Tiedote
Sopimus myönnetty ELT:n pääpeilin palojen pinnoituslaitteiston valmistamisesta
18. kesäkuuta 2018
ESO:n ELT-teleskoopin pääpeilin paljon pinnoituslaitteiston suunnittelun, valmistuksen ja asentamisen sopimus on myönnetty belgialaiselle yritykselle AGC Glass Europe. Yritys on vastuussa laitteiston valmistamisesta ESO:n Paranalin observatoriolle Pohjois-Chilessä. Laitteistoa käytetään päällystämään teleskoopin pääpeilin yksittäisiä paloja suojaavalla kerroksella hyvin heijastavaa hopeaa.
Sopimuksen allekirjoittivat varapääjohtaja Patrick Van Bortel (Industrial Glass and New Businesses, AGC Glass Europe) ja ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons ESO:n päämajassa, Saksan Garchingissa 18.6.2018 pidetyissä juhlallisuuksissa. Sopimuksen kolmas allekirjoittaja, aluejohtaja Philippe Bastien (Building and Industrial Glass, AGC Glass Europe) ei kyennyt osallistumaan allekirjoitustapahtumaan ja oli allekirjoittanut sopimuksen etukäteen.
Belgian kuningaskunnan kunniakonsuli Baijerissa, Christian Klima, ja Belgian kuningaskunnan Baijerin kunniakonsulaatin kauppa-attashea, Quentin Derzelle olivat myös läsnä, kuten myös Belgian edustaja ESO:n talouskomiteassa, Alain Heynen Belsposta.
Tällä hetkellä Cerro Armazonesilla, korkealla Atacaman autiomaassa rakenteilla olevan ESO:n ELT-teleskoopin pääpeilin halkaisijaksi tulee 39 metriä ja se koostuu 798 yksittäisestä peilipalasta.
Suunniteltu pinnoituslaitteisto käyttää magnetronisputteroinniksi kutsuttua prosessia kunkin yksittäisen peilin päällystämiseksi ohuella kerroksella hopeaa sekä suojaavalla pinnoitteella. Vastaavanlaista prosessia käytetään tällä hetkellä VLT-teleskoopin 8.2-metristen peilien pinnoittamiseksi alumiinilla. Käyttämällä heijastavampaa hopeapinnoitetta ELT pystyy keräämään enemmän valoa, minkä ansiosta ESO:n tähtitieteilijät voivat havaita yötaivasta ällistyttävällä tarkkuudella.
Peilipalojen valamisen ja kiillottamisen sopimukset on jo allekirjoitettu. SCHOTT valmistaa 798 kuusikulmaista palaa vähäisen laajenemisen keraamisesta Zerodur®-materiaalista ennen kuin ne siirretään Safran Reosc'iin, joka suunnittelee tukirajapinnat, kiillottaa palat, yhdistää ne tukirakennelmaan ja suorittaa sitten optiset testit ennen toimittamista [1].
Uusi sopimus varmistaa laitteiston, joka tarvitaan peilipalojen pinnoittamiseen sekä ennen ELT:n käyttöönottoa että käytön aikana. Jättiläispeilin ollessa avoimena yötaivaalle joka yö peilipaloille kertyy tomua ja niiden heijastavuus vähenee ajan myötä. Ne pitää pinnoittaa uudelleen säännöllisesti, usean peilipalan tahdilla päivässä.
AGC Glass Europella on pitkä historia lasiteknologian kehitystyössä ja se käyttää kokemuksiaan kohdatakseen haasteen ELT-peilin pitämisestä parhaassa optisessa suorityskyvyssään, minkä ansiosta ESO voi käydä käsiksi joihinkin aikamme suurimmista tieteellisistä haasteista.
Lisähuomiot
[1] Kunkin peilipalan pinnan epätarkkuus on alle 10 nanometriä. Tämä on poikkeuksellinen tarkkuus, noin yksi kymmenestuhannesosa ihmisen hiuksen paksuudesta. Jos peili olisi Ranskan kokoinen, suurimmat kohoumat ja painaumat olisivat leppäkertun kokoisia.
Linkit
Yhteystiedot
Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi
Pierre Sansgasset
Coating System Engineer
ESO Paranal Observatory
II Región, Chile
Puh.: +56 55 2435 5264
Sähköposti: psansgas@eso.org
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann18045 |