Lehdistötiedote

Planeettateoriat uusiksi

13. huhtikuuta 2010

Ison-Britannian valtakunnallisessa tähtitieteen kokouksessa on tänään julkistettu yhdeksän uutta ylikulkevaa eksoplaneettaa. Kun uusia tuloksia verrattiin aiempiin havaintoihin, tutkijat havaitsivat ällistyksekseen, että kuusi planeettaa kaikkiaan 27 ylikulkevan eksoplaneetan otoksesta kiersi emotähteään sen pyörimissuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan eli juuri päinvastaiseen suuntaan kuin planeetat omassa aurinkokunnassamme. Uudet löydöt kyseenalaistavat perinpohjaisesti tähänastiset planeettojen synnystä esitetyt teoriat. Ne antavat myös ymmärtää, että kuumiksi jupitereiksi kutsuttuja eksoplaneettoja sisältävistä järjestelmistä ei todennäköisesti löydy maankaltaisia planeettoja.

”Tulos on eksoplaneettatutkimukselle todellinen pommi”, sanoo Geneven observatoriossa työskentelevä tutkijaopiskelija Amaury Triaud, joka yhdessä Andrew Cameronin ja Didier Quelozin kanssa vetää merkittävää osaa havaintohankkeesta.

Planeettojen arvellaan syntyvän nuorta tähteä ympäröivästä kaasu- ja pölykiekosta. Tämä esiplanetaarinen kiekko pyörii tähden kanssa samaan suuntaan. Tähän saakka on oletettu, että kiekosta muodostuvat planeetat kiertäisivät kaikki likipitäen samalla tasolla ja että ne liikkuisivat kiertoradoillaan samaan suuntaan tähden pyörimisliikkeen kanssa. Tämä päteekin aurinkokunnan planeettoihin.

Tutkijaryhmä onnistui paikantamaan yhdeksän uutta eksoplaneettaa [1] WASP-laajakulmakamerajärjestelmän (Wide Angle Search for Planets) [2] avulla. Löydöt vahvistettiin sitten ESOn La Sillassa Chilessä sijaitsevaan 3,6-metriseen teleskooppiin liitetyn HARPS-spektrografin, niin ikään La Sillassa sijaitsevan sveitsiläisen Euler-kaukoputken sekä muista teleskoopeista saadun aineiston avulla. Samalla karakterisoitiin tässä ja aiemmissa kartoituksissa löytyneet ylikulkevat eksoplaneetat [3].

Kun tutkijat yhdistivät uuden aineiston aiempiin havaintoihin, he havaitsivat yllätyksekseen, että yli puolella kaikista tutkituista kuumista jupitereista [4] on kiertoradat, jotka eivät ole samassa suunnassa emotähden pyörimisakselin kanssa. He havaitsivat myös, että eksoplaneetoista kuudella (joista kaksi oli uusia löytöjä) on taannehtiva kiertorata eli ne pyörivät emotähteensä nähden ”väärään” suuntaan.

”Uudet tulokset kyseenalaistavat sen vallitsevan käsityksen, että planeettojen pitäisi aina kiertää samaan suuntaan emotähtensä kanssa”, sanoo St. Andrewsin yliopiston tutkija Andrew Cameron, joka esitteli tulokset Glasgow’ssa tällä viikolla järjestettävässä Ison-Britannian valtakunnallisessa tähtitieteen kokouksessa.

Ensimmäiset kuumat jupiterit löydettiin jo 15 vuotta sitten, mutta niiden alkuperä on pysynyt arvoituksena tähän päivään saakka. Planeetat ovat massaltaan samankokoisia tai suurempia kuin Jupiter, mutta niiden rata kiertää hyvin lähellä emotähteä. Näiden jättiläisplaneettojen ydinten arvellaan koostuvan kivestä ja jäähiukkasista, joita tavataan vain planeettakuntien kylmissä reunaosissa. Kuumien jupitereiden on näin ollen täytynyt muodostua kaukana emotähdestä ja siirtyä sitten sisemmille kiertoradoille paljon emotähteä lähemmäs. Monet tähtitieteilijät uskoivat, että siirtymisilmiö johtuu gravitaatiovuorovaikutuksesta planeetat synnyttäneen pölykiekon kanssa. Se tapahtuu joidenkin miljoonien vuosien kuluessa, ja planeetan kiertorata asettuu sen tuloksena samansuuntaiseksi emotähden pyörimisakselin kanssa. Teoria mahdollistaa myös maankaltaisten kiviplaneettojen muodostumisen myöhempänä ajankohtana. Uudet havainnot eivät kuitenkaan ole tämän mallin kanssa yhteensopivia.

