Lehdistötiedote
VISTA paljasti kosmisen kissan kätketyt salaisuudet
21. huhtikuuta 2010
Kissankäpäläsumu, NGC 6334, on valtaisa tähtien synnytyslaitos, jossa saavat alkunsa sadat massiiviset tähdet. ESOn julkaisemassa uudessa komeassa kuvassa erottuu joukko tällaisia Kissankäpäläsumun kätköissä piileskeleviä nuoria tähtiä. Ne onnistuttiin kuvaamaan hehkuvan kaasun ja pölypilvien läpi tunkeutuvan infrapunavalon avulla. Kyseinen kuva otettiin Paranalin-observatoriossa Chilessä sijaitsevalla VISTA-kartoituskaukoputkella (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy).
Linnunradan uumenissa, 5 500 valovuoden päässä Skorpionin tähdistön suunnassa, sijaitsee halkaisijaltaan noin 50 valovuotta leveä Kissankäpäläsumu. Kun sumua katsotaan näkyvän valon alueella, sen kaasu ja pöly hehkuvat kuumien nuorten tähtien vaikutuksesta. Tämä synnyttää arvoituksellisen punertavan hahmon, josta kohde on saanut lempinimensä. Sumusta on vastikään saatu tarkka näkyvän valon alueen kuva ESOn La Sillan observatoriossa sijaitsevalla WFI-kuvausjärjestelmällä (Wide Field Imager, laajakuvakulmainen kuvausjärjestelmä) (eso1003). NGC 6334 on eräs galaksimme aktiivisimpia massiivisten tähtien synnytyslaitoksia.
VISTA, ESOn Atacaman autiomaassa Chilessä sijaitsevan Paranalin-observatorion uusin täydennys, on maailman suurin kartoituskaukoputki (eso0949). Kaukoputki toimii infrapuna-aallonpituuksilla, joten se näkee tähtisumun kauniin, mutta havaintoja häiritsevän pölyn läpi. Pölyn keskeltä paljastuu kohteita, jotka jäävät piiloon näkyvän valon alueen kaukoputkilta. Näkyvä valo nimittäin sirottuu ja imeytyy tähtienväliseen pölyyn, kun taas infrapunavalolle pöly on lähes läpinäkyvää.
VISTAn pääpeilin halkaisija on 4.1 metriä, ja siihen liitetty infrapunakamera on suurempi kuin missään muussa kaukoputkessa. Se sijaitsee ESOn VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) vieressä, joten VISTAlla ja VLT:llä on samat erinomaiset havainto-olosuhteet. Saatuaan tämän tehokkaan instrumentin käyttöönsä tähtitieteilijät odottivat innolla mahdollisuutta päästä todistamaan Kissankäpäläsumun suurten nuorten tähtien syntymää. Osa näistä tähdistä on massaltaan lähes kymmenen kertaa Aurinkoa suurempia. Infrapuna-alueen näkymä kohteeseen poikkeaa huomattavasti näkyvän valon alueen näkymästä. Kun suuri osa näkymää tavallisesti samentavasta pölystä on poissa, tutkijat saavat paljon uutta tietoa tähtien synnystä ja kehityksestä niiden ensimmäisten miljoonien elinvuosien aikana. VISTAn erittäin laaja kuvakenttä mahdollistaa koko tähtien syntyalueen kuvantamisen yhdellä ennätystarkalla otoksella.
VISTAn kuva paljastaa lukemattomia Linnunradan tähtiä, jotka tavallisesti jäävät tummien pölykiehkuroiden peittoon. Pöly on paikoitellen niin paksua, että se peittää jopa lähi-infrapuna-alueen säteilyn, jolle VISTAn kamera on herkkä. Runsaspölyisillä alueilla, muun muassa keskellä, näkyy oransseja kohtia. Ne ovat merkki muutoin piiloon jäävistä aktiivisista nuorista tähdistä ja niistä purkautuvista suihkuista. Kauempaa erottuu hieman vanhempia tähtiä. VISTAn tuottama näkymä paljastaa tähtien elinkaaren epävakaat ensivaiheet ensimmäisestä fuusioreaktiosta muutaman miljoonan vuoden ikään saakka.
VISTA-kartoituskaukoputkella ollaan parhaillaan käynnistämässä useita vuosien mittaisia eteläisen taivaan kartoituksia. Kaukoputki on suuren peilinsä, laadukkaiden kuviensa, herkän kameransa ja erittäin suuren kuvakenttänsä ansiosta tehokkain Maassa sijaitseva kartoituskaukoputki. Kuten tästä upeasta kuvasta nähdään, VISTAn tuottamassa kuva-aineistossa riittää tähtitieteilijöille tekemistä. Vastaava aineistoa ei ole mahdollista saada tutkittavaksi millään muulla tavoin. Kissa on nyt nostettu pöydälle.
Lisätietoa
ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoituskaukoputki. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.
Linkit
- Lisätietoja VISTAsta: http://www.eso.org/public/teles-instr/surveytelescopes/vista/
Yhteystiedot
Richard Hook
Survey Telescopes PIO
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1017fi |
Nimi: | Cat's Paw Nebula, NGC 6334 |
Tyyppi: | Milky Way : Nebula : Type : Star Formation |
Facility: | Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy |
Instruments: | VIRCAM |