Pressemeddelelse

Alvorlig skade fra planlagt industrikompleks nær Paranal bekræftes i ny ESO-analyse

17. marts 2025

En dybtgående teknisk analyse udført af European Southern Observatory (ESO) har vurderet resultaterne af INNA megaprojektets skader på anlæggene på Paranalobservatoriet i Chile – og resultaterne er alarmerende. Analysen viser, at INNA ville forøge lysforureningen over Very Large Telescope (VLT) med mindst 35% og med mere end 50% over den sydlige del af Cherenkov Telescope Array Observatory (CTAO-South). INNA ville desuden forøge luftens turbulens i området, så der ville ske en yderligere forværring af mulighederne for astronomiske observationer, og vibrationer fra projektet kan hæmme funktionerne stærkt for nogle af de astronomiske faciliteter som for eksempel Extremely Large Telescope (ELT) ved Paranalobservatoriet.

 

I januar 2025 gik ESO  offentligt ud med en alarmerende meddelelse om de trusler, som rettes imod  Verdens mørkeste og klareste himmel, nemlig den ved ESOs Paranalobservatorium, fra det industrielle megaprojekt INNA. Projektet – som planlægges af AES Andes; en underafdeling af det amerikanske energiselskab AES Corporation – omfatter flere forskellige anlæg til energiproduktion og forarbejdning, spredt ud over et område på mere end 3.000 hektar, altså i omfang som en mindre by. Det planlagte anlægssted er blot nogle få kilometer fra fra teleskoperne på Paranal.

Den foreløbige analyse fra den gang afslørede at INNA-projektet på grund af dets omfang og nærhed til Paranal, var en betragtelig trussel imod de astronomiske observationer. Nu har en detaljeret teknisk analyse bekræftet, at INNAs indvirkning ville være ødelæggende og uoprettelig.

Lysforurening, som ødelægger alt

Ifølge den nye detaljerede analyse ville industrikomplekset forøge lysforureningen over  VLT, som befinder sig omkring 11 km fra  det planlagte sted for INNA, med mindst 35% over hvad der for tiden er tilstanden på stedet. Ved et andet af Paranalområdets anlæg, ESOs ELT, ville lysforureningen øges med mindst 5%. Denne forøgning vil være forstyrrende i en grad, som ikke er foreneligt med et astronomisk observatorium i verdensklasse. Resultatet for himlen over  CTAO-South, blot 5 km fra INNA vil være det værste, med en forøgelse på mindst 55%.[1] 

"Hvis himlen bliver lysere vil vi hæmme vore muligheder alvorligt for direkte at kunne finde jordlignende exoplaneter, observere svagtlysende galakser, eller endda  holde øje med asteroider, som ville kunne forvolde skader på vores planet," siger Itziar de Gregorio-Monsalvo, ESOs repræsentant i Chile. "Vi er i gang med at bygge de største og kraftigste teleskoper på det bedste sted for astronomi i Verden, så astronomerne fra hele Verden skal kunne se, hvad ingen før har set. Lysforureningen fra projekter som INNA er ikke blot en hindring for forskningen, men det vil berøve os menneskehedens fælles kig ud i Universet."

For at kunne udføre denne tekniske analyse har et eksperthold ledet af ESOs driftsdirektør Andreas Kaufer samarbejdet med  Martin Aubé, som er en af Verdens førende eksperter på himlens lys ved astronomiske observatorier, og de har gennemført simuleringer med brug af de mest avancerede modeller for lysforurening. På inputsiden har de brugt de offentligt tilgængelige oplysninger som AES Andes har leveret til brug for miljøvurderinger, og hvoraf det fremgår, at anlægget vil blive oplyst fra mere end 1.000 lyskilder.

"De tal for lysforureningen, som vi når frem til, antager, at projektet kommer til at bruge de mest moderne lyskilder, hvor der er taget hensyn til at minimere lysforureningen. Vi er blot bekymrede for, at opgørelserne over lyskilder, som AES planlægger ikke er fuldstændige, og heller ikke er tilpasset formålet. I så fald vil vore allerede alarmerende resultater blot være en undervurdering af den mulige indvirkning fra INNA-projektet på himlen over Paranal," forklarer Kaufer.

Han tilføjer, at beregningerne forudsætter en tilstand, hvor himlen er helt klar. "Vi vil kunne få endnu værre lysforurening, hvis vi regnede på en skyet himmel," siger han. "Selvom Paranal er skyfri igennem det meste af året, vil man stadig kunne foretage mange slags astronomiske observationer, selvom der er tynde cirrusskyer – men i så fald vil effekten af lysforureningen blive endnu større, fordi kunstig belysning i nærheden bliver kastet kraftigt tilbage fra skyerne."

Turbulens forude 

Den tekniske analyse studerede også andre indvirkninger fra projektet, som for eksempel den større uro i atmosfæren, virkningerne fra vibrationer på det følsomme teleskopudstyr og støvforurening ved det følsomme teleskopoptikker under byggefasen. Alt dette ville yderligere forværre påvirkningen fra INNA på mulighederne for at fortsætte astronomiske observationer fra Paranal.

