Tiedote
ESO:sta tulee Euroopan suurimman maanpäälisen tähtitieteen verkoston kumppani
31. maaliskuuta 2021
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) on liittynyt kumppaniksi viime viikolla käynnistettyyn uuteen hankkeeseen, joka muodostaa Euroopan suurimman maanpäälisen tähtitieteen verkoston nimeltään Opticon-radionet Pilot (ORP). Verkosto edistää 37:n Euroopan, Australian ja Etelä-Afrikan instituution yhteistyötä ESO mukaan lukien.
ORP:ssä ESO edistää tiedonsiirtoa järjestämällä Euroopan tähtitieteen yhteisölle laajan valikoiman koulutusohjelmia, joihin kuuluuvat havaintokoulut eri Euroopan observatorioissa sekä arkistointi-, instrumentointi- ja hakemuskirjoitustyöpajoja. Pitkällä aikavälillä ESO auttaa ORP:tä kehittämään strategioita, joilla edistetään yhtäläisiä mahdollisuuksia edistäviä toimintatapoja tähtitieteen yhteisössä.
ORP yhdistää Euroopan unionin myöntämällä Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovointiohjelman 15 miljoonan euron rahoituksella kaksi nykyistä tähtitieteen verkostoa (Opticon ja RadioNet). Se kerää yhteen useita eri teleskooppeja ja niiden verkostoja eri puolilta maailmaa, sekä se mahdollistaa eurooppalaisille tähtitieteilijöille pääsyn laajaan instrumenttivalikoimaan. Verkosto järjestää myös koulutusta uransa alkuvaiheessa oleville tähtitieteilijöille. ESO:n osuus rahoituksesta kohdistuu Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) ja Very Large Telescope Interferometer (VLTI) observatorioiden tuki-infrastruktuureihin, joiden avulla tähtitieteilijät voivat hyödyntää käyttäjille kohdistettuja tukipalveluja ALMA:n aluekeskusverkostossa (ALMA Regional Centre Network). Rahoituksen avulla kehitetään myös uusia tutkimus- ja analyysityökaluja ESO:n interferometreille. Rahoituksen avulla toteutetaan myös koulutusohjelma, joka kohdennetaan tähtitieteen uran alkuvaiheessa oleville henkilöille.
”ORP:n kautta kaksi tähtitieteen yhteisöä, jotka tekevät havaintoja eri aallonpituuksilla, kootaan yhteen valtavaksi yhteistyöverkostoksi. Tämä mahdollistaa uusien ideoiden ja yhteistyöhankkeiden syntymisen, jotka lopulta johtavat ESO:n eri yksiköiden tehokkaampaan ja tuottavampaan käyttöön. Hankkeella on merkittäviä synergioita Euroopan optisten ja radioalueen observatorioiden infrastruktuurien kanssa”, ESO-tähtitieteilijä ja ALMA European Operations vastaava Leonardo Testi sanoi. Hän on ESO:n ORP-hankkeen pääyhteyshenkilö.
ORP-hanketta koordinoi Ranskan kansallinen tieteellisen tutkimuksen keskus CNRS (French National Centre for Scientific Research, CNRS), joka hallinnoi verkostoa yhdessä brittiläisen Cambridgen yliopiston ja saksalaisen Max-Planck Institute for Radio Astronomy -instituutin kanssa.
Lisätietoja
Tämä hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovointiohjelmasta avustussopimuksen nro 101004719 nojalla.
ALMA on ESO:n (sen jäsenmaita edustavan), NSF:n (Yhdysvallat) ja NINS:n (Japani) kumppanuushanke yhdessä NRC:n (Kanada), MESTin ja ASIAn (Taiwan) sekä KASIn (Korean tasavalta) kanssa yhteistyössä Chilen tasavallan kanssa. Yhteistä ALMA-observatoriota hallinnoivat ESO, AUI/NRAO ja NAOJ.
Yhteystiedot
Leonardo Testi
European Southern Observatory
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6541
S-posti: ltesti@eso.org
Andrew Williams
ESO External Relations Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 320 062 78
S-posti: awilliam@eso.org
Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann21005 |