeettaa tähtitieteilijät olivat joko erittäin onnekkaita ja iskivät jättipottiin - huolimatta häikäisevän pienistä onnistumisen mahdollisuuksista, tai planeetat ovat niin yleisiä Linnunradassa, että se oli lähes väistämätöntä [5].
Seuraavaksi tähtitieteilijät yhdistivät informaation kolmesta mahdollisesta eksoplaneettahavainnosta seitsemään muuhun havaintoon aikaisemmasta tutkimuksesta, kuten myös valtavaan määrään havaitsematta jääneitä ilmiöitä kuuden vuoden aineistossa. Tilastollisessa analyysissä ilmiöiden puute suuressa määrässä havaintoaineistoa on aivan yhtä merkittävä kuin havaitut ilmöitkin, ja yleensä huomattasti runsaslukuisempi. Johtopäätös oli, että yhdellä kuudesta tutkitusta tähdestä on Jupiterin massainen planeetta, puolella on Neptunuksen massaisia planeettoja ja kahdella kolmanneksella supermaapalloja. Kartoitus oli erityisen herkkä havaitsemaan planeettoja 75 miljoonan ja 1.5 miljardin kilometrin etäisyydellä tähdestään (aurinkokunnassa tämä käsittäisi kaikki planeetat Venuksesta Saturnukseen) ja massoiltaan viidestä Maan massasta kymmeneen Jupiterin massaan.
Tulosten yhdistäminen viittaa vahvasti siihen, että planeettojen keskimääräinen luku on enemmän kuin yksi tähteä kohti. Ne ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
"Me kuvittelimme ennen, että Maapallo saattaa olla ainutlaatuinen galaksissamme. Mutta nyt näyttää siltä, että massaltaan Maan kaltaisia planeettoja on kirjaimellisesti miljardeja Linnunradan tähtien ympärillä," päättää Daniel Kubas, yksi julkaisun kirjoittajista.
Lisähuomiot
[1] Kepler-tutkimusohjelma löytää valtavia määriä eksoplaneettaehdokkaita, jotka eivät ole mukana tässä luvussa.
[2] Probing Lensing Anomalies NETwork (linssianomalioiden etsintäverkosto). Yli puolet tässä tutkimuksessa käytetystä PLANET-kartoituksen aineistosta on havaittu Tanskan 1.54-metrin teleskoopilla ESO:n La Sillan observatoriolla.
[3] Optical Gravitational Lensing Experiment (optinen gravitaatiolinssikoe).
[4] Supermaapallolla on massaa kahdesta kymmeneen Maapallon massaa. Tähän mennessä on julkaistu kaikkiaan 12 mikrolinssiplaneettaa, käyttäen erilaisia havaintostrategioita.
[5] Tähtitieteilijät kartoittivat miljoonia tähtiä etsien mikrolinssi-ilmiöitä. Vain 3247 moista ilmiötä löydettiin vuosina 2002-2007 koska ilmiön havaisemisen vaatima täydellinen linjaan asettautuminen on erittäin harvinaista. Tilastolliset tulokset pääteltiin havainnoista ja niiden puuttumista 440 valokäyrän otoksessa.
Lisätietoa
Tämä tutkimus esitettiin tieteellisessä artikkelissa “One or more bound planets per Milky Way star from microlensing observations”, kirjoittajinaan A. Cassan et al. Artikkeli ilmestyy tiedejulkaisu Naturen numerossa 12.1.2012. Tutkimusryhmään kuuluvat A. Cassan (Institut dʼAstrophysique de Paris, Ranska [IAP]; ESO), D. Kubas (IAP), J.-P. Beaulieu (IAP), M. Dominik (University of St Andrews, Iso-Britannia), K. Horne (University of St Andrews), J. Greenhill (University of Tasmania, Australia), J. Wambsganss (Heidelberg University, Saksa), J. Menzies (South African Astronomical Observatory), A. Williams (Perth Observatory, Australia), U. G. Jørgensen (Niels Bohr -instituutti, Kööpenhamina, Tanska), A. Udalski (Warsaw University Observatory, Puola), M. D. Albrow (University of Canterbury, Uusi Seelanti), D. P. Bennett (University of Notre Dame, Notre Dame, USA), V. Batista (IAP), S. Brillant (ESO), J. A. R. Caldwell (McDonald Observatory, Fort Davis, USA), A. Cole (University of Tasmania), Ch. Coutures (IAP), K. Cook (Lawrence Livermore National Laboratory, USA), S. Dieters (University of Tasmania), D. Dominis Prester (University of Rijeka, Kroatia), J. Donatowicz (Technical University of Vienna, Itävalta), P. Fouqué (Université de Toulouse, Ranska), K. Hill (University of Tasmania), N. Kains (ESO), S. Kane (NASA Exoplanet Science Institute, Caltech, USA), J.-B. Marquette (IAP), K. R. Pollard (University of Canterbury, Uusi Seelanti), K. C. Sahu (STScI, Baltimore, USA), C. Vinter (Niels Bohr -instituutti), D. Warren (University of Tasmania), B. Watson (University of Tasmania), M. Zub (Heidelberg University), T. Sumi (Nagoya University, Japani), M. K. Szymański (Warsaw University Observatory), M. Kubiak (Warsaw University Observatory), R. Poleski (Warsaw University Observatory), I. Soszynski (Warsaw University Observatory), K. Ulaczyk (Warsaw University Observatory), G. Pietrzyński (Warsaw University Observatory), Ł. Wyrzykowski (Warsaw University Observatory).
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
Yhteystiedot
Arnaud Cassan
Institut d'Astrophysique de Paris
Université Pierre et Marie Curie, Paris, France
Puh.: +33 1 44 32 80 00
Sähköposti: cassan@iap.fr
Daniel Kubas
c/o European Southern Observatory
Sähköposti: dkubas@eso.org
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1204fi |
Nimi: | Exoplanets, Gravitational Microlensing, Milky Way |
Tyyppi: | Milky Way : Cosmology : Phenomenon : Lensing |
Facility: | Danish 1.54-metre telescope, MPG/ESO 2.2-metre telescope, Very Large Telescope |
Instruments: | NACO, WFI |
Science data: | 2012Natur.481..167C |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.