Pressemeddelelse

Planet-teorier vendes på hovedet

13. april 2010

Opdagelsen af ni nye exoplaneter, der passerer ind foran deres stjerner, annonceres i dag på United Kingdom National Astronomy Meeting. Ved at kombinere disse nye resultater med tidligere observationer af exoplaneter, der passerer ind foran deres stjerner, har astronomer gjort en overraskende opdagelse. Seks ud af 27 exoplaneter har vist sig at være i kredsløb i den modsatte retning end deres stjernes rotation – det modsatte af, hvad der er tilfældet i vores eget Solsystem. De nye opdagelser udgør en uventet og alvorlig udfordring for de nuværende teorier om planetdannelse. De tyder også på, at planetsystemer med exoplaneter af den type, der er kendt som varme jupiterplaneter, sandsynligvis ikke indeholder jordlignenede planeter.

”Det er virkelig en bombe vi sprænger indenfor området exoplaneter,” siger Amaury Triaud, ph.d.-studerende ved Geneva Observatory, som sammen med Andrew Cameron og Didier Queloz, leder en stor del af observationsarbejdet.

Planeter formodes at blive dannet i en skive af gas og støv, der ligger omkring en ung stjerne. Denne protoplanetariske skive roterer i samme retning som stjernen selv. Indtil nu har man derfor forventet, at planeter, der bliver dannet i skiven, alle kredser i mere eller mindre det samme plan og at de vil bevæge sig i deres baner i samme retning som stjernens rotation. Dette er tilfældet for planeter i Solsystemet.

Efter opdagelsen af de ni nye exoplaneter [1] med Wide Angle Search for Planets (WASP,[2]) brugte holdet af astronomer data fra andre teleskoper for at bekræfte opdagelsen og karakterisere både de nyopdagede exoplaneter og planeter fundet i ældre eftersøgninger. De anvendte HARPS-spektrografen på ESO’s 3,6 meter teleskop på La Silla-observatoriet i Chile sammen med data fra Swiss Euler-teleskopet, der også står på La Silla, samt data fra andre teleskoper [3].

Til deres overraskelse opdagede holdet, da de kombinerede de nye data med ældre observationer, at mere end halvdelen af alle de varme jupiterlignende exoplaneter [4], der var studeret, har baner, som ligger skævt i forhold til rotationsaksen på deres stjerner. I denne udvidede undersøgelse (hvoraf to er nye opdagelser) opdagede de endda, at seks af exoplaneterne har retrograd banebevægelse: de kredser om deres stjerne den ”forkerte” vej.

”De nye resultater udfordrer virkelig den konventionelle viden om, at planeter altid kredser i samme retning som deres stjerner roterer,” siger Andrew Cameron fra University of St Andrews, som præsenterede de nye resultater på UK National Astronomy Meeting i Glasgow i denne uge.

I de 15 år, der er gået, siden de første varme jupiterlignende exoplaneter blev opdaget, har deres oprindelse været en gåde. Disse planeter er ligeså tunge eller tungere end Jupiter, men de kredser meget tæt på deres stjerner. Kernerne i kæmpeplaneter formodes at være dannet af en blanding af sten og is, der kun findes i de kolde, ydre dele af planetsystemer. Varme jupiterlignende exoplaneter må derfor være dannet langt fra deres stjerne og har derefter bevæget sig indad til en bane meget tættere på stjernen. Mange astronomer har antaget, at det var pga. tyngde-vekselvirkninger med den støvskive som planeterne er dannet af. Dette scenario udspiller sig over et par millioner år og resulterer i en bane, der ikke hælder i forhold til stjernens rotationsakse. Det gør det også muligt for jordlignende klippeplaneter at blive dannet på et senere tidspunkt, men desværre kan det ikke forklare de nye observationer.

For at gøre rede for de nye retrograde exoplaneter foreslår en alternativ teori, at den tætte afstand mellem varme jupiterlignende exoplaneter og deres stjerner, overhoveder ikke skyldes vekselvirkning med støvskiven. Der er i stedet tale om en mere langsom udviklingsproces, der involverer en tyngdekrafts-tovtrækning med mere fjerntliggende stjerne- eller planetledsagere over hundreder millioner af år. Efter at disse forstyrrelser har skubbet en kæmpe-exoplanet i en skæv og langstrakt bane, vil den udsættes for tidevandskræfter og miste energi, hver gang den kommer tæt på sin stjerne. Den vil i sidste ende blive parkeret i en næsten cirkelrund bane tæt på stjernen, der dog har en tilfældig hældning i forhold til stjernens rotationsakse. ”En dramatisk bivirkning af denne proces er, at det vil udslette enhver anden mindre jordlignende planet i disse systemer,” siger Didier Queloz fra Geneva Observatory.

To af de nyopdagede retrograde planeter har allerede vist sig at have fjerne og tunge følgesvende, der potentielt kan være årsag til forstyrrelserne. Disse nye resultater vil udløse en intensiv eftersøgning af flere legemer i andre planetsystemer.

