Lehdistötiedote

Kosmisen kissan jäljillä

20. tammikuuta 2010

ESO on julkaissut uuden, näyttävän kuvan Kissankäpäläsumuna tai NGC 6334 sumuna tunnetusta suuresta pilvestä. Tämä lähellä Linnunradan sydäntä sijaitseva kaasu- ja pölymuodostelma tunnetaan lukuisten massiivisten tähtien syntypaikkana. Normaalisti kohde jää lähes kokonaan edessä olevien pölypilvien peittoon.

Harvat tähtitaivaan kohteet on nimetty yhtä osuvasti kuin Kissankäpäläsumu. Se on hehkuva kaasupilvi, joka muistuttaa universumin halki hiiviskelevän kissan jättimäistä tassunjälkeä. Brittiläinen tähtitieteilijä John Herschel kirjasi NGC 6334:n ensimmäisen kerran vuonna 1837 Etelä-Afrikassa oleskellessaan. Vaikka Herschelillä oli käytössään eräs tuon ajan tehokkaimmista kaukoputkista, hän ilmeisesti havaitsi vain sumupilven kirkkaimman osan, joka näkyy kuvassa alavasemmalla.

NGC 6334 sijaitsee noin 5 500 valovuoden päässä Skorpionin tähdistön suunnassa ja kattaa taivaanalueen, joka on hieman täysikuuta suurempi. Koko kaasupilvi on halkaisijaltaan noin 50 valovuotta. Kohde näkyy punertavana, koska siitä säteilevä sininen ja vihreä valo sirottuu ja imeytyy tehokkaammin tähtisumun ja Maan väliseen materiaaliin. Punainen valo on pääasiassa peräisin vetykaasusta, joka hehkuu nuorten tähtien kuumassa loisteessa.

NGC 6334 on eräs galaksimme aktiivisimmista massiivisten tähtien taimitarhoista, minkä vuoksi se on ollut tähtitieteilijöiden suuren mielenkiinnon kohteena. Tähtisumun uumenista löytyy vain joitakin miljoonia vuosia sitten syntyneitä siniä tähtiä, joista kukin on massaltaan lähes kymmenen kertaa Aurinkoa suurempi. Alueella on myös useita vastasyntyneitä tähtiä, jotka ovat hautautuneet syvälle pölyn keskelle, minkä vuoksi niitä on vaikea tutkia. Kissankäpäläsumussa on kaiken kaikkiaan useita kymmeniä tuhansia tähtiä.

Erityisen silmiinpistävä on kuvassa alhaalla oikealla näkyvä punainen kuplamuodostelma. Kyseessä on luultavimmin joko tähti, josta purkautuu suurella nopeudella suuri määrä materiaa tähden lähetessä elinkaarensa loppua, tai jäänne aiemmin räjähtäneestä tähdestä.

Tämä uusi lähikuva Kissankäpäläsumusta on koottu kuvista, jotka on otettu La Sillan observatoriossa Chilessä sijaitsevaan 2,2-metriseen MPG/ESO-kaukoputkeen yhdistetyllä WFI-kuvausjärjestelmällä (Wide Field Imager, laajakuvakulmainen kuvausjärjestelmä). Kuvat otettiin sinisen, vihreän ja punaisen suotimen läpi sekä käyttämällä lisäksi erikoissuodinta, joka päästää läpi hehkuvan vedyn säteilemän valon.

Lisätietoa

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoituskaukoputki. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Yhteystiedot

Henri Boffin
ESO La Silla-Paranal/E-ELT Press Officer
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6222
Sähköposti: hboffin@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1003.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1003fi
Nimi:NGC 6334
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

The Cat's Paw Nebula*
The Cat's Paw Nebula*
Englanniksi
Around the Cat's Paw Nebula
Around the Cat's Paw Nebula
Englanniksi

Videot

Zooming into the Cat's Paw Nebula
Zooming into the Cat's Paw Nebula
Englanniksi
Panning across the Cat’s Paw Nebula
Panning across the Cat’s Paw Nebula
Englanniksi