Ud over den meget mørke og klare himmel, er Paranalobservatoriet også Verdens bedste astronomiske område på grund af den meget rolige og stabile atmosfære – her er, hvad astronomerne kalder fremragende forhold, med en lav "lufturo" eller funklen for de astronomiske objekter, fordi der er så ringe turbulens i Jordens atmosfære her. Bliver INNA til noget, vil de bedste observationsforhold forværres med op til 40%, og det skyldes især uro i luften, som forårsages af projektets planlagte vindmøller.

En anden bekymring er virkningerne af vibrationer fra INNA på VLT Interferometeret (VLTI) og ELT, som begge er ekstremt følsomme overfor mikroseismisk støj. Den tekniske analyse viser, at INNAs vindmøller vil kunne forårsage en forøgelse af disse mikrovibrationer i jordoverfladen, som vil være store nok til at forringe brugen af disse to førende astronomiske anlæg. Støv hvirvlet op i byggefasen er også et problem, fordi det vil lægge sig på teleskopspejlene og dæmpe deres virkning.

"Alt i alt vil disse forstyrrelser true Paranals position som verdensførende i astronomi både for nærværende og på længere sigt, og det vil betyde, at vi kommer til at miste vigtige opdagelser om Universet, og ødelægge Chiles strategiske fordel på dette område," siger de Gregorio-Monsalvo. "Den eneste måde, hvorpå vi kan redde den uforstyrrede himmel over Paranal og beskytte astronomien i de kommende generationer er ved at flytte INNA-komplekset et andet sted hen."

Desuden vil INNAs påtænkte infrastruktur sandsynligvis føre til udviklingen af et helt industrielt kerneområde på stedet, og det vil kunne gøre Paranal helt ubrugelig for de bedste astronomiske observationer.

"ESO og medlemsstaterne støtter fuldt ud at vi skal forlade kulstof som basis for energiproduktioner. Vi mener ikke at Chile burde få brug for at vælge imellem at være værtsland for de bedste astronomiske observatorier og at kunne udvikle projekter indenfor grøn energi. Begge dele er erklærede strategiske prioriteter for landet, og de kan sagtens komme overens – hvis de forskellige anlæg bliver anbragt tilstrækkeligt langt fra hinanden," siger ESOs generaldirektør Xavier Barcons.

Citizen Participation Process 

Den samlede tekniske rapport bliver sendt til Chiles myndigheder senere i denne måned som en del af det Citizen Participation Process (PAC), som indgår i INNAs miljøvurdering, og den bliver samtidigt offentliggjort før deadline, som er 3. april. Ud over denne pressemeddelelse vil ESO offentliggøre et udførligt resumé af rapporten på forhånd.

"Vi er meget taknemmelige for den støtte, som vi har fået fra forskningsmiljøerne i Chile og Verden over og fra vore ESO-medlemsstater. Vi siger også tak til Chiles myndigheder for at ville tage denne sag alvorlig. Vi er mere bestemte end nogensinde på at arbejde sammen for at beskytte den helt uerstattelige himmel over Paranal," slutter Barcons.

Noter

 

[1] Tilstanden for tiden er den nuværende mængde forstyrrelse af nattehimlen fra kunstig belysning. Beregningerne over himlens lysstyrke er foretaget i synligt lys (i V-bånds bølgelængdeområdet ved550 nm), og under antagelse af en observationsretning 45° over horisonten med retning imod Syd.

Mere information

 

ESO er den fremmeste fællesnationale astronomiorganisation i Europa, og verdens langt mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. 16 lande er med i ESO: Belgien, Brazilien, Danmark, Finland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og Østrig, og desuden værtsnationen Chile. ESO har et ambitiøst program, som gør det muligt for astronomer at gøre vigtige videnskabelige opdagelser. Programmet har focus på design, konstruktion og drift af stærke jordbaserede observatorier. Desuden har ESO en ledende rolle i formidling og organisering af samarbejde omkring astronomisk forskning. ESO driver tre enestående observatorier i verdensklasse i Chile: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO VLT, Very Large Telescope, som er verdens mest avancerede observatorium for synligt lys, samt to oversigtsteleskoper. VISTA, som observerer i infrarødt, er verdens største oversigtsteleskop, og VLT Survey Teleskopet er det største teleskop bygget til at overvåge himlen i synligt lys. ESO er en af de største partnere i ALMA, som er det største eksisterende astronomiprojekt. For tiden bygges ELT, et 39 m optisk og nærinfrarødt teleskop på Cerro Armazones, tæt ved Paranal. Det bliver "verdens største himmeløje". Fra vore kontorer i Santiago, Chile understøtter vi vore aktiviteter i landet, og samarbejder med vore chilenske partnere og samfundet i sin helhed.

Links

 

Kontakter

Francisco Rodríguez
ESO Media Relations Officer
Santiago, Chile
Tel: +56 2 2463 3151
E-mail: francisco.rodriguez@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
E-mail: press@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso2506 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso2506da

Billeder

En kosmisk regnbue over VLT
En kosmisk regnbue over VLT
Comet C/2024 G3 (ATLAS) på vej ned set fra Paranalobservatoriet
Comet C/2024 G3 (ATLAS) på vej ned set fra Paranalobservatoriet

Videoer

Starshow på Paranal: Geminidemeteorer i time lapse
Starshow på Paranal: Geminidemeteorer i time lapse

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.