Lehdistötiedote
Kosminen sumu hälvenee - Kaikkien aikojen etäisin galaksi
20. lokakuuta 2010
Eurooppalainen tähtitieteilijäryhmä on määrittänyt suurimman tähän mennessä millekään galaksille mitatun etäisyyden käyttäen ESO:n VLT-teleskooppia. Galaksin erittäin himmeää hehkua tarkasti analysoimalla he havaitsivat, että valo on lähtenyt liikkeelle, kun maailmankaikkeus oli vain 600 miljoonaa vuotta vanha (punasiirtymällä 8.6). Nämä ovat ensimmäiset vahvistetut havainnot galaksista, jonka valo läpäisee tuohon asti maailmankaikkeuden täyttäneen läpikuultamattoman vetysumun. Tulokset ilmestyvät tiedejulkaisu Naturen lokakuun 21. päivän painoksessa.
"Käyttäen ESO:n VLT-teleskooppia olemme vahvistaneet, että aiemmin Hubblen avaruusteleskoopilla löydetty galaksi on maailmankaikkeuden etäisin tähän mennessä löydetty kohde" [1], kertoo Matt Lehnert (Observatoire de Paris), joka on tuloksista kertovan artikkelin pääkirjoittaja. "VLT:n ja sen SINFONI-spektrograafin tehokkuus mahdollistavat tämän erittäin himmeän galaksin etäisyyden mittaamisen ja voimme todeta, että näemme sen, kun maailmankaikkeus oli alle 600 miljoonan vuoden ikäinen."
Näiden ensimmäisten galaksien tutkiminen on erittäin haastavaa. Siihen mennessä kun niistä alkuunsa kirkkaana lähtenyt valo saapuu Maapallolle, näyttävät galaksit himmeiltä ja pieniltä. Tämän lisäksi heikko valo on pääasiassa spektrin infrapuna-alueella, valon aallonpituuden venyttyä maailmankaikkeuden laajenemisen johdosta - efekti, jota kutsutaan punasiirtymäksi. Tilannetta pahentaa, että varhainen, alle miljardin vuoden ikäinen maailmankaikkeus ei ollut täysin läpinäkyvä ja suuri osa siitä oli vetysumua, joka absorboi nuorten galaksien polttavan ultraviolettivalon. Aikakautta, jolloin tämä ultraviolettivalo häivytti sumun, kutsutaan reionisaatioksi [2]. Näistä haasteista huolimatta NASA/ESA:n Hubblen avaruusteleskoopin uusi laajakulmakamera, Wide Field Camera 3, havaitsi useita lupaavia reonisaatioaikana hohtaviksi galakseiksi uskottuja kohteita vuonna 2009 [3]. Tällaisten himmeiden ja etäisten galaksien etäisyyden vahvistaminen on valtava haaste ja onnistuu luotettavasti vain erittäin suurten maanpäällisten teleskooppien spektroskoopeilla [4], galaksien valon punasiirtymä mittaamalla.
Matt Lehner jatkaa kertomusta: "Saatuamme ilmoituksen Hubblen löytämistä galaksikandidaateista teimme pikaisen laskelman ja innostuimme huomatessamme, että VLT-teleskoopin valtaisa valonkeräyskyky, yhdistettynä SINFONI-infrapunaspektroskoopin tarkkuuteen, saattaisi juuri mahdollistaa näiden etäisten galaksien heikon valon havaitsemiseen ja etäisyysmääritykseen."
ESO:n pääjohtajan erityisestä pyynnöstä he saivat havaintoaikaa VLT-teleskoopilta ja havaitsivat galaksia UDFy-38135539 [5] kuudentoista tunnin ajan. Kahden kuukauden huolellisen analyysin jälkeen ryhmä huomasi, että he olivat selvästi havainneet punasiirtymällä 8.6 sijaitsevan vedyn heikon hehkun, mikä tekee tästä galaksista etäisimmän kohteen, joka on milloinkaan vahvistettu spektroskopialla. Punasiirtymä 8.6 vastaa sitä, että galaksi nähdään vain 600 miljoonan vuoden ikäisessä maailmankaikkeudessa.
Artikkelin kirjoituskumppani Nicole Nesvadba (Institut d'Astrophysique Spatiale) tekee yhteenvedon: "Kaikkein etäisimmän galaksin punasiirtymän mittaaminen on jo sinänsä hyvin jännittävää, mutta havainnon astrofysikaaliset seuraamukset ovat vielä merkittävämpiä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tiedämme varmaksi, että katsomme galaksia, joka on häivyttänyt varhaisen maailmankaikkeuden täyttäneen sumun."
Yksi yllättävä piirre havainnossa on, että UDFy-38135539 ei näytä olevan itsessään riittävän kirkas hälventääkseen vetysumun. "Täytyy olla muita galakseja, todennäköisesti himmeämpiä ja vähemmän massivisia UDFy-38135539:n lähikumppaneita, jotka auttoivat galaksia ympäröivää avaruutta tulemaan läpinäkyväksi. Ilman tätä lisäapua galaksin valo, riippumatta kuinka kirkas se oli, olisi jäänyt ympäröivän vetysumun vangiksi emmekä olisi voineet havaita sitä," selostaa kirjoituskumppani Mark Swinbank (University of Durham).
Kirjoituskumppani Jean-Gabriel Cuby (Laboratoire d'Astrophysique de Marseille) lisää: "Reionisaation ja galaksien muodostuksen tutkimus venyttää nykyisten teleskooppien ja havaintolaitteiden kykyjä äärimmilleen, mutta tämä on juuri senkaltaista tiedettä, jota tehdään rutiinilla, kun toimintansa aloittaa ESO:n E-ELT-teleskooppi - josta tulee maailman suurin optisen ja lähi-infrapuna-alueen teleskooppi."
