Tiedote
Tähtitieteilijät rakentavat maailman edistyksellisimmän teleskoopin LEGO®-palikoista
29. kesäkuuta 2017
Chilen ESO Paranal observatorion rakentamiseen tarvittiin tieteen ja teknologian terävimpiä aivoja, kun yksi maailman suurimmista ja hienostuneimmista maailman teleskoopeista rakennettiin. Hollantilainen tähtitieteilijä Frans Snik ja hänen omistautuneet apurinsa ovat luoneet ainutlaatuisen LEGO®-mallin koko Paranalin tasanteesta. Siinä on täydelliset kopiot neljästä 8.2-metrin VLT Unit Telescope kaukoputkesta eli UT:sta, sekä neljästä 1.8-metrin apukaukoputkesta ja muista hämmästyttävistä yksityiskohdista [1].
Tämä hämmästyttävä ja ainutlaatuinen malli on nyt luovutettu ESO:lle ja se on esillä ESO:n päämajassa Saksassa Garchingissa. Kun ESO Supernova Planetaario & vierailukeskus aukeaa ESO:n päämajassa syksyllä vuonna 2018, niin malli tulee sinne näytteille.
Paranalin tasanteen malli on noin skaalassa 1:150 ja se käsittää VLT-teleskoopit ja niiden kupolirakenteet, sekä kaikki todellisuudessa käytössä olevat instrumentit. Siinä on myös mukana tarkat mallit VST:stä, VISTA:sta ja valvontarakennuksesta. Jokainen VLT tasanteen 8.2-metrin UT-kaukoputkista koostuu tarkalleen 3104:stä osasta ja koko Paranal tasanne vaatii yli 25000 yksittäistä osaa, sekä valtavan määrän aikaa ja kärsivällisyyttä. Teleskoopit pyörivät, sekä kupoli ja sen osat aukeavat. Neljää apukaukoputkea voidaan liikuttaa niiden kiskoja pitkin aivan kuten oikeassa tasanteessa, sekä VLTI:n tunnelit käsittävät pienoismallin interferometristä, mikä tuottaa todelliset interferenssikuviot.
Teleskoopin mallin rakentaminen on erinomainen tapa modernin monimutkaisen kaukoputken toiminnan ymmärtämiseksi ja jokainen kenellä on tarpeeksi kunnianhimoa (sekä noin 5000 euroa käytettävissä) voi rakentaa oman versionsa näistä valtavista teleskoopeista. Frans Snik on innoissaan saadessaan antaa tarvittavat ohjeet.
Jos tämä ei ole vielä tarpeeksi, niin ESO:n parhaillaan Paranalin lähelle rakenteilla olevan Extremely Large Telescope kaukoputken voi myös rakentaa samassa skaalassa kuin Paranalin mallin myös LEGO®-palikoista.
Lisähuomioita
[1] LEGO® Paranal aloitti toimintansa pienessä muodossa vuonna 2014, kun Snik suunnitteli ja rakensi ensimmäisen LEGO®-mallin ESO:n Extremely Large Telescope eli ELT-kaukoputkesta. Myöhemmin valmistui 8.2-metrin VLT Unit Telescopes eli UT LEGO® malli.
Linkit
- LEGO® VLT rakennusohjeet (PDF)
- LEGO® ELT rakennusohjeet (PDF)
- Lista tarvittavista LEGO®-palikoista VLT malliin: käytä BrickStock freeware ohjelmaa avataksesi tämän tiedoston (.bsx pakattuna 7KB)
- Lista tarvittavista LEGO®-palikoista ELT malliin löytyy täältä.
Yhteystiedot
Frans Snik
Leiden Observatory, Leiden University
Leiden, the Netherlands
Puh.: +31 71 527 8431
S-posti: snik@strw.leidenuniv.nl
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann17038 |