Pressemeddelelse

Diamanter i Skorpionens hale

Nyt ESO-billede af stjernehoben Messier 7

19. februar 2014

Et nyt billede fra ESOs La Silla-observatorium i Chile viser den klare stjernehob Messier 7. Hoben ses nemt med det blotte øje tæt på halen i stjernebilledet Scorpius (Skorpionen). Den er en af de mest iøjnefaldende åbne stjernehobe på himlen, hvilket gør den til et vigtigt mål for astronomisk forskning.

Messier 7, også kendt som NGC 6475, er en lysstærk hob med omkring 100 stjerner, der ligger knap 800 lysår fra Jorden. På dette nye billede fra Wide Field Imager på MPG/ESOs 2,2-meter teleskop ses hoben foran en tætpakket baggrund af hundredetusindvis af lyssvage stjerner i retning mod Mælkevejens centrum.

Med en alder på omkring 200 millioner år er stjernerne i Messier 7 typiske midaldrende abenhob-stjerner. De strækker sig over et område, der er omkring 25 lysår på tværs. Når de bliver ældre, vil de klareste stjerner på billedet – op mod en tiendedel af hobens medlemmer – eksplodere voldsomt som supernovaer. Endnu længere ud i fremtiden vil de tiloversblevne, lyssvage stjerner, der er langt mere talrige, langsomt glide væk sig fra hinanden, indtil de ikke længere kan genkendes som en hob.

Åbne stjernehobe som Messier 7 er grupper af stjerner født på næsten det samme tid og sted af store kosmiske skyer af gas og støv i deres værtsgalakse. Disse grupper af stjerner er af stor interesse for forskere, fordi deres stjerner har stort set samme alder og kemiske sammensætning. Det gør dem meget vædifulde for undersøgelser af stjerners struktur og udvikling.

En interessant detalje på billedet er, at selvom baggrunden er tætpakket med stjerner, er den ujævn med striber af støv. Det er efter alt at dømme blot en tilfældig placering af hoben og støvskyerne i forhold til hinanden. Skønt man kunne fristes til at tro, at disse mørke fingre er resterne af skyen hvor hoben blev dannet, har Mælkevejen drejet næsten en hel omgang i løbet af stjernehobens levetid med en betydelig omfordeling af stjerner og støv som følge. Derfor er støvet og gassen, som Messier 7 blev dannet af, og stjernerne blevet skilt fra hinanden for længe siden.

Den egyptiske matematiker og astronom, Claudius Ptolemæus, var den første til at bemærke denne stjernehob , da han i 130 e.Kr. beskrev den som en "tåge, der følger efter skorpionens brod" – en nøjagtig beskrivelse taget i betragning af at med det blotte øje virker hoben som en uskarp lysplet foran Mælkevejens lysstærke baggrund. Til minde til ham kaldes Messier 7 nogle gange for Ptolemæus' Hob. I 1764 inkluderede Charles Messier hoben i sit Messier-katalog. Senere, i det 19. århundrede beskrev John Herschel hobens udeseende, set med et teleskop, som "en groft spredt hob af stjerner" – og det beskriver den perfekt. 

Mere information

ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der  vil blive "verdens største øje mod himlen".

Links

Kontakter

Carol Anne Oxborrow
National Space Institute, DTU Space
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 45259733
Mobil: +45 40248539
Email: oxborrow@space.dtu.dk

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1406 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1406da
Navn:M 7, Messier 7, NGC 6475
Type:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Billeder

Stjernehoben Messier 7
Stjernehoben Messier 7
Den klare stjernehob Messier 7 i stjernebilledet Scorpius (Skorpionen)
Den klare stjernehob Messier 7 i stjernebilledet Scorpius (Skorpionen)

Videoer

Zoom ind på den klare stjernehob Messier 7
Zoom ind på den klare stjernehob Messier 7
Panoramabillede over den klare stjernehob Messier 7
Panoramabillede over den klare stjernehob Messier 7