Uusien, taannehtivilla radoilla kiertävien eksoplaneettojen selitykseksi tarvitaan toisenlainen teoria. Vaihtoehtoisen mallin mukaan kuumien jupiterien ja emotähden läheisyys ei johdukaan vuorovaikutuksesta pölykiekon kanssa, vaan paljon hitaammasta evoluutioprosessista. Gravitaatiovoimat käyvät siinä köydenvetoa kaukaisempien kumppaniplaneettojen tai -tähtien kanssa satojen miljoonien vuosien kuluessa. Nämä häiriöt sysäävät jättimäisen eksoplaneetan kaltevalle ja soikealle kiertoradalle. Planeettaan vaikuttaa tällöin vuovesivoimien synnyttämä kitka, jonka seurauksena se menettää energiaa aina tullessaan emotähden lähelle. Se asettuu lopulta lähes pyöreälle, mutta sattumanvaraisesti kallistuneelle kiertoradalle lähelle emotähteään. ”Prosessin dramaattisena sivuvaikutuksena on, että se pyyhkii mahdolliset pienemmät, maankaltaiset planeetat pois näistä planeettakunnista ”, kertoo Geneven observatorion tutkija Didier Queloz.

Kahdella uusista taannehtivilla radoilla kiertävistä planeetoista on jo havaittu olevan kaukaisempi ja massiivisempi seuralainen, joka voi olla mullistuksen mahdollinen syy. Uudet tulokset ovatkin alkusysäys intensiiviselle uusien taivaankappaleiden etsinnälle muista planeettakunnista.

Tutkimustulokset esiteltiin Glasgow’ssa Skotlannissa tällä viikolla pidettävässä Ison-Britannian valtakunnallisessa tähtitieteen kokouksessa, joka tunnetaan kansainvälisesti nimellä UK National Astronomy Meeting (NAM). Tapahtuman yhteydessä julkistetaan yhdeksän kansainvälisiin tieteellisiin aikakauskirjoihin lähetettyä artikkelia, joista neljässä on käytetty ESOn havaintolaitteistoilla saatua aineistoa. WASP-konsortiolle myönnettiin samassa yhteydessä Royal Astronomical Societyn vuoden 2010 Group Achievement Award -tunnustuspalkinto.

Lisähuomiot

[1] Eksoplaneettoja tunnetaan tällä hetkellä kaikkiaan 454.

[2] Kyseiset yhdeksän äskettäin löydettyä eksoplaneettaa paikallistettiin WASP-laajakulmakamerajärjestelmän (Wide Angle Search for Planets) avulla. WASP-järjestelmä käsittää kaksi robottiobservatoriota, joissa kummassakin on kahdeksan laajakulmakameraa. Kaikki nämä kamerat etsivät taivaalta yhtäjaksoisesti planeettojen ylikulkuja. Ylikulku on ilmiö, joka tapahtuu, kun planeetta kulkee emotähtensä editse ja himmentää osan sen valosta. Näitä harvinaisia ilmiöitä pystytään etsimään kahdeksan laajakulmakameran avulla miljoonien tähtien joukosta yhdellä kertaa. WASP-kameroita operoi konsortio, jossa ovat mukana Queen’s University Belfast, Keelen, Leicesterin ja St. Andrewsin yliopistot, Open University, La Palmassa sijaitseva Isaac Newton -teleskooppiryhmä sekä Instituto Astrofisica Canarias.

