Meddelelse
Nyt fiberkabel til ALMA
20. januar 2015
Radioteleskopet ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) skal selvfølgelig kunne sende sine resultater ud i Verden hurtigt og sikkert. Derfor er der nu etableret en ny linie med optisk fiberkabel, som forøger datakapaciteteten med 25 gange i forhold til tidligere. Linien er 150 km lang, fra observatoriet til byen Calama i det nordlige Chile. Derfra er de forbindelse til netværket Corporación Red Universitaria Nacional (REUNA) i Antofagasta og videre til ALMAs kontor i hovedstaden Santiago via en anden eksisterende forbindelse, EVALSO projektet.
Det betyder, at der kan overføres enorme datamængder med stor hastighed ud til de videnskabsfolk, som arbejder med ALMA ude i Verden.
Forbindelsen er etableret i henhold til en kontrakt mellem AUI, som repræsenterer ALMAs nordamerikanske partnere, og Sílica Networks Chile S.A. og Telefónica Empresas Chile S.A. Ud over at være til gavn for videnskaben, vil netværksforbindelsen også hjælpe med kommunikationen i øvrigt i et område af landet, hvor der ikke tidligere har været så god en forbindelse. Det er oven i købet muligt, at nettet bliver forlænget til Argentina i fremtiden.
"Ikke blot kan vi overføre enorme datamængder fra ALMA, men denne nye infrastruktur gør det også langt mere bekvemt for de personer, som er på observatoriet på dette fjerne sted midt i Atacamaørkenen at kommunikere med andre, som bearbejder ALMA-data i Santiago og andre steder rundt i Verden", siger projektleder Giorgio Filippi fra ESO.
Dataforbindelsen imellem Chajnantorplateauet i 5.000 m højde, hvor de 66 ALMA-antenner befinder sig og Santiage er nu blevet afprøvet. Ved afprøvningen opnåede man en kapacitet på over 1 gigabit per sekund i to kanaler, og der blev afholdt en videokonference imellem de to steder og tillige til REUNAs kontorer i Santiago, så systemet virker. Den fulde kapacitet er dog slet ikke nået endnu.
Kontakter
Ole J. Knudsen
ESON-Danmark
SAC/IDA
Aarhus Universitet
eson-denmark@eso.org
tlf 4059 4520
Om meddelelsen
Id: | ann15005 |