Lehdistötiedote

VISTA kurkistaa Kuvanveistäjän galaksiin

16. kesäkuuta 2010

Kuvanveistäjän galaksista (NGC 253) on otettu upea uusi kuva ESOn Paranalin-observatoriossa Chilessä sijaitsevalla VISTA-kartoituskaukoputkella. Kuva on osa erästä VISTAn ensimmäisistä laajamittaisista havainto-ohjelmista. Koska VISTA havainnoi infrapuna-aallonpituuksia, pöly ei juurikaan samenna sen näkymää. Otos paljastaa galaksista lukemattomia jäähtyneitä tähtiä sekä selvästi erottuvan keskussauvan. VISTAn kuva antaa myös runsaasti uutta tietoa galaksin historiasta ja kehityksestä.

Kuvanveistäjän galaksi (NGC 253) sijaitsee samannimisessä tähdistössä ja on eräs kirkkaimmista taivaalla näkyvistä galakseista. Sen voi erottaa jopa hyvillä kiikareilla. Galaksin löysi englantilainen Caroline Herschel vuonna 1783. NGC 253 on noin 13 valovuoden päässä sijaitseva spiraaligalaksi. Se on Kuvanveistäjän ryhmäksi kutsutun pienen galaksimuodostelman kirkkain kohde. Kyseinen ryhmittymä on eräs oman galaksimme Paikallisen ryhmän lähinaapureista. Visuaalinen näyttävyys johtuu osin siitä, että kyseessä on tähtiryöppygalaksi, jossa syntyy runsaasti uusia tähtiä. NGC 253:ssa on myös paljon pölyä, joka peittää näkyvyyden moniin galaksin osiin (eso0902). Maasta katsottuna galaksi näkyy lähes sivusuunnassa. Ulommissa osissa erottuvat selvästi kierteishaarat ja keskellä kirkas ydin.

VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy), ESOn Atacaman autiomaassa Chilessä sijaitsevan Paranalin-observatorion uusin täydennys, on maailman suurin kartoituskaukoputki. ESOn käyttöön vuoden 2009 lopulla luovutettua kaukoputkea (eso0949) on jo käytetty kahden pienen taivaanalueen yksityiskohtaisessa tutkimuksessa ennen parhaillaan käynnissä olevia, paljon laajamittaisempia kartoituksia. Eräs näistä minikartoituksista oli NGC 253:n ja sen lähiympäristön yksityiskohtainen tarkastelu.

Koska VISTA toimii infrapuna-aallonpituuksilla, sen havaintoja ei häiritse pöly, joka on Kuvanveistäjän galaksin leimallisin piirre näkyvän valon alueen havainnoissa. Kuvassa näkyy myös suuri joukko jäähtyneitä tähtiä, jotka erottuvat näkyvän valon kaukoputkilla vain vaivoin. VISTAn näkymä paljastaa kiekon keskiosasta lukuisia kohteita, jotka olivat aiemmin jääneet piiloon paksujen pölypilvien taakse. Lisäksi avautuu esteetön näkymä galaksin ytimen läpäisevään sauvaan, joka ei näkyvän valon alueen kuvissa erotu lainkaan. Majesteettiset kierteishaarat puolestaan levittäytyvät nyt koko galaksin kiekon alueelle.

VISTAlla on samat erinomaiset havainto-olosuhteet kuin viereisellä vuorenhuipulla sijaitsevalla ESOn VLT-teleskoopilla (Very Large Telescope), joten se pystyy tuottamaan muihin maanpäällisiin teleskooppeihin verrattuna poikkeuksellisen teräviä kuvia.

Saatuaan tämän tehokkaan instrumentin käyttöönsä tähtitieteilijät halusivat riisua osan Kuvanveistäjän galaksia ympäröivistä mysteereistä. He tutkivat parhaillaan jäähtyneitä punaisia jättiläistähtiä, jota löytyy valtava määrä galaksia ympäröivästä halosta. Tutkijat tekevät mittauksia eräiden NGC 253:a kiertävien kääpiögalaksien koostumuksesta ja etsivät uusia, tähän saakka havaitsematta jääneitä kohteita. Näitä ovat esimerkiksi pallomaiset joukot sekä erittäin pienikokoiset kääpiögalaksit, jotka erottuvat vain VISTAn pitkän valotusajan infrapunakuvissa. VISTAn tuottaman ainutlaatuisen aineiston avulla tutkijat pystyvät lisäksi tekemään päätelmiä siitä, kuinka galaksi on alun perin muodostunut ja kehittynyt.

Lisätietoa

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoituskaukoputki. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, Survey Telescopes PIO
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1025.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1025fi
Nimi:NGC 253
Tyyppi:Local Universe : Galaxy : Activity : Starburst
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Kuvat

VISTA’s infrared view of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
VISTA’s infrared view of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Englanniksi
Infrared/visible light comparison of views of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Infrared/visible light comparison of views of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Englanniksi

Videot

Zooming in on the VISTA view of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Zooming in on the VISTA view of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Englanniksi
IR/visible crossfade of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
IR/visible crossfade of the Sculptor Galaxy (NGC 253)
Englanniksi