Tiedote
ESCAPE avoimeen tieteeseen
Euroopan tähtitiede- ja hiukkasfysiikkainfrastruktuurit saivat rahoituksen 16 miljoonan euron avoimen datan projektiin
20. marraskuuta 2018
European Science Cluster of Astronomy & Particle physics ESFRI research infrastructures (ESCAPE) -projekti on saanut 16 miljoonan euron rahoituksen Euroopan unionin Horizon 2020 -tutkimus ja -innovaatio-ohjelmasta [1]. Se saa alkunsa vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen aikana. Tuomalla yhteen yleiseurooppalaiset tähtitieteen ja hiukkasfysiikan avaintutkimuslaitokset ESFRI:n (European Strategy Forum on Research Infrastructures) myötä ESCAPE-projekti vastaa eurooppalaisten tutkijoiden kohtaamiin avoimen tieteen ja aineiston saatavuuden haasteisiin.
ESCAPE-projekti yhdistää osallistuvien tutkimuslaitosten panokset aineiston ja ohjelmistojen tekemiseksi avoimeksi, saatavillaolevaksi ja yhteensopivaksi monen sanansaattajan tähtitieteessä ja hiukkaskiihdyttimin tehtävässä hiukkasfysiikassa.
Ranskalaisen CNRS:n (Centre national de la recherche scientifique) johtama, yli 42 kuukauden kestävä ESCAPE ajaa yhteistyötä 31 eurooppalalsen tiede- ja teollisuuskumppanin välillä vastatakseen aineistojohtoisen tieteellisen tutkimuksen avoimen tieteen ja aineistoinnovaation kriittisiin kysymyksiin. "Nimi ESCAPE valittiin, koska klusterimme pyrkii antamaan aineiston ja tutkimuksen lentää ulos häkistään," selitti tri Giovanni Lamanna, CNRS-laboratorio LAPP:in (Laboratoire d'Annecy de Physique des Particules) pääjohtaja ja ESCAPE-projektin päätutkija.
Tämä kunnianhimoinen projekti parantaa monen sanansaattajan tähtitieteen ja hiukkaskiihdyttimin tehtävän hiukkasfysiikan välistä yhteistyötä kehittämällä yleiseurooppalaisen infratruktuurin ja metodologian suurten tietoaineistojen varastoimiseen, analysoimiseen ja jakeluun. ESCAPE keskittyy lisäksi kouluttamaan Euroopan tieteellisen yhteisön jäseniä tehokkaaseen aineiston isännöintiin ja käyttöönottamaan European Open Science Cloud:n periaatteet tarjoamalla tutkijoille yhtenäistetyn avoimen tieteen alustan aineistojen analysoimiseksi.
Lisähuomiot
[1] ESCAPE sai rahoituksen Euroopan unionin Horizon 2020 -tutkimus ja -innovaatio-ohjelmasta rahoitussopimuksen numerolla 824064.
Lisätietoja
ESCAPE:n asiantuntijoiden ja ammattitaitoisten tutkimuslaitosten konsortio on laaja ja asiantunteva. Se käsittää sellaisia ESFRI:n projekteja ja maamerkkejä kuten Cherenkov Telescope Array (CTA), Extremely Large Telescope (ELT), European Solar Telescope (EST), Facility for Antiproton and Ion Research in Europe (FAIR), High Luminosity-Large Hadron Collider (HL-LHC), cubic-kilometre-sized Neutrino Telescope (KM3NeT) ja Square Kilometre Array (SKA). Kaksi yleiseurooppalaista kansainvälistä järjestöä, Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus (CERN) ja Euroopan eteläinen observatorio (ESO), ovat myös ESCAPE-klusterin jäseniä. European Virtual Observatory (EURO-VO) on myös aktiivisesti mukana tässä hankkeessa. ESCAPE tuo mukaan myös muita maailmanluokan tähtitieteellisiä observatorioita, kuten ESO:n hallinnoimat (esim. APEX, ALMA, Paranalin ja La Sillan observatoriot) sekä tutkimusinfrastruktuureja, kuten European Gravitational-Wave Observatory (EGO-Virgo) ja Joint Institute for VLBI ERIC (JIVE). ESCAPE-kumppanien täydellinen lista löytyy ESCAPE:n lehdistötiedotteesta.
Linkit
- ESCAPE Press Communication (PDF 681 KB)
- ESCAPE Summary
- European Strategy Forum on Research Infrastructures — ESFRI
- European Open Science Cloud — EOSC
- Horizon 2020 -tutkimus ja -innovaatio-ohjelma
Yhteystiedot
Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi
Andrew Williams
ESO Institutional Relations Officer
Office of the Director General
Puh.: +49 89 320 062 78
Sähköposti: awilliam@eso.org
Martino Romaniello
Head, ESO Back-end Operations Department
Puh.: +49 89 3200 6565
Sähköposti: mromanie@eso.org
Calum Turner
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann18084 |