Denne forskning er præsenteret på United Kingdom National Astronomy Meeting (NAM), der finder sted i denne uge i Glasgow, Skotland. Ni publikationer, der er indsendt til internationale tidsskrifter, vil blive frigivet ved denne lejlighed, fire af dem omtaler data fra ESO-faciliteter. Ved samme lejlighed blev WASP-konsortiet tildelt prisen 2010 Royal Astronomical Society Group Achievement Award.

Noter

[1] Det nuværende antal af kendte exoplaneter er 454.

[2] De ni nye exoplaneter blev opdaget af Wide Angle Search for Planets (WASP). WASP består af to robotobservatorier, som hver har otte vidvinkelkameraer, der samtidig overvåger himlen kontinuerligt for passagebegivenheder. En passage opstår, når en planet passerer foran sin stjerne, og midlertidigt blokerer for noget af lyset. De otte vidvinkelkameraer gør det muligt samtidigt at overvåge millioner af stjerner for at afsløre disse sjældne passagebegivenheder. WASP-kameraerne drives af et konsortium, der omfatter Queen’s University Belfast, Universiteterne i Keele, Leicester og St Andrews, Open University, Isaac Newton Group på La Palma og Instituto Astrofisica Canarias.

[3] For at bekræfte opdagelsen og karakterisere en ny exoplanet, der passerer ind foran sin stjerne, er det nødvendigt at følge op med radialhastigheds-målinger, for at påvise værtsstjernens rokkebevægelse omkring dens og planetens tyngdepunkt. Dette gøres med et verdensomspændende netværk af teleskoper, der er udstyret med følsomme spektrometre. På den nordlige halvkugle blev arbejdet ledet af Nordic Optical Telescope på De Kanariske Øer og SOPHIE-instrumentet på 1,93 meter teleskopet ved Haute-Provence i Frankrig. På den sydlige halvkugle blev HARPS-exoplanetjægeren på ESO’s 3,6 meter teleskop og CORALIE-spetrometret på Euler Swis telescope, der begge er på La Silla, brugt til at bekræfte de nye planeter og måle vinklen, som hver planets bane hælder i forhold til sin stjernes ækvator. Faulkes robotteleskoperne fra Las Cumbres Observatory, der er placeret på Hawaii og i Australien, lavede lysstyrkemålingerne, som blev brugt til at bestemme størrelsen på planeterne. Opfølgende observationer af WASP-exoplanetkandidater foretages med Swiss Euler Telescope på La Silla, Chile (i samarbejde med kollager på Geneva Observatory), med Nordic Optical Telescope på La Palma og med 1,93 meter teleskopet på Observatoire de Haute-Provence i Frankrig (i samarbejde med kolleger på Institut d'Astrophysique de Paris og Laboratoire d'Astrophysique de Marseille).

Undersøgelser af banens hældningsvinkel af WASP-planeterne blev foretaget med HARPS-instrumentet på ESO’s 3,6 meter teleskop og med CORALIE-instrumentet på Euler Swiss Telescope, begge på La Silla på den sydlige halvkugle, og på Tautenburg Observatory, McDonald Observatorium og Nordic Optical Telescope på den nordlige halvkugle.

[4] Varme jupiterlignende exoplaneter er planter, der kredser om andre stjerner og som har masser, der svarer til eller er større end Jupiters, men de kredser tættere på deres værtsstjerne end nogen af planeterne i vores Solsystem. Da de er både store og tætte er de lettere at opdage som følge af deres tyngdekrafts indflydelse på deres stjerner, og det er også mere sandsynligt, at de passerer ind foran deres stjerne set fra Jorden. De fleste af de første exoplaneter, der blev fundet, er af denne klasse.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys, og VISTA, som er verdens største kortlægningsteleskop. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Didier Queloz
Geneva Observatory, University of Geneva
Geneva, Switzerland
Tel: +41 22 379 2477
E-mail: didier.queloz@unige.ch

Andrew Collier Cameron
University of St Andrews
Scotland
Tel: +44 1334 463147
E-mail: Andrew.Cameron@st-and.ac.uk

Henri Boffin
ESO La Silla-Paranal/E-ELT Press Officer
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6222
Mobil: +49 174 515 43 24
E-mail: hboffin@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1016 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1016da
Navn:WASP 8b
Type:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System
Facility:ESO 3.6-metre telescope, Swiss 1.2-metre Leonhard Euler Telescope
Instruments:HARPS
Science data:2010ApJ...709..159A
2010AJ....140.2007M
2010A&A...524A..25T
2010A&A...517L...1Q

Billeder

Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit
Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit
tekst kun tilgængelig på engelsk
Gallery of exoplanets with retrograde orbits (artist's impression)
Gallery of exoplanets with retrograde orbits (artist's impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit (without additional graphics)
Artist’s impression of an exoplanet in a retrograde orbit (without additional graphics)
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Artist’s impression of an exoplanet WASP 8b in a retrograde orbit
Artist’s impression of an exoplanet WASP 8b in a retrograde orbit
tekst kun tilgængelig på engelsk

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.