Tiedote
Uusi LEGO®-malli ESO:n VLT-kaukoputkelle
Äänestä ESO:n E-ELT- ja VLT-malleja mahdollisiksi LEGO®-rakennussarjoiksi!
14. maaliskuuta 2016
2014 hollantilainen tähtitieteilijä Frans Snik suunnitteli mallin ESO:n "European Extremely Large Telescope", eli E-ELT-kaukoputkelle käyttämällä LEGO®-osia. Tämän suunnitelman menestyksen saattelemana (vapaaehtoiset innokkaat seuraajat ovat suunnitelleet yli 10 mallia), Snik on nyt omistanut hankkeelle omaa vapaa-aikaansa ja suunnitellut LEGO®-mallin yhdelle ESO:n "Very Large Telescope (VLT)"-teleskoopille.
Nyt jo melkein 20 vuoden ajan VLT on hämmästyttänyt tähtitieteilijöitä sen ainutlaatuisilla kyvyillään. VLT on yksi maailman suurimmista kaukoputkien sijoituspaikoista ja VLT koostuu neljästä erillisestä teleskoopista, mitkä voivat toimia myös yhdessä tehden laitteistosta erittäin tehokkaan. ESO rakentaa parhaillaan sen isoveljeä, eli ELT:tä, mikä kurkottaa yhä kauemmas avaruuteen. Vaikka et pystyisikään rakentamaan oikean kokoisia kaukoputkia, niin näiden vakuuttavien ja käytännöllisten mallien avulla pystyt ymmärtämään miten modernit tähtitieteen laitteistot toimivat.
Snik käytti ldraw ja bricksmith suunnittelutyökaluja uuden VLT-mallin rakentamisessa, kuten myös aikaisemmassa E-ELT-mallissa. VLT tarvitsee täsmälleen 3104 osaa, mitkä kaikki voi tilata (vaatii huomattavaa tarkkuutta) eri LEGO®-toimittajilta bricklink:in kautta. Mallin mittakaava on noin 1:150, eli sama kuin E-ELT:n mallissa ja osien kokonaisumma on noin 500–550 euroa riippuen siitä mitä instrumentteja mukaan kuuluu. Malli käsittää teleskoopin ja kupolirakenteen, sekä kaikki todellisessa VLT:ssä käytettävät instrumentit. Malli pyörii ja kaikki kupolin osat ja luukut ovat avattavia.
Sen lisäksi, että voit käyttää Snikin suunnitelmia näiden ainutlaatuisten kaukoputkien omien versioiden rakentamiseen, voit myös äänestää näitä mahdollisiksi LEGO®:n valmistamiksi rakennussarjoiksi vierailemalla "LEGO® Ideas"-verkkosivulla. Innokkaat tähtitieteestä kiinnostuneet LEGO®-rakentajat haluavat varmasti antaa äänensä näiden mallien puolesta. Kun suunnitelman puolesta on annettu 10000 ääntä, LEGO® harkitsee sen ottamista tuotantoon yhdeksi rakennussarjaksi.
Tästä lähtien jokainen voi halutessaan rakentaa oman version jommasta kummasta (tai molemmista!) mallista lataamalla yksityiskohtaiset ohjeet (VLT:lle ja E-ELT:lle) ja listat tarvittavista palikoista. Jopa kokeneet rakentajat tarvitsevat huomattavan määrän aikaa näiden maailman isoimpien kaukoputkien mallien rakentamiseksi. Osien tilaaminen ja mallin rakentaminen vie ainakin muutaman päivän. Lopputulos kuitenkin varmasti palkitsee siihen käytetyn ajan.
Ensimmäinen Snikin rakentama VLT-malli lahjoitettiin ESO:n pääjohtajalle Tim de Zeeuw:ille sijoitettavaksi hänen toimistoonsa aikaisemman E-ELT-mallin vierelle. Molemmat LEGO®mallit VLT:stä ja E-ELT:stä tulevat esille tulevaan "ESO Supernova"-planetaario ja vierailijakeskukseen ESO:n päämajaan Garchingiin Saksaan vuonna 2017.
Linkit
- LEGO® VLT-mallin rakennusohjeet (PDF)
- LEGO®-palikoiden luettelo VLT-malliin: käytä ilmaista BrickStock-ohjelmaa tämä tiedosto (.bsx pakattuna 7KB)
- LEGO® E-ELT-mallin rakennusohjeet (PDF)
- LEGO®-palikoiden luettelo E-ELT malliin (PDF)
Yhteystiedot
Dr Frans Snik
Leiden Observatory, Leiden University
Leiden, the Netherlands
Puh.: +31 71 527 8431
S-posti: snik@strw.leidenuniv.nl
Lars Lindberg Christensen
Head of ESO ePOD
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
S-posti: lars@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann16013 |