Meerdere beelden van het sterrenstelsel NGC 1300, zoals waargenomen met VLT en ALMA
Deze video toont opnamen op vele verschillende golflengten van NGC 1300, een spiraalstelsel op ongeveer 61 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Eridanus. De waarnemingen zijn gedaan met de Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) van ESO’s Very Large Telescope (VLT) en de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), waar ESO een van de partners van is.
De eerste twee opnamen zijn gebaseerd op MUSE-gegevens. De eerste toont de verdeling van jonge sterren en vloeit over in een combineerde opname waarop ook wolken van geïoniseerde waterstof-, zuurstof- en zwavelgas te zien zijn, die op de aanwezigheid van pasgeboren sterren wijzen.
De volgende opname toont alleen de ALMA-gegevens. ALMA werd gebruikt om wolken van koud moleculair gas in kaart te brengen, die de grondstof leveren voor de vorming van sterren. In zo’n moleculaire wolk kunnen zich tienduizenden sterren vormen, maar deze stellaire kraamkamers zijn onzichtbaar voor het menselijk oog – ze zijn alleen waarneembaar via de radiogolven die door koolstofmonoxide-moleculen (CO) worden uitgezonden.
De opname daarna is een combinatie van alle MUSE- en ALMA-gegevens, die een kleurrijk kosmisch vuurwerk vormen en astronomen helpt om het stervormingsproces te ontrafelen.
De opnamen zijn gemaakt in het kader van het Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS)-project, waarvoor op uiteenlopende golflengten hoge-resolutie waarnemingen worden gedaan van nabije sterrenstelsels.
Credit:ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS