Pressemeddelelse

ESO's Skjulte Skatte bragt frem i lyset

12. januar 2011

Astrofoto-konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010” har modtaget næsten 100 bidrag og ESO er glad for at kunne annoncere vinderne. ”Skjulte Skatte” har givet amatørastronomer mulighed for at søge i ESO’s store arkiv af astronomiske data efter en skjult kosmisk perle. Astronomi-entusiasten Igor Chekalin fra Rusland har vundet førstepræmien i denne vanskelige men givende konkurrence: en fantastisk tur til ESO’s Very Large Telescope på Paranal i Chile.

Billederne af Universet, der kan ses i ESO’s pressemeddelelser, er imponerende. Men det kræver mange timers omhyggeligt arbejde at samle de rå gråtonedata fanget af teleskoperne til disse farverige billeder, korrigere dem for forvrængninger og uønskede effekter samt behandle dem så detaljerne i de astronomiske data bringes frem. ESO har et hold af professionelle billedbehandlere, men i konkurrencen ”ESO’s Skjulte Skatte 2010”, har eksperterne besluttet at give astronomi- og foto-entusiaster mulighed for at vise verden, hvad de kan gøre med den store mængde data, der er i ESO’s arkiver.

De entusiaster, der har deltaget i konkurrencen, har i alt indsendt næsten 100 bidrag, hvilket langt overstiger de oprindelige forventninger på grund af konkurrencens vanskelige karakter. ”Vi blev virkelig overraskede over både mængden og kvaliteten af de billeder, der er blevet indsendt. Det har ikke været en udfordring for svage sjæle, da det har krævet både en avanceret viden om databehandling og et kunstnerisk øje. Vi er glade for at have fundet så mange talentfulde mennesker,” siger Lars Lindberg Christensen, leder af ESO’s education and Public Outreach Department.

Ved at grave igennem mange terabytes af professionelle astronomiske data, har deltagerne skullet identificere en række gråtonebilleder af astronomisk objekt, der kunne afsløre Universets skjulte skønhed.

Muligheden for en stor belønning til den heldige vinder har været nok til at anspore konkurrenterne. Førstepræmien er en rejse til ESO’s Very Large Telescope i Paranal i Chile med guidede ture og mulighed for at deltage i en nats observationer. Øvrige præmier omfatter en iPod, bøger og dvd’er. Desuden vil de højest rangerende billeder blive offentliggjort på www.eso.org under Photo Releases eller under Pictures of the Week, hvor vinderne bliver med-krediteret.

Juryen har vurderet bidragene baseret på kvaliteten af databehandlingen, originaliteten af billedet og det samlede æstetiske udtryk. Fordi flere af de højest rangerende billeder er blevet indsendt af de samme mennesker, har juryen besluttet at uddele priser til de ti mest talentfulde deltagere, for at give flere mennesker mulighed for at vinde en præmie og belønne deres hårde arbejde og talent.

De ti vindere af konkurrencen er:

 • Førstepræmien, en tur til Paranal + souvenirs: Igor Chekalin (Rusland).
 • Andenpræmien, en iPod Touch + souvenirs: Sergey Stepanenko (Ukraine).
 • Tredjepræmien, VLT laser cube model + souvenirs: Andy Strappazzon (Belgien).
 • Præmier til vinderne af fjerde- til tiendepladsen, bogen Eyes on the Skies + dvd + souvenirs: Joseph (Joe) DePasquale (USA), Manuel (Manu) Mejias (Argentina), Alberto Milani (Italien), Joshua (Josh) Barrington (USA), Oleg Maliy (Ukraine), Adam Kiil (Storbritannien), Javier Fuentes (Chile).

De ti vindere har indsendt de tyve højest rangerende billeder:

 1. M 78 af Igor Chekalin.
 2. NGC 3169 & NGC 3166 og SN 2003cg af Igor Chekalin
 3. NGC 6729 af Sergey Stepanenko.
 4. Månen af Andy Strappazzon.
 5. NGC 3621 af Joseph (Joe) DePasquale.
 6. NGC 371 af Manuel (Manu) Mejias.
 7. Støv i Oriontågen (ESO’s 2,2 meter teleskop) af Igor Chekalin.
 8. NGC 1850 EMMI af Sergey Stepanenko.
 9. Abell 1060 af Manuel (Manu) Mejias.
 10. NGC 3582 af Joseph DePasquale.
 11. Kuglehoben NGC 288 af Alberto Milani.
 12. Antenne-galakserne af Alberto Milani.
 13. Sakurai's Objekt af Joshua (Josh) Barrington.
 14. NGC 1929, N44 Superboble af Manuel (Manu) Mejias.
 15. NGC 3521 af Oleg Maliy.
 16. NGC 6744 af Andy Strappazzon.
 17. NGC 2217 af Oleg Maliy.
 18. VIMOS.2008-01-31T07_16_47j af Adam Kiil.
 19. NGC 2647 - nummer 2 af Josh Barrington.
 20. Haffner 18 og 19 af Javier Fuentes.

Igor Chekalin, vinder af turen til Paranal, siger: ”Det var en stor oplevelse og fornøjelse at arbejde med så fantastiske data. Som amatør-astrofotograf var denne databehandling og efterbehandling det vanskeligste, jeg nogensinde har gjort. Min deltagelse i konkurrencen om de Skjulte Skatte gav mig en række udfordringer, lige fra installering af ny software til at studere teknikker og endda operativsystemer, som jeg ikke kendte før.”

Succesen af ”ESO’s Skjulte Skatte 2010” og de dygtige deltageres entusiasme ar gjort det let at træffe en beslutning om en opfølgning til konkurrencen. Klik ind på www.eso.org for at se nyheder om ”ESO’s Skjulte Skatte 2011”.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Olivier R. Hainaut
ESO, Astronomer and Science Liaison for the Education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6752
Mobil: +49 151 2262 0554
Email: ohainaut@eso.org

Oana Sandu
ESO, Community Coordinator for the Education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Mobil: +49 176 943 942 20
Email: osandu@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1102 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1102da
Navn:Contest
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Other

Billeder

The winners of ESO’s Hidden Treasures 2010 competition
The winners of ESO’s Hidden Treasures 2010 competition
tekst kun tilgængelig på engelsk
Astronomy enthusiast Igor Chekalin from Russia
Astronomy enthusiast Igor Chekalin from Russia
tekst kun tilgængelig på engelsk