[3] Uuden eksoplaneettalöydön vahvistamiseen ja karakterisointiin tarvittiin säteisnopeusmittauksia, joilla selvitettiin emotähden huojunta sen ja kyseisen ylikulkevan planeetan yhteiseen massakeskukseen nähden. Tähän käytettiin herkillä spektrometreillä varustettujen teleskooppien maailmanlaajuista verkostoa. Etsinnälle tarkensivat suunnan pohjoisella pallonpuoliskolla Kanarian saarilla sijaitseva Nordic Optical Telescope sekä Ranskan Haute-Provencessa sijaitsevaan 1,93-metriseen kaukoputkeen liitetty SOPHIE-instrumentti. Eteläisellä pallonpuoliskolla puolestaan käytettiin ESOn 3,6-metriseen teleskooppiin liitettyä HARPS-eksoplaneettapaikallistajaa sekä sveitsiläiseen Euler-kaukoputkeen liitettyä CORALIE-spektrometriä vahvistamaan uusien planeettojen löytyminen ja mittaamaan kunkin planeetan kiertoradan kallistuskulma emotähden keskikohtaan nähden. Las Cumbresin observatoriossa Havaijilla ja Australiassa sijaitsevien robotisoitujen Faulkes-teleskooppien avulla tehtiin kirkkausmittaukset, joilla selvitettiin planeettojen koot. WASPin eksoplaneettakandidaatteja jatkohavainnoitiin sveitsiläisellä Euler-kaukoputkella La Sillassa Chilessä (yhteistyössä Genevan observatorion tutkijakollegojen kanssa), Nordic Optical Telescope ‑kaukoputkella La Palmassa sekä Observatoire de Haute-Provencen 1,93-metrisellä kaukoputkella Ranskassa (yhteistyössä Institut d'Astrophysique de Parisin ja Laboratoire d'Astrophysique de Marseille’n tutkijakollegojen kanssa).

WASPin löytämien planeettojen kiertoratojen kaltevuuskulmat mitattiin ESOn 3,6-metriseen teleskooppiin liitetyn HARPS-instrumentin sekä sveitsiläiseen Euler-kaukoputkeen liitetyn CORALIE-instrumentin avulla. Kumpikin näistä sijaitsee La Sillassa eteläisellä pallonpuoliskolla. Pohjoisella pallonpuoliskolla olivat puolestaan käytettävissä Tautenburgin observatorio, McDonaldin observatorio sekä Nordic Optical Telescope.

[4] Kuumat jupiterit ovat muita tähtiä kuin Aurinkoa kiertäviä planeettoja, jotka ovat massaltaan samankokoisia tai suurempia kuin Jupiter, mutta kiertävät emotähteään paljon lähempää kuin yksikään aurinkokunnan planeetoista. Koska kuumat jupiterit ovat suurikokoisia ja sijaitsevat lähellä emotähteään, ne on helpointa havaita niiden emotähteensä kohdistaman gravitaatiovaikutuksen perusteella, minkä lisäksi ne kulkevat muuntyyppisiä planeettoja todennäköisemmin emotähtensä yli. Useimmat ensimmäisistä löydetyistä eksoplaneetoista ovatkin kuumia jupitereita.

Lisätietoa

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoituskaukoputki. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Linkit

Yhteystiedot

Didier Queloz
Geneva Observatory, University of Geneva
Geneva, Switzerland
Puh.: +41 22 379 2477
Sähköposti: didier.queloz@unige.ch

Andrew Collier Cameron
University of St Andrews
Scotland
Puh.: +44 1334 463147
Sähköposti: Andrew.Cameron@st-and.ac.uk

Henri Boffin
ESO La Silla-Paranal/E-ELT Press Officer
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6222
Matkapuhelin: +49 174 515 43 24
Sähköposti: hboffin@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1016.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1016fi
Nimi:WASP 8b
Tyyppi:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System
Facility:ESO 3.6-metre telescope, Swiss 1.2-metre Leonhard Euler Telescope
Instruments:HARPS
Science data:2010ApJ...709..159A
2010AJ....140.2007M
2010A&A...524A..25T
2010A&A...517L...1Q

Kuvat

Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit
Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit
Englanniksi
Gallery of exoplanets with retrograde orbits (artist's impression)
Gallery of exoplanets with retrograde orbits (artist's impression)
Englanniksi
Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit (without additional graphics)
Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit (without additional graphics)
Englanniksi

Videot

Artist’s impression of an exoplanet WASP 8b in a retrograde orbit
Artist’s impression of an exoplanet WASP 8b in a retrograde orbit
Englanniksi

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.