Lore på farten

På dette fotografi bærer en af de to ALMA transportere Lore, en af de 7-meter-diameter antenner til ALMA, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array. Lore og hendes tvilling Otto er to lysegule 28-hjulede køretøjer, special-bygget til at flytte ALMA's antenner rundt på Chajnantor højsletten, i en højde på 5000 meter. Ved at gøre dette kan de ændre teleskopopstillingen for at gøre de mest brugbare observationer af et givet genstand. De flytter også antennerne mellem Chajnantor og den lavere beliggende Operations Support Facility til vedligeholdelse.

ALMA har en hovedopstilling af halvtreds 12-meter antenner, og en supplerende opstilling af tolv 7-meter antenner og fire 12-meter antenner, kendt som Atacama Compact Array (ACA). Lore transporterer her en af de mindre 7-meter antenner fra ACA. 12-meter antennerne fra hovedopstillingen kan ikke placeres mindre end 15 meter fra hinanden, da de ellers ville støde ind i hinanden. Denne minimumsadskillelse begrænser den maksimale størrelse af de objekter, der kan observeres på himlen. Dette betyder, at hovedopstillingen ikke kan observere de bredeste former af udstrakte objekter så som gasskyer af molekyler gas i Mælkevejen eller de nærmeste galakser. ACA er specifikt designet til at hjælpe ALMA med at lave bedre observationer af disse langstrakte objekter. Dens mindre 7-meter antenner kan opstillet tættere sammen, og dette gør dem bedre i stand til at observere de bredere strukturer som hovedopstillingen misser.

De dramatiske is-lignende pigge i forgrunden kaldes for penitentes (spansk for skriftebørn). Det er et mærkeligt naturligt fænomen der findes ved store højder, typisk mere end 4000 meter over havets overflade. De er tynde blade af hærdet sne eller is der peger imod Solen, og kan opnå højder mellem få centimeter og op til flere meter.

ALMA, en international astronomifacilitet, er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med Chile. Konstruktionen og driften af ALMA ledes i Europa af ESO, i Nordamerika af National Radio Astronomy Observatory (NRAO) og i Østasien af National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) står for den samlede ledelse og overordnede styring af konstruktionen, ibrugtagningen og driften af ALMA.

 

Links

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Om billedet

Id:potw1318a
Sprog:da
Type:Foto
Udgivelsesdato:6. maj 2013 10:00
Størrelse:5212 x 3468 px

Om objektet

Navn:ALMA transporters, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Facility

Billedformater

Stor JPEG
4,2 MB
Skrærm JPEG
241,4 KB

Zoombar


Baggrundsbilleder

1024x768
297,0 KB
1280x1024
462,5 KB
1600x1200
632,3 KB
1920x1200
716,2 KB
2048x1536
962,1 KB