Lisähuomiot
[1] Aikaisempi ESO:n havainto (eso0405) raportoi kohteessa suuremmalla etäisyydellä (punasiirtymällä 10). Täydentävä työ epäonnistui kuitenkin löytämään samankirkkauksista kohdetta samassa paikassa, ja vielä uudemmat NASA:n ja Hubblen avaruusteleskoopin havainnot eivät ovat olleet vakuuttavia. Useimmat tähtitieteilijät eivät enää pidä pätevinä tämän kohteen identifikaatiota suuren punasiirtymän galaksina.
[2] Kun maailmankaikkeus jäähtyi alkuräjähdyksen jälkeen, noin 13.7 miljardia vuotta sitten, elektronit ja protonit yhdistyivät vetykaasuksi. Tämä viileä, pimeä kaasu oli maailmankaikkeuden pääainesosa niinkutsuttuna Pimeänä aikana, jolloin valoa loistavia kohteita ei vielä ollut. Tämä vaihe päättyi ensimmäisten tähtien muodostuessa ja niiden voimakkaan ultraviolettivalon vähitellen tehdessä vetysumun läpinäkyväksi hajoittamalla vetyatomit uudelleen elektroneiksi ja protoneiksi prosessissa, jota kutsutaan reionisaatioksi. Tämä maailmankaikkeuden varhaisen historian vaihe oli noin 150 miljoonasta 800 miljoonaan vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Sen ymmärtäminen kuinka reionisaatio tapahtui ja kuinka ensimmäiset galaksit muodostuivat ja kehittyivät, on yksi modernin kosmologian suuria haasteita.
[3] Nämä Hubblen havainnot kuvaillaan osoitteessa:
http://www.spacetelescope.org/news/heic1001/
[4] Tähtitieteilijöillä on kaksi päätapaa löytää varhaisimpia galakseja ja mitata niiden etäisyyksiä. He voivat ottaa oikein pitkän valotuksen kuvia erivärisillä suotimilla ja mitata monien kohteiden kirkkauden eri aallonpituuksilla. He voivat sitten verrata näitä siihen mitä odotetaan erityyppisiltä galakseilta eri aikoina maailmankaikkeuden kehitystä. Tämä on tällä hetkellä ainoa tapa löytää näitä erittäin himmeitä galakseja ja tätä tapaa käyttää Hubblen tutkijaryhmä. Mutta tämä menetelmä ei ole aina luotettava. Esimerkiksi se mikä näyttää himmeältä, erittäin kaukaiselta galaksilta saattaa joskus olla tavanomainen, viileä tähti omassa Linnunradassamme.
Kun kandidaattikohteita on löydetty, parempi arvio etäisyydestä (mitattuna punasiirtymänä) saadaan hajottamalla kohteen valo osatekijöihinsä ja etsimällä paljastavia merkkejä vedyn tai muiden alkuaineiden emissiosta galaksissa. Tämä spektroskooppinen lähestymistapa on ainoa, jolla tähtitieteilijät voivat mitata luotettavan ja tarkan etäisyyden.
[5] Omituinen nimi tarkoittaa, että kohde on löydetty Ultra Deep Field -mittauksesta ja numero antaa sen tarkan sijainnin taivaalla.
Lisätietoa
Tämä tutkimus esitettiin tieteellisessä julkaisussa, Spectroscopic confirmation of a galaxy at redshift z=8.6; kirjoittaja Lehnert et al., julkaistu Naturessa 21. lokakuuta 2010.
Tutkimusryhmään kuuluvat: M. D. Lehnert (Observatoire de Paris – Laboratoire GEPI / CNRS-INSU / Université Paris Diderot, Ranska), N. P. H. Nesvadba (Institut d’Astrophysique Spatiale / CNRS-INSU / Université Paris-Sud, Ranska), J.-G.Cuby (Laboratoire d’Astrophysique de Marseille / CNRS-INSU / Université de Provence, Ranska), A. M. Swinbank (University of Durham, Iso-Britannia), S. Morris (University of Durham, Iso-Britannia), B. Clément (Laboratoire d’Astrophysique de Marseille / CNRS-INSU / Université de Provence, Ranska), C. J. Evans (UK Astronomy Technology Centre, Edinburgh, Iso-Britannia), M. N. Bremer (University of Bristol, Iso-Britannia) and S. Basa (Laboratoire d’Astrophysique de Marseille / CNRS-INSU / Université de Provence, Ranska).
ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 14 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoitusteleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 42-metristä optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Tutkimusjulkaisu: Naturen artikkeli
- Lisätietoja reionisaatiosta: http://en.wikipedia.org/wiki/Reionization
- Marcelo Alvarezin simulaatioita reionisaatiosta: http://www.cita.utoronto.ca/~malvarez/index.shtml
Yhteystiedot
Matthew Lehnert
Observatoire de Paris
France
Puh.: +33 1 45 07 76 11
Sähköposti: matthew.lehnert@obspm.fr
Nicole Nesvadba
Institut d'Astrophysique Spatiale
Puh.: +33 1 69 15 36 54
Matkapuhelin: +33 6 28 28 14 26
Sähköposti: nicole.nesvadba@ias.u-psud.fr
Mark Swinbank
Durham University
United Kingdom
Puh.: +44 191 334 3786
Matkapuhelin: +44 7920 727 126
Sähköposti: a.m.swinbank@durham.ac.uk
Douglas Pierce-Price
ESO Public Information Officer
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6759
Sähköposti: dpiercep@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1041fi |
Nimi: | UDFy-38135539 |
Tyyppi: | Early Universe : Galaxy |
Facility: | Very Large Telescope |
Instruments: | SINFONI |
Science data: | 2010Natur.467..940L |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.